Ny idrett inntar Bergen: – Det kommer til å eksplodere

Publisert:8. april 2021Oppdatert:9. april 2021, 10:52

I sommer skal Bergens første padelhall åpne i Sandviken. Idretten har vokst kraftig på Østlandet de siste årene, og flere i padelmiljøet har troen på at det samme vil skje i Bergen.

Anders Fältnäs tror padel kommer til å bli stort i Norge. FOTO: Privat

I et nedslitt industrilokale på tuppen av Hegreneset forberedes det for en idrett som for første gang skal sette foten i Bergen. 

– Vi er rett før eksplosjonen av padel i Norge. Jeg gjetter vi vil ha rundt 5-6 padelhaller i Bergen innen et års tid, sier Anders Fältnäs.

Fältnäs er deleier av den nye padelhallen som åpner i Sandviken til sommeren. Han kommer selv fra Sverige, og har sett hvordan idretten har spredt seg. 

– Jeg kommer fra Göteborg og i 2015 begynte jeg med padel for første gang, da var det ett senter med fem baner. Før dette året ender vil det være rundt 350 baner i Göteborg.

I flere land er interessen for padel på høyde med fotballen, ifølge Fältnäs.

– I Argentina er padeltennis den største sporten av de alle, den er større enn fotball. I Spania er padel nummer 2. Den har ikke tatt helt av i Norge enda, men nå kommer den.


Lokalet skal være åpent for padeltennis i sommer. FOTO: Mikael Takle

– Det kommer til å eksplodere

Lars-Petter Czwartek var en av de første i Norge som spilte padel. FOTO: Privat

– Jeg hadde aldri drevet med racketidrett i mitt liv, men følte at jeg fikk det til nesten med en gang, forteller Lars-Petter Czwartek.

Czwartek var en av de første i Norge som fikk spille padel. I dag jobber han for Unisport som leverer padelbaner i både Norge og Sverige. 

Han er sikker på at padel vil bli en etablert idrett i Norge, til og med en OL-gren i framtiden.

I Askim, byen der padel først startet i Norge, har interessen vært stor.

– I Askim er det et seriesystem som har vært i snart to år, der er det altså ti divisjoner med ti lag i hver divisjon. Da er det 200 spillere med bare i det divisjonsspillet.

I Bergen har Czwartek stor tro på at padel blir populært.

– Det kommer til å eksplodere [i Bergen], det er jeg helt sikker på. Det tar selvfølgelig litt tid å få folk inn der, men vi kan ta et eksempel. I Oslo er det et senter som før lockdown hadde tre ukers ventetid på å få spille.

Lett å lære

Czwartek forteller at padeltennis er mye enklere enn både squash og tennis, og at det gjør at flere opplever en mestringsfølelse. 

– Det som er ekstremt bra med padel er at det er en idrett som er veldig lett å lære. Uansett om man aldri har drevet med racketidrett eller egne idretter, så vil man føle at det er en idrett man klarer å håndtere, sier Czwartek.

I padeltennis er det to lag med to spillere som spiller mot hverandre på en liten bane omringet av vegger. Veggene kan tas i bruk, som fører til at ballen ofte er lengre i spill enn både i tennis og squash.

– Siden det er så lett å lære vil jeg påstå at rundt 8-9 av 10 blir hektet, fortsetter han.

Også Fältnäs tror vanskelighetsgraden gjør idretten populær.

– Det sier seg selv at sporten har blitt så populær fordi det er så gøy, så nordmenn vil nok også synes det er veldig kjekt.

Czwartek sier at de aller fleste klarer å komme opp til et visst nivå, men det å ta steget opp er det som er vanskelig.

I land som Argentina og Spania tiltrekker padeltennis gode tilskuertall. 


Slik ser en padelbane ut. FOTO: Privat

Åpner til sommeren

– Vi fikk godkjenning av Bergen Kommune rett før påske, så nå skal hallen strippes og tømmes for alt. Vi må støpe nytt gulv, fikse ventilasjon, bygge garderober og butikk, og selvfølgelig banene, forteller Fältnäs.

Just Padel Sandviken åpner til sommeren, og Fältnäs håper dette blir starten på et padelmiljø i Bergen.

– Vi må sørge for at det blir et bra anlegg, og at folk føler seg velkommen og syns det er hyggelig å være der. Rett og slett skape et miljø man vil være i. Det kan bety at vi tilbyr turneringer, seriespill, treninger, nybegynnerkurs, studentkonkurranser, bedriftskonkurranser osv.

Når Czwartek ble spurt om det var noe han ville legge til, var svaret enkelt:

– Nei, ikke noe annet et at det kommer til å ta av, bare vent.