Korona har ført til planteboom: – Jeg har godt over 100 planter

Publisert:6. april 2021Oppdatert:7. april 2021, 10:02
Sindre Svines (28) bruker mye tid på plantene sine. Foto: Privat

Tilværelsen med hjemmekontor og økt fritid som en standard har gitt folk mulighet til å dyrke nye hobbyer. Da koronapandemien brøt ut blomstret interessen for grønne planter for Sindre Svines (28).

– Jeg hadde ingenting jeg skulle gjøre, rekke eller være med på lenger. Håndballen ble stoppet, treningssenteret stengt og man hadde plutselig veldig mye dødtid. Derfor måtte jeg finne på noe man kunne gjøre hjemme, og planter ble redningen, forteller han.

Antall grønne planter i huset til Svines økte ytterligere da pandemien traff oss for et år siden. I dag har han over 100 planter. Svines bor i Porsgrunn, men er opprinnelig fra Stavanger.

Til sommeren skal han flytte til Oslo, og forteller at flesteparten av plantene skal bli med.

– Det blir nok en del turer frem og tilbake, ler 28-åringen.

Svines har alltid likt å være ute i naturen og hatt en interesse for planter. I august 2019 kom det stadig nye planter inn i hjemmet. Han merket fort at planter var noe han fikk til. Håndballspilleren har nemlig ikke bare et stort konkurranseinstinkt på banen, men konkurrerer mye mot seg selv på hjemmebane.


Mange mennesker har lenge kjent på at koronapandemien er noe helt ukjent, noe vi ikke får kontroll på. – Hjemme med plantene har man i alle fall kontroll på en ting, sier han.

Sosiale nettverk for planteentusiaster


Plantentusiasten nærmer seg 12 000 følgere på Instagramprofilen sin. Foto: Skjermdump fra Instagram

På sosiale medier er det et stort digitalt plantemiljø. Under navnet «plantegutt» på Instagram deler Svines tips, triks og bilder av plantene til sine 11 700 følgere. Han er også med i flere grupper på Facebook for planteentusiaster, deriblant «Grønne Stueplanter». Gjennom sosiale medier har han fått flere nye venner som deler hans engasjement og interesse for planter.

– Det er et veldig inkluderende miljø med fine folk. Vi deler tips og triks til hverandre.

Gruppa «Grønne Stueplanter» har over 35 000 medlemmer. Grunnleggeren av plantegruppa, Marie Ballestad Sørensen, beskriver en økt interesse og kunnskap for grønne planter under korona.

– Antall medlemmer har skutt i været etter at korona brøt ut her i landet, forteller Sørensen.

Sørensen beskriver viktigheten av å ha noe å ta oss av og stelle med, og forteller at det gir en god følelse når man ser plantene vokse.

Hagesentrene har også opplevd en stor pågang som følge av korona. Folk er mer hjemme og har bedre tid til å gjøre det fint både inne og ute under pandemien.

– Salget vårt har økt relativt eksplosivt gjennom pandemien, forteller Knut Tveit, kategoriansvarlig for planter, blomster, jord/gjødsel, frø/løk for Hageland.

Fra og med mars i 2020 økte Hagelands salg med 69,5% i varegruppen Potteplanter – grønne mot tilsvarende periode i 2019. I de tre første månedene i år har de økt med 31,8% i samme varegruppe mot tilsvarende periode i 2020.

Planter øker livskvaliteten

Svines er ikke i tvil om at grønne planter øker trivselen. Han mener også at planter har en positiv virkning på følelsen av ensomhet.

– Planter trenger mye omsorg. De trenger din oppmerksom og kjærlighet. Nå som man tilbrenger mer tid hjemme, er det fint å alltid ha noe å stelle med. Plantene er dessuten avhengig av deg for å overleve og trives, forteller han.  

Det finnes flere bevis og forskning på at planter har positiv innvirkning på mennesker. Tove Fjeld, professor og instituttleder ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, har forsket på planters betydning for opplevelse av egen helse.

Forskningen viser at gjennomsnittlig med 20 til 25 prosent, står det på forskning.no sin nettavis. Det omfattet blant annet slimhinnerelaterte plager, trøtthet, irriterte øyne og hodepine.

I et grønt hjem som Svines bor i, tar man en bit av naturen inn i hjemmet. I hvert eneste rom finner man grønne planter. Monstera Siltepecana, Alocasia Frydek og Ficus Elastica – for å nevne noen. Men Alocasia Zebrina er favoritten, eller «dronninga i hjemmet» som han tidligere har omtalt planten sin på Instagram.


Planten Alocasia Zebrina, favoritt blomsten til Sindre Svines. Foto: Nora Viskjer