Her bor Camilla (24) – Fristet å leve enklere

Publisert:14. april 2021Oppdatert:15. april 2021, 13:18
Her står bilen «BIRK» som er Camilla sitt hjem de neste månedene. Foto: privat

Stadig flere ønsker å leie van. De neste fire månedene skal Camilla bo i vanen «Birk».

Camilla tror det er enda flere som ferierer med van nå fordi man kan reise i sitt eget idylliske land. Det er en annen form for ferie som folk er villige til å betale for selv om det ikke nødvendigvis er lavbudsjett.

Camilla Brox er utdannet farmasøyt. Apotek landet rundt er avhengige av å ha en farmasøyt på jobb for å holde åpent, derfor har hun utnyttet muligheten til å reise rundt i van for å jobbe ambulerende.

Hun har alltid trodd at hun kom til å prøve i utlandet, men innså at Norge er vel så godt.

–Jeg har alltid trodd at jeg kom til å gjøre det i New Zealand, Frankrike eller et annet land, men jeg skjønte fort at Norge egentlig er det perfekte campervan-landet. Jeg innså hvor tilgjengelig det kunne være. Jeg booket bil i februar som jeg hentet i påsken, forklarer hun.  

For henne har det vært attraktivt å bo litt enklere.

–Jeg tror jeg lenge har følt på at det er litt slitsomt at alt mulig skal være nytt og at man skal ha så mye ting. Etter å ha flyttet mye en stund merket jeg at jeg hadde mye greier. Det fristet å leve litt mer minimalistisk og litt enklere.

Mange fordeler

Å bo i van har gjort at de hverdagslige tingene tar litt lenger tid, men hun ser mange fordeler med vanlivet.

– Man kan bruke en hel kveld bare på å lage middag og vaske opp hvis man vil. Det er litt befriende at det ikke blir så stress. Jeg elsker å åpne døra til fantastisk natur, lage mat på gasskoker og ha med meg tingene mine overalt. Det er veldig praktisk.

Når hun ikke jobber driver hun med typiske ferieaktiviteter.

– Jeg går kveldstur, strikker, leser bok og man kan selvfølgelig også sette på Netflix, men så langt har jeg ikke kommet enda. Det blir også mye telefontid med venner.


Med unntak småting som ende opp på steder uten toalett, sove i skrå bakke, eller at bilen trekker mye diesel, er totalsummen likevel positiv. Foto: privat

Brox vil absolutt anbefale livet i van til andre. Selv om det ikke har vært noe problem for henne gjør hun oppmerksom på et par ting som kan være lurt å tenke gjennom på forhånd.

– Hvis man skal gjøre det alene, må du tenke på at du skal kjøre til en parkeringsplass når det er mørkt, og at stor bil kanskje er uvant. Så lenge de to tingene er sagt vil jeg med et stort ja anbefale det videre. Man lærer mye underveis og det er noe annet hvis man er litt lei av hverdagstralten.

Flere nordmenn leier i sesong

Endre Evensen er en av grunnleggerne av «Vans of Norway» som er et av mange selskap som leier ut vans i Norge. Han har sett en kraftig økende trend siden de startet opp for fire år siden.

– Det er nok fordi det er en super måte å komme seg rundt på. Det er også ganske Instagram-vennlig. Man får sett mer og kan campe på kule plasser vekk fra mengden.

Han forteller at det er en trend som har truffet overraskende mange aldersgrupper.


De fleste som leier er mellom 25-40 år, men de ser at trender treffer alle aldersgrupper. Foto: Vans of Norway

– I starten trodde vi at det bare kom til å være turfolk rundt 30 år som var ferdig med universitetet og som var glad i toppturer, men det er alle aldersgrupper. Alt fra de som akkurat har startet studier, til familier og eldre folk. Det er et stort spenn der.

Økningen har vært stabil, men koronapandemien har endret sesongen noe. Tidligere har statistikken vært på omtrent 10% nordmenn og 90% turister. Nå har nordmenn i enda større grad hevet seg på trenden, men ikke i de kaldere delene av året.

– Sesongen har blitt betydelig kortere under pandemien. Den har gått fra seks måneder til en og en halv, når nordmenn har fellesferie. De fleste har feriert i eget land og da har det vært fullbooket, men bortsett fra det har det vært veldig dødt.

 

Evensen mener nordmenn fortsatt har mye igjen å utforske fremover.

– Det er greit at man kan reise her nede i sør, og se fjell og fjorder, men jeg tenker man bør komme seg opp i nord, til for eksempel Lofoten. Der er det mye uoppgjort. Det er mer turister her i sør, og på Vestlandet, mens Lofoten er så brutalt og så urørt, avslutter han.

Camillas van-bilder:
Bilen tilhører .