Klasseelevene venter nervøst på at de skal teste seg selv for første gang. Noen engstelig, andre mer spent. På pulten får de en hurtigtest, den skal gi svar på kun 20 minutter. Målet er at elevene skal kunne være mest mulig tilstede på skolen.
– Det er det [å møtes fysisk] som er så viktig med skolen, for man mister veldig motet når man sitter helt alene, forteller Isak (18), elev ved skolen.
I klasserommet viser sykepleierne hvordan testen skal utføres.
– Det viktigste er at du slapper av, sier sykepleieren mens hun dytter testpinnen opp i nesen.
Glad for fysisk undervisning
Fyllingsdalen videregående skole er blant de første i landet som skal masseteste både elever og ansatte. Prosjektet startet den 15. mars og er frivillig.
Isak Råkil (18) og Silje Svendsen (18) går tredjeåret på musikk, dans og drama, og er glad for at medelevene kan returnere til skolebenken. De har selv hatt mye fysisk undervisning, men har lagt merke til at elever på andre linjer har slitt mer.
– Man ser at noen faller ganske lett av. De stopper å gjøre lekser, leverer ikke ting og sover lengre. De flinkeste klarer seg fint, mens de som ikke får like mye støtte hjemme går det dårligere med. Det er det som er problematisk med hjemmeskole, det blir større forskjeller mellom folk, og det blir en urettferdig skolegang, forteller Isak.
Begge er veldig takknemlig for muligheten til å teste seg, og håper at det vil gjøre skoledagen mer stabil. Siden skolestart høsten 2020 har 36 ved skolen fått påvist smitte.
–Vi har fått høre det av mange at de har blitt lei seg når de får vite at de er i karantene. Folk er veldig glad for at de nå får være på skolen. De er i mye bedre humør når de er her fysisk.
Silje hadde aldri tatt koronatest før, og var glad for at det endelig var unnagjort. Hun føler seg nå klar for å bli testet to ganger i uken.
– Jeg er klar, eller vi må vel være det. Det var definitivt veldig ekkelt. Jeg liker ikke å stikke ting opp i nesen, men det måtte gå da. Det gikk helt fint selv om det kom noen tårer.
Isak var hakket mer optimistisk, og oppfordret alle til å teste seg.
- Nei, jeg er positiv! Testen i dag gikk helt fint, man trenger ikke å være redd for å teste seg. Gå og test dere.
Bekymringer rundt mental helse
Rektor Karen Kristine Rasmussen drar opp problematikken rundt den mentale helsen til elevene, og sier at mange er glad for å ha fysisk undervisning.
– De som ikke alltid ønsket å være på skolen før, sier nå at de virkelig vil være på skolen. Når vi tidligere var på rødt nivå og måtte fortelle noen elever at de ikke skulle være på skolen neste dag, ble de veldig fortvilet. De trengte å være på skolen, de orket ikke å være hjemme. Det å være hjemme er helt pyton.
Hun forteller at flere er helt sugne på kontakt med medelever, og at mange sliter med blant annet selvbilde, troen på seg selv og det å måtte være alene uten tilbakemeldinger. Tidligere i år meldte Haukeland universitetsjukehus om et Det var VG som først meldte om dette.
– Dette [prosjektet] har vært svært nyttig. Vi har elever som nesten ikke tør å være her fordi de er redd for å smitte sine familiemedlemmer, det er det lett å være.
Målet er å holde skolen åpen
Rasmussen er håpefull ovenfor prosjektet. Hun tror at hurtigtestene vil være en effektiv måte for å få kontroll på potensiell smitte og betrygge elever og ansatte.
– Målet vårt er å få kontroll på smitten, spesielt de som ikke har symptomer. Vi ønsker å avdekke ting så fort som mulig, slik at vi kan holde skolen åpen. Til nå er det rundt 90% som tester seg. 205 elever og 50 ansatte testet seg i går, og i løpet av to dager skal cirka 400-500 elever og 100 ansatte teste seg. Det er omtrent alle.
Elevene vil ha muligheten til å ta to tester i uken. Grunnet personvern vil testresultatene kun være tilgjengelig for helsepersonell og noen ansatte. Dersom noen tester positivt går klassen gjennom en omfattende prosess. Alle blir satt i karantene, og for å være sikker må den som blir testet positivt overføres til det kommunale testsystemet. Deretter må vedkommende være i isolasjon til testresultatet er klart.
Vil hjelpe de unge
Det var Ola Jøsendal, assisterende fagdirektør i Helse Vest, som var initiativtaker til prosjektet.
– Dette er gjort i andre land med god effekt, så vi håper at vi skal kunne reprodusere det slik at det på en forsvarlig måte blir mulig å holde videregående skoler åpen, selv i et høyt smittetrykk der en ellers ville ha stengt skolen.
Han viser til Østerrike der elevene er nødt til å avlevere to negative tester i uken for å kunne gå på skolen.
Jøsendal håper prosjektet kan hjelpe ungdommer og unge voksne.
– Jeg mener at hvis dette blir vellykket, så er det en vei som gjør at ungdommer og unge voksne kan opprettholde sosiale møteplasser under profesjonelt tilsyn og veiledning, og det er utrolig viktig for den psykiske helsen. Det var vår innfallsvinkel til dette prosjektet, vi fikk jo rapporter om at det var en økende henvisningsmengde fra barn og unge innen psykisk helsevern, og at tilstandene var mer og mer alvorlige.