VM-boikott i vinden før fotballtinget

Publisert:8. mars 2021Oppdatert:12. mars 2021, 13:03
MULIG BOIKOTT: Norske toppfotball-klubber og supportere oppfordrer Norges Fotballforbund til en boikott av VM i Qatar.

Rapporter om menneskerettighetsbrudd og dårlige arbeidskår har ført til en grasrotkampanje for boikott av fotball-VM. NFF-lederne er ikke overbevist.

Supportere har lenge diskutert om Norge burde boikotte VM i Qatar. Klubber som Brann, Rosenborg, Tromsø, og Vålerenga har støttet grasrot stemmene og sent oppfordringer til boikott til Norges Fotballforbund (NFF). Sjansen for at Boikott blir et tema på NFFs Forbundsting (fotballtinget), som skal avholdes søndag 14. mars, virker stor.

- Strategien som har vært fulgt har ikke gitt nødvendige resultater og vi føler det er tid for å gå videre til neste steg; boikott, skriver Tromsø IL i sin uttalelse.

Fristen for å foreslå saker til tinget er passert men det er fremdeles mulig å fremme forslag som ikke omhandler lovendringer så lenge to tredeler av de stemmeberettigede stemmer for det. Det vil si at forslag om boikott fremdeles kan bli tatt opp for tinget. 

- Fotballtinget er fotballforbundets høyeste organ og hvis de stemmer dette frem så må det bli boikott, sier Nils Fisketjønn, konkurransedirektør for NFF.

 

NFF er kritisk

Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball stiller seg kritisk til boikott. I en kronikk har president i NFF, Terje Svendsen, og styreleder i NTF, Cato Haug, tatt til orde for en fortsettelse av innsatsen NFF har gjort for å påvirke FIFA og myndigheter i Qatar fra innsiden.

- Vår strategi er å jobbe internt i FIFA for at internasjonal fotball skal heve stemmen mot brudd på menneskerettighetene i Qatar, skriver Svendsen og Haug.


ØNSKER DIALOG: President i NFF, Terje Svendsen, mener påvirkning av Qatar fra innsiden vil gi gode resultater. Foto: NFF

De fortsetter:

- Qatar har siden 2017 innført en rekke positive reformer. En ny lov regulerer arbeidstiden, med blant annet er det forbud mot å arbeide utendørs mellom klokken 11.30 – 15.00 i de varmeste månedene.

Hvorvidt disse endringene myndighetene i Qatar har vedtatt har blitt gjennomført på en tilfredsstillende måte er det uenighet om.

 

Menneskerettsbrudd

Valget av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM hevet øyenbryn allerede da det ble kunngjort av FIFA i 2010. Avgjørelsen førte til spørsmål om ugjestmilde værforhold for å drive med fysisk idrett og anklager om korrupsjon i FIFA. Senere har også spørsmål om menneskerettsbrudd, høye anslag om dødsfall av arbeidere, og manglende rettigheter for arbeidere blitt reist. The Guardian publiserte i slutten av februar en artikkel som anslår et minstetall på i Qatar siden 2011.

Myndighetene i Qatar har innført en rekke lovendringer for å forsøke å bedre forholdene. Human Rights Watch skrev i sin  om disse vedtakene men hever fremdeles bekymringer om disse ikke går langt nok og blir innført ujevnt. I sentrum for kritikken ligger Kafala-systemet som går ut på at arbeidsgivere i Qatar “sponser” arbeidere fra utlandet med oppholds- og arbeidstillatelse og bolig. Dette systemet gjør at innvandrerarbeidere ikke er dekket av Qatars arbeidslov men heller unntaksregler som gir arbeidsgivere omfattende makt over arbeidsinnvandreres rettigheter og livssituasjon. 

Om situasjonen i Qatar vil føre til en NFF boikott av VM blir kanskje bestemt på søndag.