Lyspunkt for eldre under pandemien

Publisert:9. april 2021Oppdatert:9. april 2021, 16:02
Liv Aaby er en av dem som har hatt det forholdsvis greit under korona. Det er særlig takket være barn og barnebarn. Foto: Hedwig Follestad Johansen

Tross større sårbarhet for smitte, har pandemien bestått av mange lyspunkt for de eldre – dette takket være økt besøksaktivitet fra familie og kjære.

Liv Aaby (77) er en av dem som har hatt det greit under pandemien, med masse besøk av barn og barnebarn.

– Det er klart jeg savner det gamle livet. Jeg er en sosial person, og jeg gleder meg til gjenåpningen. Likevel har jeg hatt det relativt fint dette året, særlig på grunn av mine barn og barnebarn.

Hvordan har de bidratt til at du skal ha det greit?

– De har vært ekstra flinke til å spørre om vi trenger hjelp med handling og lignende. I tillegg er det veldig hyggelig å få dem på besøk utenfor huset, for å rett og slett få pratet litt. Jeg tør å påstå at de har kommet mer innom nå enn tidligere, forteller Liv smilende.


Hjemmesykepleier Cecilie Hagen Borgersen er glad for at familiene har besøkt de gamle og syke under pandemien. Foto: Hedwig Follestad Johansen

Hjemmesykepleier Cecilie Hagen Borgersen har snakket mye med brukerne sine i løpet av pandemien, og flere kan fortelle at de har fått bedre kontakt med familiene sine. Det er stadig noen familiemedlemmer innom når hjemmesykepleien er der.

– Mange av brukerne mine bor alene og har det litt tøft. Heldigvis forteller mange at familien har stilt opp mye det siste året. Flere mener de har fått bedre kontakt med særlig barnebarn, og det gjør noe med humøret deres, forteller Borgersen.

Endelig vaksinert

Eldre er mer utsatt for smitte, og er derfor den gruppen som må trå mest varsomt. Men det betyr også at de er høyere opp på prioriteringslisten for vaksinen. Både Liv og samboeren hennes er fullvaksinerte og kan endelig klemme på sine kjente og kjære igjen. Det har nok vært det største savnet.

– Samkvem med barnebarna har jeg savnet enormt. Jeg har alltid passet mye på dem, kjørt og hentet, hjulpet med leksene og lekt mye. De første klemmene etter jeg var fullvaksinert var utrolig fine. Det var noen hyggelige øyeblikk, sier Liv.


Liv har savnet å klemme barnebarna sine. Foto: Hedwig Follestad Johansen

Livet er skjørt

Hjsmmesykepleier Borgersen forteller at flere eldre har en formening om hvorfor familien stiller opp mer nå enn før.

– Både brukerne mine og jeg opplever at familiene har forstått at livet er skjørt. Særlig under korona skjønner nok mange at de eldre og syke er særlig utsatt, og da prioriterer man gjerne et besøk. Det håper jeg de fortsetter med når pandemien er over, for jeg ser hvor glade brukerne blir av besøkene.

Alle brukerne til Cecilie er enten i risikogruppen eller over 75 år, så de er nå vaksinerte. Det er ingen tvil om at det var en lettelse for alle.

– Brukerne våre kan nå klemme på sine kjente og kjære fordi de er vaksinerte, og det er virkelig fint å se. Selv om de har kunnet ha besøk, er det jo alltid en risiko for at et familiemedlem er smittet. Derfor var det en stor lettelse for dem å bli vaksinert.