– Jeg er så heldig å få være en del av denne podkasten, med mange engasjerte folk som har gode idéer, tanker og ressurser, sier Oda Førde Braanaas.
Hun er miljøterapeut ved mottaks -og oppfølgingssenteret (MO) på Wergeland, og er både produksjonsansvarlig og tekniker i den nylig lanserte podkasten «Så mye mer». Podkasten skal få frem stemmen og historiene til de som ruser seg.
Braanaas forteller at dette er noe som lenge har vært ønsket på MO-senteret.
– Jeg ble ansatt på MO-Wergeland i september 2020. Da jeg var på jobbintervju fikk jeg vite at det i flere år har vært et ønske om å lage podkast. Siden jeg er utdannet lyd-tekniker og ble ferdig utdannet sosionom i fjor kunne jeg bidra til å realisere en lenge ønsket aktivitet, forteller hun til Bymag.
Vil rive ned fordommer
– Det er mange fordommer der ute om rusmiddelavhengige, og disse kan føre til at andre blir redde for, og stenger ute disse menneskene fra det «vanlige» samfunnet. Men veien til å ta plass i samfunnet blir ekstra hard når de andre i samfunnet holder deg ute, sier Braanaas.
På grunn av dette, ønsker Braanaas og de andre programlederne i podkasten å rive ned fordommene og stigmaene som knyttes til rusmiddelavhengige og tidligere rusmiddelavhengige.
Måten de vil gjøre dette på er å la folk bli kjent med menneskene det handler om.
– Vi vil la lytterne bli kjent med menneskene bak rusen, hvem de har vært og hvem de er i dag, hvilke interesser de har og kanskje til og med komme med forslag til hvordan vi ønsker å bli møtt av andre, forklarer Braanaas.
– Ved å bruke alle følelsene som vi mennesker har felles, som for eksempel humor, alvor og glede, håper vi at lytterne vil bli kjent og kjenne seg igjen i programlederne.
Håper å gjøre det lettere for andre
Otto Kveinå er en av de andre programlederne i podkasten. Han er en tidligere rusmiddelavhengig som har vært rusfri i mange år. Han tror at podkasten kan bidra til at de kan bli lettere for mennesker med rusutfordringer til å gå med hodet litt mer hevet, og at de kanskje kan våge å ta steget mot en endring i sine liv.
– Vi vil vise at det finnes mange i samme båt, og selv om det føles at båten synker iblant, så er det mulig å lære å svømme, sier Kveinå.
– Felleskap gir styrke og forståelse gjør stegene mindre skamfulle. Å fokusere på de sterke og fine sider alle mennesker har er en strategi som styrker ens selvbilde. Med et bedre selvbilde kommer gjerne motivasjonen litt lettere til å ønske endring.
Kveinå mener at kunnskapen de i podkasten har kan bidra til å øke forståelsen for temaet og håper å kunne gjøre det gjennom podkasten.
– Vi vet på langt nær alt om dette, men vi ønsker å bidra så mye som mulig til at samfunnet vi lever i er et godt samfunn som ivaretar alle de som faller litt utenfor. Podkasten ønsker å påminne om akkurat det med å vise frem mangfoldet fra folk som har havnet litt på siden av et samfunn, sier han.