Norge var ikke nok for Othilie. Dro til golfens «Mekka».

Publisert:16. april 2021Oppdatert:2. mars 2022, 13:56
VIL BLI PROFF: Mine Othilie Riis Lied er en av flere som satser på å bli en proff golfer i USA. Foto: Privat

Flere norske studenter kombinerer utdannelse og golf på college i USA. En av disse er Mine Othilie Riis Lied (19) fra Bergen. Nå svarer ekspertene på hvorfor nettopp USA har blitt en stjernefabrikk for golfere.

Norge var for lite for Mine Othilie Riis Lied (19) fra Fana i Bergen. Nå har hun flyttet til USA for å bli proff. Der trener hun rundt 50 timer i uken for å bli best. I følge er det for øyeblikket rundt 70 norske studenter som kombinerer utdannelse og golf på college i USA. Lied er én av disse. 

– Jeg tror rett og slett ikke Norge har de samme mulighetene som USA har. Golf er noe helt annet enn det er i Norge, sier Lied. Det er hovedtrener ved Wang toppidrett og Stavanger golfklubb, Are Friestad, helt enig i. 

– Nivået i USA er betydelig bedre. Det er større bredde og du får bedre matching på ditt egen nivå. Du kan være best i Norge men likevel være helt elendig i Europa. Det å komme på en plass med et miljø hvor andre også vil opp og frem, og hvor folk kan pushe deg, er veldig bra, sier Friestad. Han er Lieds tidligere trener. 

Friestad mener at det kan være vanskelig å bli god i golf dersom du kun satser i Norge. – Noen klubber i Norge skiller seg ut og har et par gode golfere, men det er veldig få som er veldig gode. Da er det vanskelig å bli god og bli pushet, legger han til. 

Får 50 000 dollar i støtte 

I forkant av USA-oppholdet leide Lied inn en agent som jobbet med å rekruttere og koble folk i golf-verdenen. Slike agenter velger ut den beste skolen for deg, og tilpasser seg personens ønsker og mål. Videre er det opp til studenten å velge den skolen med det mest fristende tilbudet. Nå studerer Lied ved College of Charleston i South Carolina. 


SATSER I USA: Othilie trener mellom 50 og 60 timer i uken for å bli best. Foto: Privat

Lied er én av flere heldige studenter som får 100% skolestipend ved College of Charleston. Dersom man ikke får stipend, kan man ende opp med å måtte betale 50 000 dollar for 2 semestre. – Det er det ikke alle som har råd til, forteller Lied. På en annen side påpeker hun at det skal mye til for at en jente som spiller golf ikke får stipend. 

Hvor stort stipend du får avhenger av hvor god du er, samt hvor mye penger skolen har. Det er lettere for jenter å få stipend fordi det er mange flere gutter som spiller golf enn jenter. 

Ønsker en ny Viktor Hovland 

Friestad, hovedtrener ved Wang toppidrett og Stavanger golfklubb, sier at Norge alltid har hatt mange studenter på college i USA de siste 10-15 årene. – Det er en veldig fin måte å forlenge det du holder på med. Du får satset uten at det koster skjorten. Baner, fasiliteter og klima er bedre i USA. Mange får også skolestipend,- en subsidiert utdannelse, sier Friestad. 

– Dersom vi får elevene våre gode nok og får dem videre til USA, så blir vi som golfklubb veldig stolte. Vi ønsker oss selvfølgelig en ny Viktor Hovland, men det er ekstremt sjeldent, legger han til. 

Lied er også én av mange som ser opp til norske Hovlands golfsuksess. 

Forbildet mitt var alltid den eldste søsteren min da hun spilte golf. Det er veldig gøy se norske proffe gjøre det bra, som Viktor Hovland. Han er et godt eksempel på en som har lyktes, sier Lied. 

Vil bli proff

Treneren til Lied ser for seg at hun hadde gjort det bra som proff. Lied påpeker likevel at det krever hardt arbeid, samt at hun spiller veldig bra. –Jeg må se an hvor god jeg blir. Det kan være kult å være proff et lite år, legger hun til. 

I andre året på videregående valgte Othilie å starte satsingen for fullt. Da flyttet hun fra Bergen til Stavanger for å gå på Wang toppidrettsgymnas. – Jeg valgte Stavanger fordi var mye nærmere hjemme, og sesongen er lengre fordi det et kaldere klima i Oslo. Det kan den tidligere treneren til Lied, Are Friestad, skrive under på. 

– På Wang toppidrett har de idrettsspesifikk trening. De har 4 økter i uken fra 08:00 til 10:30, det består av golf og fysisk trening. Det er en fullverdig videregående skole, sier Friestad. 

Friestad mener at Wang toppidrett har et bra opplegg, at elevene får trent mye, og at de får hjelp av folk som har god kompetanse. I motsetning til South Carolina, hvor det er et varmt klima hele året, må de på Wang bruke vinteren til innendørstrening. Vi har et simulatorsenter her på golfklubben. Om vinteren er det også mer fokus på fysisk trening, sier Friestad.