Slik kan korona påvirke valget

Publisert:11. april 2021Oppdatert:13. april 2021, 10:24
Vil valget i høst preges av pandemien?

- På grunn av korona så vil det være noen saker som lettere kommer på dagsordenen og noen som ikke gjør det, sier statsviter og førsteamanuensis ved UiS, Svein Erik Tuastad.

Det en sak som har fått en klar fremgang under pandemien. Ifølge statistikk  er sosiale forskjeller den viktigste saken for folk neste valg. 29% av de som svarte på undersøkelsen oppga sosiale forskjeller som en av de to viktigste sakene for dem. Ifølge  var det bare 6% som hadde sosial utjevning som en av deres viktigste saker ved valget i 2017.

- Det å vinne og tape valg handler om at ditt parti sine saker er på dagsordenen. Nå er det jo lite innvandring og da er det vanskelig for FrP for eksempel å få den saken som en viktig sak. Det ser og ut som at miljøsaken får det trangt for å komme på dagsordenen, fortsetter Tuastad.


Svein Erik Tuastad er Førsteamanuensis ved UiS på Institutt for sosialfag. Foto: Privat

Innvandring var den viktigste saken i 2017 med 28% oppslutning. I år ligger andelen som teller denne saken blant deres to viktigste i Aftenpostens undersøkelse på 11%. Det kan se ut til at Tuastads påstand om at dette vil gjøre valget vanskelig for FrP er støttet av meningsmålingene. Nettstedet Pollofpolls, som slår sammen nasjonale meningsmålinger, gir FrP 10,4% oppslutning i deres gjennomsnitt av målingene fra april i år. FrP mottok 15,2% av stemmene ved valget i 2017

SV og Rødt som begge har hatt sosial ulikhet som kampsak ved tidligere valg har gått opp i målingene siden sist valg. SV fikk 6% i 2017 men lå i april 2021 på 9,1% på meningsmålingene. Rødt som ikke kom seg over sperregrensen sist valg med 2,4% ligger nå såvidt over med 4,2%. 

Kommunestyremedlem for Rødt i Stavanger Kommune, Mímir Kristjánsson, mener pandemien har vært både hjelpsom og skadelig for partiet.

- Politisk er det positivt for oss at ulikhet kommer på dagsordenen, men det er klart at det er mye vanskeligere å drive et parti eller drive politikk i det hele tatt nå man ikke kan møte folk, forteller han til Bymag.

- Det er stor fare for at det blir mindre mulighet å møte folk fysisk til å ha store debattmøter, valgmøter, og til å være på torget. Det er det en stor risiko for og det gjør jo at en del av grasrotsvalgkampen som er ganske viktig for særlig oss som er i mindre partier ikke kommer til sin rett da.

Korona vil ikke hjelpe regjeringen

Både Tuastad og Kristjánsson er enige om at pandemien ikke vil hjelpe regjeringen til høsten.

- Folk er mer opptatt av de samfunnsproblemene som pandemien har avdekket enn å belønne politisk de som står og holder de pressekonferansene om 1-meters-regel, sier Krisjánsson.


Mímir Kristjánsson er kommunestyremedlem i Stavanger for Rødt. Han tror ikke regjeringen vil tjene på pandemien. Foto: Rødt.

- Sannsynligvis vil situasjonen ikke være en frykt situasjon, folk vil nok ikke sette seg ned i sofaen for å se på pressekonferanser klokka 5, det kommer ikke til å være situasjonen. Så derfor vil det ikke sannsynligvis ikke være noe ‘koronatillegg’ til regjeringen, sier Tuastad.

Det betyr derimot ikke at pandemien vil være skadelig for regjeringspartiene. I løpet av pandemien har Høyre holdt seg stabile i målingene selv ved nye smittebølger og innføringen av nye innstramminger. Regjeringens håndtering av pandemien vil nok ikke bli et stort debattema når valgkampen setter igang for fullt i august og september mener Tuastad.

- Jeg kan ikke se at de har gjort noen store feil sånn at en sterk kritikk av regjeringen sin håndtering vil fort kunne slå tilbake på kritikerne. 

Også saken om Erna Solbergs bursdagsfeiring hvor dommen falt på fredag mener ikke Tuastad vil ha noen stor betydning. 

Tror du denne saken blir glømt innen september?

- Helt sikkert. For det første så er det vel å merke seg at etter den sushi tabben på fjellet så sank populariteten til Erna Solberg. Men populariteten til Høyre gikk ikke ned. 

- Det er partioppslutningen som er viktig og personene er ofte overdrevet, det er det ene. Og det andre er at folks hukommelse når det gjelder sånne saker er veldig kort, fortsetter Tuastad.

- Hvis den saken hadde vært i mediebildet hver dag i to-tre uker før valget, da kunne den spilt inn, men det kommer ikke til å skje, den kommer til å være ferdig da.

Kristjánsson tror ikke korona vil bli et tema i det hele tatt i valgkampen. 

- Jeg tror korona på mange måter er dødt som politisk tema allerede, fordi man hører på fagfolk og alle er enige. Det finnes ikke noe parti som utfordrer regjeringens korona-strategi.

- Korona har på en måte vært steindødt fra starten av fordi det ikke har vært noen politisk uenighet rundt det, men de sosiale følgene av nedstengingen og hvordan man håndterer de vil være en brennbar sak, tror jeg.