Nora Grundvik (24) tok opp strikking som hobby da pandemien brøt ut i fjor, siden har hun strikket hver dag. Grundvik begynte å strikke babytepper til venninner, men utover høsten eskalerte det. Hun begynte å strikke votter til familien i julegaver, og hadde i løpet av høsten strikket tjuefem par votter.
– Det går veldig mye garn, det er vel det jeg bruker mest penger på, sier 24 åringen.
Selv tror Grundvik at det er lettere å begynne å strikke når man må være hjemme uansett.
– Jeg fikk mer tid til å utfordre meg selv. Vanligvis har jeg strikket enkelt og ikke utfordret meg noe særlig, men nå har jeg fått litt tid til å utforske og utfordre meg selv, sier hun.
En annen som tok opp igjen strikking som hobby er Marit Johanne Bjelland-Jacobsen (43). Hun tok opp strikkingen igjen sommeren 2020 etter 20 år uten.
– Akkurat på denne tiden satt vi med min dødssyke far, så vi hadde mye tid sammen og dagene var ikke travle på samme måte som de pleier å være. Da foreslo mamma at jeg selv kunne strikke den genseren jeg hadde lyst på, forteller Bjelland-Jacobsen.
Terapi
Daglig leder og eier av butikken Godt Garn, Beate Liland erfarer at mange har tatt opp strikking som hobby under pandemien.
– Man kan ikke gjøre annet enn å sitte hjemme og da er strikking og hekling blitt veldig populært, sier Liland og legger til at for mange er strikking en avslappende og beroligende aktivitet.
Bjelland-Jacobsen er enig med Liland i at strikking er en avslappende og terapeutisk aktivitet.
– Min egen erfaring er at strikking er ren terapi for sjelen. Jeg har funnet roen med de to pinnene mellom fingrene, sier Bjelland-Jacobsen.
Nora Grundvik tror at avslappingseffekten sammen med mestringsfølelsene man får når man strikker, kan være en årsak til at mange begynte med det under pandemien.
Trendy blant unge
Liland forteller at strikking har vært populært i flere år. Da hun startet butikken Godt Garn for fem år siden, var strikking en økende trend. Hun erfarer at langt flere unge har begynt å strikke.
– Det er ikke bare bestemor som strikker, i det siste har både barn og unge hengt seg på. De unge er veldig flinke til å påvirke hverandre og vise fram hva de lager, det er veldig artig, sier Liland.
Nora Grundvik er blant dem som deler sine strikkeprosjekter på sosiale medier. Etter jul startet hun instagramkontoen som nå har 200 følgere. Grundvik forteller at hun selv blir inspirert av det andre legger ut, og håper at andre kan bli inspirert av henne.
– Det er et veldig fint felleskap, det har blitt en fin liten boble. Det er på en måten en liten flukt fra pandemien, sier Grundvik.
Garndilla
Under pandemien har Godt Garn opplevd en økning i salget av garn.
– Det henger nok sammen med at det er langt flere strikker, sier daglig leder Beate Liland.
Hun forteller også at mye av det vi ser i motebildet rundt i Europa og i verden er strikket, og tror at også dette kan være en årsak til at mange har begynt å strikke.
Bjelland-Jacobsen ser også at strikking er blitt
trendy, og anbefaler alle å gi strikking en sjanse.
– Nå for tiden er det så utrolig mange fine oppskrifter og inspirasjon, strikk er blitt mote, forteller hun.
Hun forteller at hun har en egen kommode fylt med garn.
– Man får garndilla. Å kjøpe garn blir den rene lykkeshoppingen, sier hun.
Når man strikker mye blir det en del garn til overs. Grundvik er selv veldig bevisst på å bruke opp garnrestene sine før hun kjøper nytt.
– Det blir en del reste-prosjekter som sitteunderlag og luer for å bli kvitt mest mulig garn, sier 24 åringen.