Rugby uten kroppskontakt

Publisert:24. mars 2021Oppdatert:25. mars 2021, 11:56
BSI rugby på trening med avstand. Foto: Helene Alsaker

Pandemien har ført til restriksjoner i flere idretter. Hos Bergen studentidretts rugbylag foregår kontaktsporten med én meters avstand.

Karoline Flatekval, kaptein på det norske rugbylandslaget. Foto: Helene Alsaker

Det er tirsdag kveld på Krohnsminde idrettsplass. Rundt 20 jenter er klare for rugbytrening. Koronaåret har bydd på utfordringer for spillerne. Kontaktsporten har nemlig foregått med én meters avstand.

Karoline Flatekval er kaptein på det norske rugbylandslaget og har spilt på BSI rugby i seks år. Hun kan fortelle at det har vært en utfordring, men at de har løst det greit.

– Vi har jobbet mye for å finne øvelser som er gjennomførbare, forteller hun.

Under treningen gjennomfører laget blant annet oppvarming i sirkel, jogging på banen og ulike øvelser i rugbyteknikk som ikke krever kroppskontakt med andre spillere.


Utstyret sprites mellom hver spiller. Foto: Helene Alsaker

 

 

 

 

 

 

 

 

Håndspriten brukes hyppig både på hender og utstyr under hele treningen, og det er lav terskel for å si ifra om noe skulle føles ubehagelig smittevernsmessig.

– Nå har det akkurat åpnet igjen og vi kan bruke samme utstyr så lenge vi vasker det. Det er veldig lov for spillerne å si ifra hvis noe er ukomfortabelt i forhold til smittevern. Det hjelper også at vi har treningen ute, sier Flatekval.

Hvor mye avstanden har påvirket kvaliteten på treningen er enda usikkert.

– Det er vanskelig å si noe om kvalitet enda. Vi har litt å ta igjen før vi kan spille kamper, så det kommer nok til å være en tilvenningsperiode når det åpner igjen, sier hun. 


Mathea Loen er en av de nyere spillerne på laget. Foto: Helene Alsaker

Med unntak av en periode i sommer hvor det var mulig å spille touch-rugby, har jentene spilt med avstand. De har også gjort mye alternativt når det ikke har vært mulig å trene som normalt.

– Vi har trent mindre rugby og funnet på ting online, eller gått fjellturer. Vi skulle absolutt ønske vi kunnet komme tilbake til det normale, sier Flatekval. 

Mathea Loen er en av de nyere spillerne på laget og har vært med omtrent siden pandemien brøt ut.

– Jeg begynte for omtrent et år siden, men føler ikke jeg har vært med så lenge fordi det stengte ned, sier hun.

Hun synes laget har vært flinke til å tilrettelegge.

– Det er vanskelig å hele tiden måtte tenke meteren, men de har vært flinke til å legge til rette. Vi har mye antibac, folk føler seg trygge og vi følger reglene, forteller Loen.
 


Gjort det beste ut av situasjonen

Per Thorkildsen er president i Norges rugbyforbund og er positiv til tross for utfordringene.

– Det er selvsagt vanskelig å trene rugby uten kontakt siden det er en stor del av spillet, men hele poenget med rugby er jo faktisk å unngå kontakt, ler han.


President for norges rugbyforbund sammen med VM pokalen (Web Ellis Trofeet). Foto: privat

Selv om pandemien har bydd på utfordringer, har forbundet gjort det beste ut av situasjonen. Ved å arrangere aktiviteter som e-rugby og onlinetrening med både landslagstrenere og kjente fjes i rugbyverden, har de prøvd å inspirere spillerne.

Det har også vært seminarer om ungdom og psykisk helse, og kampanjen  ble startet opp for å promotere rugby til kvinnelige spillere.

– Uansett hvor tøft det har vært, så har det gitt en kjempestor mulighet til å tenke nytt og gjøre ting annerledes. Det har vært en utfordring, men vi har hele tiden fokusert på medlemmene og hva vi kan gjøre og tilby, samt sørge for at det er aktivitet.

Thorkildsen er heller ikke bekymret over at én-meteren blir gjort om til to.

– Livet svinger frem og tilbake. Om det er en meter eller to spiller egentlig ikke så stor rolle. Vi må bare gjøre det beste ut av dette sammen og tenke positivt fremover. Vi gjør det vi må gjøre for å være forberedt til dagen de får lov til å spille igjen, sier han.