Lever minimalistisk: - Ett av alt jeg trenger

Publisert:13. april 2021Oppdatert:14. april 2021, 09:50
Minimalisme er en stadig økende trend. Mange anser det som en reaksjon mot forbrukerkultur. Foto: Bongkarn Thanyakij, Pixabay

Minimalisme er en økende trend. Filip og Stine velger å eie mindre, for å gi rom for andre ting i livet.

Filip Bardsley er en av dem som lever en mer minimalistisk livsstil enn de fleste. Han har valgt å gradvis kvitte seg med både tidstyver og eiendeler som ikke gir han glede.

– Jeg har en svakhet for bøker og har fortsatt noen kasser stående, men ellers har jeg omtrent ett av alt jeg trenger, ikke noe mer, forteller jusstudenten.

Tidligere studerte Bardsley på fulltid, samtidig som han jobbet 80% natt på sykehus. Han har nå sluttet med jobben og kan fokusere mer på studiene og andre hobbyer.

– Jeg fant ut at jo mer penger jeg tjente desto mer røyk ut. Jeg har spart mye tid fra all tiden jeg brukte til jobb og obligatoriske ting i hverdagen jeg egentlig ikke trivdes med. 


Filip lever en mer minimalistisk livsstil. Foto: privat

Å leve mer minimalistisk har gitt han mer tid til venner og familie.

– Jeg bor i en helt vanlig hybel og lever et helt vanlig liv. For meg handler det om å ha tid til å prioritere det jeg vil i livet, fremfor det evige jaget etter mer og mer.

For Bardsley har endringen med å kvitte seg med eiendeler vært gradvis ved å unngå gjenkjøp og gi bort ting han ikke lenger bruker.

–Når jeg har sett ting har blitt utslitt, har jeg tenkt at jeg egentlig ikke trenger å skaffe det igjen. Når jeg tørket støv av den gamle PlayStationen min for femte gang uten å ha brukt den, tenkte jeg at lillebroren min kunne få den. Gamle hobbyting jeg ikke hadde brukt på to år, det var bare å bli kvitt det.

Han legger også mer merke til at andre eier mye når han er på besøk hos andre. 

–Jeg tror jeg har blitt mer ekstrem med tiden uten å merke det selv, siden det har gått så sakte. Jeg merker det nå når jeg er hjemme hos andre og det er smekkfullt av ting, sier han.

EN ØKENDE TREND

Stine Ripegutu står bak instagramkontoen . Hun er utdannet innen mote og produksjon. Hun holder foredrag om tekstilbransjen, samt sin egen reise fra en større garderobe til den hun har i dag bestående av 17 hverdagsplagg.


Stine prøver å ha et bevisst forhold til forbruk og prøver å ha en litt minimalistisk tankegang ved at man kun har ting som gir henne verdi. Foto: stinesgarderobe (instagram)

Ripegutu tror en mer minimalistisk livsstil er en økende trend fordi folk velger å ta avstand fra forbrukerpresset.

–Jeg tror det er for å ta litt avstand fra bruk og kast-mentaliteten. Når man tar et bevisst valg om å ikke kjøpe mer, tar man et oppgjør med det og oppsøker det mindre. Man kan få mer frihet til å dyrke interesser og hobbyer man har.

viser at hver nordmann i gjennomsnitt har 359 plagg i skapet. I gjennomsnitt anskaffer hver person i Norge seg nærmere 24 plagg i året.

Hun tror trenden med å leve mer minimalt etter hvert vil få mer fokus.

–Jeg tror ikke det blir slik at alle kommer til å bli minimalister, men at det blir mer fokus på minimalistiske tanker og konsepter i folks hverdag, sier hun. 

17 HVERDAGSPLAGG

Tidligere eide Stine omtrent 150 hverdagsplagg. I 2016 kom hun på ideen om å redusere garderoben. I løpet av 2017 fikk hun redusert garderoben til det antallet hun følte seg komfortabel med.

­–Hvert år gikk jeg gjennom skapet for å se hva jeg kunne kvitte meg med, men så kjøpte jeg jo inn like mye nytt hvert år. Det ble bare en slags forbrukssirkel. Jeg ville få et bedre forhold til de klærne jeg hadde, både i forhold til kvalitet og å redusere valg.


Hverdagsgarderoben til Stine består av 17 plagg. Selv om Stines fokus har vært en minimalistisk garderobe, har det også påvirket bevisstheten rundt resten av tingene hennes. Foto: (instagram)

Målet var at hun i hvert fall skulle leve med denne garderoben i et år, for å se om det var mulig.

–Hvis vi skal leve bærekraftig å ha en bærekraftig fremtid både for verden og for tekstilbransjen så må man redusere forbruket sitt. Jeg ville teste ut om det gikk an, selv om jeg var veldig interessert i mote og klær.

Selv benytter hun seg også av muligheten til å leie klær, eller låne fra venner.Hun tror forholdet til at man skal eie alt kommer til å endre seg i fremtiden.  

–Det kommer jo mer leie-konsepter hvor man kan leie klær og ting. Hvis man skal fikse noe hjemme trenger man ikke kjøpe, men låne av folk. Jeg tror delekulturen kommer til å bli en større del av hverdagen vår etter hvert. Det bør jo ikke være en skam å eie ting. En bør heller bli bevisst på at man ikke trenger å eie alt, men se hva som gir en selv verdi.  

IKKE FOR ALLE

Selv om en mer minimalistisk livsstil kan virke passende for noen, er det ikke sikkert Bardsley ville anbefalt det til alle.

–Jeg vil anbefale det til alle som kjenner de har lite tid, og som stresser mye. Du må ha en indre motivasjon. Hvis ikke blir det bare til at du kaster alle tingene dine, også uken etter får du angst og kjøper det på nytt, sier han.

Han mener man selv må kjenne på at man ønsker å gjøre en endring.

–Jeg vil definitivt anbefale det hvis folk har tenkt på det, da er det bare å kaste seg på. Så kommer det på en måte av seg selv etter hvert. Det er krevende i starten når du legger om, men hvis du har hatt litt motivasjon, hold med det i hvert fall en måned. Da får du prøvd det litt ut før du går tilbake til en vanlig livsstil, hvis det er det du trives best med. Gradvise endringer gjør store forskjeller, avslutter han.