Ny bowlinghall på Lagunen: – Den kan vi ikke bruke

Publisert:15. april 2021Oppdatert:16. april 2021, 13:12
NY BANETEKNIKK: Bjarte Lunde er daglig leder for den nye bowlinghallen som skal åpne på Lagunen storsenter. Hallen skal ta i bruk stringmaskiner fremfor Free Fall. Foto: Vilde Roald Urdshals

Snart åpner den splitter nye bowlinghallen på Lagunen storsenter. Etter at Sandsli Bowling la ned, må Bergen Bowling Club finne seg en ny hall å spille i. Det blir derimot ikke på Lagunen.

Når den nye bowlinghallen på Lagunen åpner, vil Bjarte Lunde, daglig leder for den ny hallen, bruke stringmaskiner på sine 8 nye baner. Det får Jens Grimsgaard, leder for Bergen Bowling Club, til å reagere. 

– String bowling skiller seg ut fra den tradisjonelle bowlingen. Pinnene som bowlingkulen skal treffe, henger i en hyssing. Når man treffer kjeglene, så registrerer maskinen hvilke kjegler som står, og resten av kjeglene trekkes opp av denne tråden og blir satt på plass igjen. Dersom pinnene ikke hadde hengt i en hyssing, ville man hatt andre egenskaper, forteller lederen av Bergen Bowling Club, Jens Grimsgaard. 

– Ren løgn 

Bergen Bowling Club kommer ikke til å konkurrere på de nye banene. Per dags dato får ikke de norske bowlingklubbene benytte seg av det nye bowlingsystemet under turneringer, mener Grimsgaard. – Dette stemmer ikke, sier landslagssjef for det norske bowlinglandslaget, Ulf Hämnäs. 

– Det er helt feil. Vi forholder oss til det internasjonale bowlingforbundets lovverk når det gjelder godkjenning av anlegg før konkurranser. At vi ikke godkjenner norske stringmaskiner vil jeg si er ren løgn, sier landslagssjef Ulf Hämnäs. 

I oktober 2020 godkjente det internasjonale bowlingforbundet stringmaskiner under forutsetninger om at en oppfyller visse krav. Videre er det bowlinghallens ansvar å ta kontakt med bowlingforbundet for å få godkjent sine stringmaskiner. Det norske bowlingforbundet har derimot ikke godkjent noen av stringmaskinene ved norske haller enda, da det kun er én hall som akkurat har søkt om kontroll.  

– For å få godkjent bruk av stringmaskiner under konkurranser, må avstandsforholdet til stoppdyner være korrekt, avstand fra kjeglebordet til kickbacker, samt dybden på kjeglebordet, sier Hämnäs. 

I følge landslagssjefen har alle forbund blitt informert om disse kravene. – At mange investorer som driver bowlinghaller ikke har innsikt i det som er de sportslige kravene, må hallene ta på sin egen kappe, legger han til. 

Merker ikke forskjell 

Bjarte Lunde, daglig leder for den nye bowlinghallen på Lagunen, sier at kunden ikke vil kunne oppleve noe forskjell av å spille med string pins. – Det vil ikke gjøre noe med måten å spille bowling på. 

Grimsgaard og Hämnäs er derimot uenig med Lundes uttalelse, og sier at gode bowlere vil kunne merke forskjellen. 

Grimsgaard stiller seg kritisk til mer enn bare det tekniske. Den nye bowlinghallens 8 baner er ikke nok. – En optimal bowlinghall for oss har gjerne 16-18 baner. Dersom en hall har 10-12 baner, begrenser det hvor mange som kan være med i en turnering. Folk som skal spille for å være sosiale har andre krav. De vil gjerne ha lys, musikk, matservering, rom for ha bursdager og alkoholservering. Det er ikke så viktig for oss som er aktive, forteller han. 

Klubblederen mener at bowling er mer enn bare en kule som skal treffe pinner. 

– Den optimale banen må ha riktig belysning, samt riktig banedekke hvor oljeprofilen er til å stole på. Det tekniske er også viktig. Kulen bør komme i retur raskt. Er det noe bowlere misliker så er det å vente på at kulen skal komme tilbake. 

Ikke for de aktive 

Landslagssjefen sier at det er flere bowlinghaller i Norge som ikke ønsker å ha aktivt spill på sine baner, i form av både klubber og bedriftsutøvere. –Mange ønsker heller å satse på fornøyelsesbiten, legger han til. 

Lundes bowlinghall er en av disse. – Dette er primært ikke en bowlinghall for aktiv bowling, det vil si konkurransebowling. Dette er mer for underholdning, sier Lunde. Han mener imidlertid at den ny hallen vil være svært konkurransedyktig. 

– Lokasjonen er jo prima. Den nye bowlinghallen vil være helt moderne. Vi kommer til å ha en storskjerm som går over alle bowlingbanene. Det kommer til å bli en wow-faktor. Vi ønsker å trekke til oss kunder som ønsker å spille bowling, uavhengig av alder. Bowling er for alle. Men denne bowlinghallen ligger i tilknytning til en sportsbar, så det er naturlig at det vil bli populært i aldersgruppen 20-50. 

Ville åpne før påsken 

Lunde forteller at han håpte på å kunne åpne den nye bowlinghallen før påske. Det lot seg ikke gjøre. - Vi har ikke åpent på grunn av innreiserestriksjonene. Vi får ikke arbeidere inn til Norge for å montere bowlingbanene. Den kompetansen finnes ikke i Norge. Leverandøren ønsker selvfølgelig å gjøre det selv på grunn av garantier. 

Nå satser Lunde på å få åpnet hallen i utgangen av mai. 

– På grunn av koronarestriksjoner ser det ut som at vi ikke får åpnet før i slutten av mai eller i begynnelsen av juni. Vi har måttet sette alt på vent; fra ansettelse av kokk til annet personell. Vi vet ikke når vi begynner å få inntekter. Da kan vi ikke drive å ha masse lønnsutgifter.