Speedfriend over zoom: – Tror ikke de som sliter deltar

Publisert:25. mars 2021Oppdatert:26. mars 2021, 12:44
Speedfriending har tidligere arrangert fysiske arrangementer, nå flytter de over til zoom. FOTO: Speedfriending

Studielivet ble ikke helt som forventet for mange nye studenter i fjor. Speedfriending prøver å gjøre det lettere for de som sliter med å utvikle et sosialt nettverk.

I kveld skal speedfriending i samarbeid med Sammen og Studentersamfunnet arrangere digital speedfriening. Vanligvis har lederen for Speedfriending Viktor Sanden (34) arrangert fysisk, men i år blir det over zoom.

– Vi regner med at 40-60 vil delta på det digitale arrangementet. Fordelen med zoom er at det ikke er noen begrensning på kapasitet. Det hadde vært veldig gøy å bygge det opp til et arrangement med 100-200 deltakere.

Mange studenter har nok kjent et behov for flere sosiale arrangementer, blant dem er psykologistudenten Katie Wilthil (19). Hun startet for første gang å studere i fjor, men savner et bedre sosialt tilbud for studenter.

– ­ Det som ble gjort fysisk var veldig koselig, men på zoom fikk jeg ikke helt den samme sosiale følelsen. Det ble bare ikke helt det samme.


Katie Wilthil (19) har kjent mye på ensomheten under en usosial studiehverdag. FOTO: Privat

Ingen lett start på studielivet

For mange nye studenter ble høsten 2020 en tøff start på studielivet. En undersøkelse utført av på vegne av Universitas viser at en av fem studenter føler seg mer ensomme etter koronautbruddet i fjor. For Wilthil var høsten ingen dans på roser.

– Kort oppsummert så har det vært helt jævlig. Det har ikke vært lett å få venner, et nettverk eller oppleve noe sosialt i det hele tatt.

– I den situasjonen vi står i nå er det vanskeligste å sitte på zoom nesten hele dagen. Ingen har på kamera og alle har på mute. Når du skal få venner ut fra dette har du ganske dårlig grunnlag. Med en gang man får muligheten til å bli bedre kjent stenger Bergen ned igjen, sier Wilthil.

Prøver å skape noe sosialt digitalt

Speedfriending startet som et skoleprosjekt i sosialt entreprenørskap for Viktor Sanden i 2015. Da han var ferdig med utdanningen skjedde det lite med prosjektet, frem til han og noen fra studiet skulle arrangere en sosial festival i Oslo i 2018. Ideen startet på grunn av et savn etter flere uformelle og sosiale møteplasser i storbyen. Sanden tror folk har et økende behov for sosiale arrangementer.

– Det er en ganske usosial periode vi er inni nå i hele landet og hele verden. Jeg tror folk i økende grad bør treffes på den ene måten eller den andre. Den digitale måten kan fungere godt i en periode man ellers ikke får møtes fysisk.

Vanligvis møtes mange studenter fysisk for å delta i speedfriending. Da sitter man to og to for å svare på ulike interessante spørsmål arrangørene kommer med. Over zoom brukes breakoutrooms hvor deltakere svarer på spørsmålene 3 og 3 for å bli bedre kjent. Man får 8 minutter i hvert breakoutroom før man bytter.

I likhet med Wilthill har Sanden merket at studenter sliter ekstra hardt under pandemien.


Leder for speedfriending er optimistisk til zoom-arrangementer. FOTO: Privat

– Vi har åpne digitale arrangementer på søndager hvor veldig mange studenter forteller at de begynte på et nytt studiet i august, og at de ikke har hatt noe sosialt opplegg med sine medstudenter.  

Wilthill har selv forsøkt å delta på zoom-arrangementer tidligere, men får ikke den samme sosiale følelsen digitalt. Hun er bekymret for at de som sliter mest ikke kommer til å ta digitale arrangementer på alvor, og derfor ikke deltar.

– Jeg ser dessverre ikke for meg det største oppmøte på zoom kontra fysisk siden folk er drittlei zoom. Noen folk tenker sikker det virker litt morsomt, men jeg mistenker de som sliter ikke deltar.

Savner oppfølging av nye studenter

Katie Wilthil var selv ny til Bergen da hun startet på nytt studie i fjor høst. Wilthil føler ikke hun har fått god nok oppfølging som ny student i byen.

– Det kunne kanskje være lurt å følge opp førsteårsstudentene mer personlig enn de store spørreundersøkelsene som gjelder alle. Det blir litt svada hva tredjeklassingene for eksempel sier når de har fått kjenne folk i to år, mens vi som begynner på bachelor nå har et ganske dårlig grunnlag for å få venner, sier Wilthil.

Psykologistudenteten er bekymret for sine medstudenter, og tror den tunge tiden vil føre til at mange vurderer å droppe ut. Hun sier hun savner å ha noe å se frem til, og vet hvordan det er å tilbringe hele dager på samme rom med zoom-møter som eneste sosiale tilførsel. Wilthill tror mange sliter med å ta kontakt når de trenger det.

– Mange syns terskelen for å gå til psykolog er ganske høy. De tenker de ikke har alvorlig nok problemer, eller undervurderer hvordan de har det selv. Det kunne vært en lavterskel tilbud slik at folk ikke blir redde for å gå til psykolog.