Målet og ønsket med prosjektet er at ungdommer skal oppleve og erfare at det er gode alternativer utenom rusen. Et forbyggende miljø der ungdom kan oppleve tilhørighet, trygghet, mestring og å bli respektert for den de er.
– Vi bruker ikke noe tid på å snakke om rus i prosjektet, men heller på aktiviteter, møteplasser, kameratskap og det å finne på kule ting sammen, sier Haugersveen.
Haugersveen er for mange i Grenlandsområdet kjent for hans prosjekter gjennom Eidanger Idrettslag. Idrettslaget har et stort engasjement knyttet til rusmisbrukere og folk som trenger et sted å høre til. Prosjektene «Sykkelkollektivet» og «Gøy fritid for alle» er begge ettervernstilbud for rusmisbrukere. Jens var selv aktiv i idrettslaget og fungerte som aktivitetsguide.
– Han var en av ildsjelene i forhold til mye av det vi gjorde rundt inkludering, forteller Haugersveen.
Eidanger IL startet smått med å jobbe med mer forebyggende arbeid høsten 2019.
I januar 2020 døde Jens. I dødsannonsen til 21-åringen ønsket foreldrene pengegave til prosjekt til Eidanger Idrettslag, i stedet for blomster. Foreldrene donerte over 40.000 kroner til prosjektet. Dette gjorde at «Rocketman-prosjektet» ble til.
– Da fikk vi en flying start og fikk fortgang i prosjektet, sier pådriveren i prosjektet.
Ungdommens storesøster og storebror
Arbeidet til «Rocketman» retter seg mot ungdom fra 13 år til 18 år. I dag er det venteliste for å være med, og prosjektet har opp mot 20 deltakere. Hver enkelt deltaker får en aktivitetsguide, også kalt storesøster eller storebror. Aktivitetsguidene tilpasses etter behov og interesser.
– Noen trenger kanskje en kompis i en sårbar situasjon, mens andre trenger kanskje en venninne med mer kompetanse, sier Haugersveen.
Haugersveen forteller at det som han i høst trodde skulle være en uoverkommelig jobb, har gått over all forventning. Mye går av seg selv – takket være aktivitetsguidene, forteller han.
A-lagspilleren på Eidanger, Haakon Aaltvedt Pettersen (21), er en av flere aktivitetsguider for prosjektet. Haugersveen tok kontakt med han i mars 2020. Siden da har Pettersen vært en del av «Rocketman». Han forteller varmt om prosjektet – om et felleskap med inkludering og samhold.
– Alle er velkomne uavhengig av hvem man er, eller hva man har gjort tidligere. Man blir tatt imot med åpne armer. Grunnverdiene i prosjektet er akkurat så gode som de skal være, sier han.
Pettersen har selv ingen erfaring med rus, og visste heller ikke hva han takket ja til. Han visste i hvert fall ikke at prosjektet skulle bli så stort som det har blitt. Likevel er han ikke tvil om at «Rocketman» er et knallbra tilbud, og mener de har nok av bevis på at prosjektet fungerer.
Pettersen er aktivitetsguide og «storebror» til Leo Hagen (15). I ett år har duoen gjort aktiviteter sammen. De har særlig brukt mye tid på trening, som de begge har en stor interesse for. Buldring, som er klatring uten tau, er en stor favoritt.
– Vi buldra vel 10-12 ganger fra midten av januar til midten av mars. Vi presser og utfordringer hverandre, forteller 21-åringen.
Hagen kom i kontakt med «Rocketman-prosjektet» gjennom miljøarbeideren på skolen.
– En dag kom Kjetil til skolen og jeg hadde et lite møte med han. Han snakket om prosjektet, hva man kunne finne på og det hørtes veldig interessant ut, forteller han.
Også 15-åringen er enig i at «Rocketman-prosjektet» er en svært viktig arena og et godt alternativ til rus.
– Dersom man ikke føler at man passer inn noe sted, er det veldig lett å gå inn i et miljø som rusmiljøet. «Rocketman» kan derfor et alternativ for det miljøet, fordi det gir deg like mye kjærlighet og vennskap. Det er en god gjeng som jeg kan gjøre hva som helst sammen med, sier Hagen.
I løpet av dette året forteller Hagen at han har blitt mer rasjonell og voksen. Haugersveen er ikke i tvil om at det ikke er lenge før 15-åringen selv blir aktivitetsguide, men understreker at det er lurt å stå støtt før Haakon trekker seg ut av det samarbeidet.
– Nå er de kompiser, avslutter han.
NRK-serie om Jens og prosjektet «Rocketman»
I ett år har Pandora Film fulgt Eidanger ILs «Rocketman-prosjekt». NRK-serien skal sendes i høst og har totalt fem episoder. Leo Ajkic vil være programleder og gullrute-grossisten Lasse Gallefoss er regissør.
– Vi ønsket å følge «Rocketman» med et ønske om at ungdom skal lære av Jens sin historie. Samtidig har vi stor tro på tanken bak prosjektet. Det er viktig å finne gode alternativer som er gøye, underholdende og som ha et godt samhold og miljø, forteller Gallefoss.
Ønsket er å skape en serie som samler hele familien til samtaler om rus. Målet er at ungdommer kan se serien med foreldrene sine for å diskutere menneskene og fortellingene i serien. De er opptatt av å forsøke å forstå framfor å være dømmende.
– Vi kommer til å vise festens både gode og farlige sider. Som en del av de farlige sidene, vil det åpenbart bli mange sterke historier. Historien om Jens vil være en av de aller sterkeste.
Haugersveen, Pettersen og Hagen vil alle tre være synlige i tv-serien. Hagen er en av hovedpersonene og vil være spesielt sentral i episode fem. Å prate åpent om hans bakgrunn og ting han har gjort tidligere er ikke et problem for 15-åringen. Derimot er det en ting han til tider kjenner på.
–Jeg er skuffa over meg selv noen ganger. Jeg sitter og tenker over de dumme tingene jeg har gjort, sier Hagen.
Haugersveen er sikker på at det bare kan komme positive ting ut av å fortelle historien sin. Han mener at alle som ser tv-serien i høst og som hører Leo fortelle sin historie, vil ikke tenke så teit som gjorde det.
– De vil derimot tenke så fantastisk at han endret seg. Det er det de vil sitte igjen med.