– Fotball betyr lite uten supportere

Publisert:8. april 2021Oppdatert:8. april 2021, 12:42
Tribunene på Brann stadion har stått nærmest tomme i over et år. Foto: Katarina Riquelme Pettersen

Pandemien har gjort det vanskelig for supportere å samles. For flere er det sosiale like viktig som selve kampen.

Det siste året har fotballkamper i Norge gått for nesten tomme tribuner. Erlend Vågane er nyvalgt leder for Brann Bataljonen. Han merker stor forskjell på fjorårets kamper kontra tidligere år.

 – Det er veldig tydelig hvor lite fotball faktisk betyr uten supportere. Da er det ingen som synger og ingen som lager stemning rundt kampene, sier Vågane. 

Jørn-Erik Heimseter er leder for Liverpool supporterklubben Liverbirds Bergen. Han kan også fortelle om store forskjeller fra tidligere år. 

 – Tidligere under pandemien, når vi har hatt lov til å holde åpent, har vi bare vært 20-30 stykker for det er det vi har hatt lov til.  Vi  som er der jubler fortsatt like hemningsløst når Liverpool scorer, men det er klart at det er forskjell på 200 mennesker kontra bare 20, sier han. 

Liverbirds i Bergen har et lokalt samarbeid med puben Scruffy Murphy’s, men har på grunn av pandemien ingen mulighet til å arrangere noe når det er kampdag.

 – Nå er vi stengt på grunn av covid-19 viruset på samme måte som utesteder og restauranter er stengt, forteller Liverpoolsupporter Heimseter. 


Scruffy Murphy’s på Torget holder stengt på grunn av pandemien. Foto: Katarina Riquelme Pettersen

Var ikke på en eneste kamp i løpet av koronaåret

 – Det å være supporter er jo knyttet til det å være fysisk på tribunene sammen med andre og synge, og det får vi jo dessverre ikke gjort, så må vi se det på tv og det er utrolig kjedelig, sier Erlend Vågane. 


Leder for Brann Bataljonen, Erlend Vågane. Foto: Privat

Brann har under pandemien hatt en ordning der de trekker lodd om hvem som skal få lov å se kampen live fra tribunen. Lederen for Brann Bataljonen var ikke en av de som ble trukket ut til å være med på kamp i fjor.

  – Det er jo utrolig kjipt, men når det er loddtrekning så er det jo noen som er mindre heldige enn andre, forteller han, og legger til at han og Bataljonen stiller seg bak ordningen om loddtrekning.

Videre forteller han at for han har stemningen på stadion mye å si. For Vågane er det som betyr mest er felleskapet på tribunen.

 – Det gir meg ikke så mye å være på stadion når det uansett bare er 200 tilskuere, du går glipp av alt det som betyr noe for meg da. Det å stå på tribunen sammen med mange andre og synge. Det får du ikke uansett under pandemien.

Selv om Brann Bataljonen ikke har kunnet samlet seg og sunget av full hals på en stund, er de likevel mer enn klare for når den tid kommer.

– Det åpner jo igjen på et eller annet tidspunkt, så vi prøver å bruke den tiden vi har nå på best mulig måte. Så vi planlegger litt på hva vi i bataljonen skal gjøre og hva vi skal prioritere sånn at vi virkelig kan smelle til når det først åpner, sier Vågane. 

Nedgang i medlemmer 

Det er ikke bare stemningen som er annerledes for supporterklubbene i Bergen under pandemien. Både Brann Bataljonen og Liverbirds Bergen har begge merket nedgang i antall medlemmer.

 – Vi gikk ned i medlemmer fra  2019 til 2020, men om det var på grunn av korona eller om det er andre ting, det er jeg faktisk litt usikker på. Men det var hvert fall en nedgang, forteller lederen for Bataljonen. 

Jørn-Erik Heimseter forteller at tidligere år har det vært nærmere 800 medlemmer, men at under pandemien har det sunket til omtrent 550. I motsetning til Vågane, er Heimseter helt sikker på at det er på grunn av pandemien.

 – Nedgangen skyldes covid-19. Dersom det ikke hadde vært for pandemien er jeg ganske sikker på at vi hadde vært 750-800 stykker sånn som vi hadde de siste to normale sesongene, forteller Liverbirds-lederen.


Leder for Liverbirds Bergen, Jørn-Erik Heimseter. Foto: Privat

 – En av de viktigeste identitetene vi har 

For mange fotballsupportere er det sosiale rundt kampene nesten like viktig som selve kampen. 

– Vi har et utrolig sterkt samhold, noe som vi er veldig stolt over. Vi er som en stor familie med et nært bånd til hverandre, sier lederen for Liverbirds Bergen.

Heimseter er selv en livslang Liverpoolsupporter, og er vanligvis tilstede på Scruffy Murphy’s hele tre timer før kampstart for å pynte og gjøre klart lokalet før kamp. 

– Hvis du tar turen inn på Scruffy Murphy’s på en kampdag så er det i andre etasje dekket i liverpooleffekter. Vi setter også opp i førsteetasje og utenfor for å markere oss nede på torget som er i hjerte av Bergen, forteller han. 

Også Bataljonleder Erlend Vågane påpeker hvor mye det sosiale i en supporterklubb betyr.

 – Det å være brannsupporter er for veldig mange en av de viktigeste identitetene vi har, sånn er det hvert fall for min egen del.  Det er kanskje det som gir aller mest glede og mest frustrasjon i livet, utenom familie da, sier lederen for Brann Bataljonen.