Sjakk mot isolasjon

Publisert:17. mars 2021Oppdatert:17. mars 2021, 11:25
Den ferske sjakkspilleren Désirée Fidan er fornøyd med kursdeltagelsen. Foto: Privat

For å motvirke de negative konsekvensene av smitteverntiltakene arrangerte Sjakk & Samfunn, sammen med Mental Helse, en kursrekke i sjakk. Nå er de i gang med et oppfølgende arrangement.

Kursdeltaker Désirée Fidan skryter av arrangementets innhold.

Inspirert av Netflixserien The Queen’s Gambit kjøpte hun sjakkbrett og ble nysgjerrig på hva som rørte seg av sjakkmiljøer i nærheten og på nettet. Slik fant hun ut om Sjakk & Samfunns kursrekke mot isolasjon, som ble hennes første kursdeltagelse.

– Litt etter litt blir jeg mer bevisst på spillet. Jeg er jo helt “newbie”, men det er liksom ikke det som er viktig for meg. Jeg er sulten på å lære og så er det gøy spesielt nå som det er karantenetid.

Kursrekken ble en inngang inn i sjakkmiljøet – et miljø hun beskriver som åpent for alle, stort og sosialt. Dette til tross for at spilling for øyeblikket i hovedsak foregår over nett. Hun påpeker at dette fungerer godt og at det er mange arrangementer å være med på, men at hun gleder seg til hun kan gå på den lokale sjakklubben og sjakk-caféer.

Digitalt fellesskap


Martin Johannessen, prosjektleder i Sjakk & Samfunn. Foto: Privat

– Vi prøver å skape møteplasser og tilgjengeliggjøre sjakk for flere, forteller prosjektleder Martin Johannessen.

Sammen med Mental Helse skapte Sjakk & Samfunn en digital kursrekke i sjakk ved hjelp av midler fra Stiftelsen Dam. Prosjektet varte fra slutten av januar til slutten av februar og hadde som hensikt å forhindre isolasjon og ensomhet i koronahverdagen.

Kursene var gratis å delta på og ble delt opp etter fylker slik at instruktørene kunne gi spillerne god og grundig oppfølging.

Deltagerne fikk også materiale de kunne jobbe med etter hver kurskveld, og fikk det hele spilt inn på video for å ha mulighet til å repetere det i ettertid.

Kursrekken ble avsluttet med en online sjakkturnering.

Et høydepunkt for mange

Deltagende på kursene var også innsatte på Ringerike fengsel. Initiativet ble gjennomført i regi av en miljøarbeider som hadde med seg fire til fem innsatte hver kurskveld. Disse deltagerne hadde ikke på kamera for å beholde anonymiteten, men deltok i det sosiale ved å være aktive i chatten.

Johannessen har fått tilbakemelding på at dette var et høydepunkt for mange, da denne gruppen har mistet flere aktivitetstilbud på grunn av risikoen for smitte.

Johannessen sier at det til sammen var rundt 170 påmeldte. På grunn av den gode deltagelsen og responsen på tiltaket har Sjakk & Samfunn nå startet en kursrekke nummer to som vil handle om Norges beste sjakkspillere. Dette arrangementet går også over fire kvelder, men vil ha færre plasser grunnet manglende ressurser.


Slik så arrangementet ut for de deltagende. Foto: Skjermbilde, privat

– Målet er oppnådd om man har gitt deltagerne mening

Stormester Torbjørn Ringdal Hansen var instruktør på flere av kursene og var ansvarlig for å lage kveldenes innhold. Gjennom opplegget har deltagerne blitt opplært fra det mest grunnleggende til å bli ganske gode spillere.

Hansen forteller at det er en svært bratt læringskurve når man først begynner å lære seg sporten, og motsier manges fordommer mot sjakk.

–  Det er litt synd hvis mange der ute har inntrykk av at dette er et spill som er forbeholdt de “smarte” eller de som legger noe vanvittig arbeid i det, men det er det ikke. Det er fort gjort å lære seg, sier Hansen.

 – Det tar kort tid å kunne spille sjakk, og så er det en evig reise å bli virkelig god.

Opplegget gav deltagerne et historisk perspektiv og omhandlet flere spennende personligheter fra sjakkhistorien for å gjøre læringen mer levende.

Hansen opplevde at arrangementet fungerte etter hensikten og beskriver responsen fra de deltagende som positiv. Han forteller at det ble skapt fellesskap og at flere ble tøffere med å stille spørsmål i løpet av de fire kveldene opplegget var fordelt på.

Han håper at kurset har vekket en interesse hos flere av deltagerne slik at de fortsetter å spille på nettet eller oppsøker sjakklubber, men påpeker at hovedmålet hans for kurset var at deltagerne skulle få gjøre noe som tilgav de mening i en ellers statisk hverdag.


Stormester Torbjørn Ringdal Hansen var en av instruktørene på kursrekken. Foto: Kristoffer Gressli

Minsker fokuset på isolasjonen

–  Plutselig så handler det veldig mye om sjakk i løpet av en uke. Spesielt nå i karantene er det veldig godt å ha den muligheten til å gjøre mine greier, sier Fidan om den nye hobbyen som hun beskriver som givende.

Fidan har, som mange andre, vært mye i hjemmet på grunn av karantener og hjemmekontor. Hun forteller at sjakkspillingen har gjort at hun ikke rekker å tenke så mye over hvor kjipt det er å ikke ha friheten til å bevege seg slik som vanlig.

–  Jeg føler meg vel ikke mindre isolert, men det blir lettere for sinnet å være i isolasjonen. Man trenger liksom alt som kan bidra til at den begrensningen ikke tar helt overhånd i hodet. Det er veldig lett å bare slenge seg på sofaen og gi seg hen. Det gjør jeg jo også, men nå har jeg i alle fall flere valgmuligheter.


–  Det er fint å ha noe såpass givende å konsentrere seg om, mener Fidan. Foto: Privat