I 2019 samlet Bergen Pride Parade omkring 25 000 mennesker i gatene. I 2020 ble festivalen heldigital. I 2021 håper Regnbuedagene at de har funnet en løsning.
Festivalsjefen for Regnbuedagene, Joakim Aadland, forteller om omstillingen de måtte gjøre for årets parade.
- Vi har siden i fjor gått med et håp og ønske om å igjen kunne få ta til gatene i årets parade, men har siden januar sett at det kan bli vanskelig å skulle samle så mange tusen mennesker som vi gjorde i 2019.
Tar feiringen på båt
Regnbuedagene i Bergen er den nest største synlighetsfestivalen for kjønns- og seksualitetsmangfoldet i Norge. Forrige uke ble det offentliggjort at årets parade skal tas til sjøs.
Årets parade vil foregå 12. juni mellom Frøviken og Vågen. Ved å gjennomføre paraden på denne måten vil alle med båt kunne delta i trygge rammer.
– Vi lot oss inspirere av 17. mai-komiteens gjennomføring av 17. mai-prosesjonen i Byfjorden i fjor, da det var en flott måte å kunne samle mange mennesker på en trygg måte. En Byfjord prydet med regnbuen tror vi også vil være et veldig fint syn, sier Aadland.
Paraden vil kjøre fra Frøviken til Vågen. Deretter vil den kjøre forbi Nordnes, før de avslutter på USF Verftet. De vil kjøre så nært land som mulig fra Frøviken til USF Verftet, slik at paraden også kan bli sett av de uten båt. Aadland håper også at de vil få tillatelse til å seile inn i Vågen.
– Da vil det åpnes opp gode muligheter for publikum å kunne delta som tilskuere. Så håper vi at organisasjoner og lag går sammen og legger til rette for at både deres egne medlemmer og andre kan delta på deres paradebåt, gjennom å for eksempel leie et større fartøy.
Erwin Rapiz Navarro, daglig leder i Skeiv Vest Verden, mener det er kult at årets parade skal foregå på sjøen.
– Det er en annen måte å gå i paraden. Men det er også synd siden ikke alle har tilgang til båt eller kjenner noen som har båt. Da er det færre som kan være med denne gangen. Men jeg forstår det veldig godt at ikke alle kan være med i paraden slik at vi begrenser smitten.
Aadland forklarer at festivaluken også vil by på en rekke arrangementer hvor alle skal kunne delta. Pride House på Øvre Vågsallmenningen vil være en arena for debatt og diskusjon, og Pride Park på USF Verftet er musikk- og kulturfestivalen som fokuserer på queer kultur.
I tillegg har Regnbuedagene innsatt en egen Smittevernsgruppe, som har utarbeidet smittevernstrategien for festivalen. Dette har de gjort med kommunen for å sikre en trygg feiring for alle.
– Vi må ta hensyn til alle nødvendige regler med tanke på smittevern, selv om vi er ute og feirer i paraden, sier Navarro.
Han sier det kan være lett å glemme disse reglene, særlig når folk har det gøy. Da er det ekstra viktig å minne hverandre om å være hensynsfulle.
– Jeg mener at de som arrangerer Paraden og alle andre aktiviteter under Regnbuedagene i Bergen har godt kjennskap og er ekstra påpasselig i forhold til smittevern, sier Navarro.
Aadland forteller at de har samarbeidet godt med både Bergen kommune og Bergen havn for å få dette til, og fått mange gode tips og råd fra Bergens 17. mai-komité.
Han sier han har i mange år opplevd at folk i byen er flinke til å heie hverandre frem og gi støtte for at Bergen skal ha et rikt og mangfoldig kulturliv.
– Slik føler vi det i år også!
Regnbuedagene tar smittevern på alvor, og teamet jobber for å ivareta sikkerheten til alle deltakere.
– Vi følger til enhver tid helsemyndighetens gjeldende råd og restriksjoner, og så lenge man følger alle regler og anbefalinger fra både oss og myndighetene, skal det være trygt å delta på våre arrangementer, sier festivalsjefen.
Vaksinepass
«Sommergruppa», nedsatt av kulturminister Abid Raja, har kommet med innspill om hvordan utendørsarrangementer til sommeren kan gjennomføres.
I deres mest optimistiske scenario, vil Pride inngå i den første fasen, som varer mellom 15. mai og 1. juli. Da kan sommerens arrangementer starte opp med 20 prosent kapasitet.
Regjeringen jobber i skrivende stund med EU om et vaksinepass. Det skal vise status for vaksinasjon, immunitet og testing.
Fra politisk hold er det uenighet om hva vaksinepasset skal kunne brukes til. Det påpekes at det kan være vanskelig å stille krav om vaksinasjon hos publikum dersom ikke alle har tilgang til vaksinen. Arbeiderpartiet og Senterpartiet er blant dem som frykter et urettferdig klasseskille mellom de vaksinerte og ikke-vaksinerte.
– Vi vil til enhver tid følge både nasjonale og lokale råd og retningslinjer for en sikker gjennomføring av årets arrangementer, sier Aadland. Han bekrefter at vaksinepass er noe de kunne vurdert i årets arrangementer.
– Åpnes det opp for vaksinepass er det noe vi kan vurdere dersom det vil gjøre festivalen tryggere, men det er ikke noe vi tar utgangspunkt i når vi nå planlegger årets festival.
– Trygg og fri til å være til å være seg selv
Navarro tror Pride-paraden er en svært viktig arena for mange.
– Min første Pride-parade var noen år etter at jeg flyttet til Norge. Jeg er opprinnelig fra Filippinene, hvor det er svært konservativt i mange deler av landet.
Han forteller at å delta i Pride betyr mye for han personlig. – Det er det å kunne feire mangfoldet, å bli anerkjent som en person på lik linje med alle andre, og ikke minst å kjempe for andres rettigheter som ikke nødvendigvis er i paraden eller i Norge.
Navarro presiserer at Pride paraden betyr mer enn bare det å spre glede og å feste, selv om det også er en viktig del av det.
– For mange av oss i LHBTQ+ samfunnet, og våre støttespillere, så er det litt mer enn det. Paraden for oss betyr at vi er her, og vi roper for å få bedre vilkår for mange som sliter med samfunnets fordommer.
Aadland understreker og viktigheten av festivalen. - Blandet med en god dose fest og protest, er Pride et viktig arrangement og markering hvert eneste år. For noen av oss er Pride en av de få arenaene hvor man kan føle seg trygg og fri til å være hele seg selv.
Det siste året har vært vanskelig for mange. – I år er det kanskje viktigere enn på veldig lenge at vi skaper en festival som legger til rette for at mennesker skal kunne møtes fysisk. Dette året har vært tungt for mange, og tapet av slike møter og arenaer har tært på psyken til mange av oss.
Navarro er klinkende klar på at han skal delta i år. –Ja, så klart! Jeg savnet den følelsen av å være med på pride-toget grunnet nedstengingen i fjor. Så i år skal jeg kose meg skikkelig, og forsiktig!
På spørsmål om båtparaden kan være en permanent endring dersom det fungerer godt, avkrefter Aadland.
- Vi har stor tro på at årets båtparade vil bli en flott suksess, men jeg tror ikke at vi vil gå for en permanent endring da vi mener at paraden skal være åpen for alle, og det skal være lav terskel for å kunne delta i paraden! Men kanskje det er to arrangementer som i fremtiden kan kombineres? Vi er i alle fall veldig spent på gjennomføringen av årets båtparade, og håper på høy deltagelse!