«Doddo»: – Branns sportssjef må ha disse kvalitetene

Publisert:14. april 2021Oppdatert:14. april 2021, 12:16
"Doddo" er klar på hvilke kvaliteter en ny sportssjef i Brann må ha. Foto: Fransisco Munoz

I Brann jobbes det med å finne en som kan erstatte Rune Soltvedt som sportssjef. To som følger klubben tett er klar på hva denne posisjonen krever.

Det er nesten to måneder siden Rune Soltvedt gikk av som sportssjef i Brann, en stilling han har hatt siden 2015. Flere kandidater er blitt linket til jobben, men per dags dato er det ikke kommet noen ny sportssjef gjennom dørene på Brann Stadion.

Eduardo Andersen, bedre kjent som «Doddo», er fast skribent i Bergens Tidende der han skriver om alt som har med Brann å gjøre. Han har både gode og dårlige ting å si om vaksdølens regjeringstid.

– Soltvedt gjorde det veldig bra i de første årene, der han klarte å bygge opp et lag på kort tid med begrensede midler som endte opp med å ta sølv i Eliteserien. Problemet var at han gikk i minus når det kommer til salg og kjøp av spillere etter hvert, sier Doddo til Bymag.

– Vi endte opp med en spillerstall som det ikke var noe salgspotensial i, fordi de var for gamle. Det var mange spillere mellom 27 og 32 år som det ikke var noe penger i. Der klubber som Bodø/Glimt, Stabæk, Sarpsborg og til dels Vålerenga har tjent mye penger på spillersalg har Brann endt opp i minus i samme periode.


Tidligere sportssjef i Brann Rune Soltvedt. Foto: Brann.no

For trenerstyrt

Noe av kritikken mot Soltvedt opp gjennom årene var at han ga for mye kontroll til tidligere trener Lars Arne Nilsen. Denne trenerkontrollen er noe Doddo mener må endres.

– Det som har skjedd de siste årene er at det er blitt en trenerstyrt klubb, så for hver gang det kommer inn en ny trener blir det total omlegging av filosofi, om man skal satse på unge eller eldre spillere og hvordan spillestilen skal være, forteller han.

– De store linjene for det Sportsklubben Brann skal være, må legges av styret, og dette må sportssjefer og trenere i fremtiden rette seg etter.

Har kandidat i tankene

Det er flere som er blitt linket til jobben som sportssjef i Brann, blant annet toppfotballsjef i NFF, Lise Klaveness. Doddo var åpen for at bergenseren skulle få jobben, men i går ble det klart at . Han mener imidlertid at man ikke alltid må gå over bekken etter vann, og lanserer en som allerede er i klubben som kandidat til jobben.

Per-Ove Ludvigsen var sportssjef i klubben fra 2002 til 2006, en periode som inneholdt både sportslig og økonomisk bedring. Nå jobber han som speider i klubben, og Doddo mener han har erfaringen og kvalitetene som trengs for å gjøre en ny god jobb.

– Han er jo allerede i klubben og har gjort en veldig god jobb før, både med kjøp og salg av spillere. Brann har aldri fått så mye penger som når de solgte Paul Scharner og Seyi Olofinjana i 2004, og det var det Ludvigsen som sto bak, sier Doddo.

Han mener uansett at det er visse kvaliteter en sportssjef i klubben må ha, uavhengig av hvem det faktisk blir.

– Det må være en person med teft, en som kan samarbeide til alle kanter, ikke minst til treneren. Personen må være en tusenkunstner som har like mye greie på menneskelig samkvem som på fotball.

Tror på klubben

Erlend Vågene er nyvalgt leder i Bataljonen, Branns offisielle supporterklubb. Han har tro på at klubben kommer til å finne en god sportssjef når den tiden kommer.

– Jeg har tillit til at de som styrer klubben i dag greier å styre skuten i en overgangsperiode nå fram til en ny sportssjef er på plass, sier Vågene til Bymag.

– Sportssjefen må ha de rette lederegenskapene, greie å styre klubbens sportslige avdeling langsiktig og sikre at A-lag og utviklingsavdeling drar i samme retning.

Han forteller at Brann er i en overgangsperiode, og at hovedutfordringene for en ny sportssjef blir å overse denne perioden på en god måte.

– Nå har det skjedd store endringer i sammensetningen i Brann-stallen fra i fjor, og det er et klart skifte i hva slags profil laget har. De store utfordringene i tiden framover er nok å sikre en god balanse mellom unge og mer rutinerte spillere, og det å få større inntekter fra salg av spillere, sier han.