Ønsker å skape et større tilbud for vintage

Publisert:23. mars 2021Oppdatert:24. mars 2021, 14:17
Pop-upen til Cozy Vintage 20.mars

Gjenbruk blir mer og mer aktuelt. Cozy Vintage er en av bedriftene i Bergen som prøver å skape et større tilbud nå som etterspørselen for bærekraftige klær øker.

Sjef for markedsføring i Cozy Vintage Sandra Sæbø. Foto: Oda Marie Steensen

Cozy Vintage ble startet opp som en ungdomsbedrift i 2020, og har hatt flere pop-ups omkring i Bergen for å øke interessen for det å handle brukt.

– Responsen har vært over all forventning, uttrykker sjef for markedsføring for Cozy Vintage Sandra Sæbø.

Sæbø forteller videre at noe av inspirasjonen til å starte opp Cozy Vintage var mangel på tilbud av brukthandel. De ønsker å skape et større miljø.

– Etterspørselen er ekstremt stor og bruktklær er i vinden som aldri før, forteller Sæbø. 

Bærekraftighet spiller en stor rolle 

Lørdag 20.mars arrangerte Cozy Vintage en av sine pop-ups. Her kunne man se etterspørselen var stor. Allerede en time før åpning begynte køen å forme seg utenfor.

Emilie og Maria Selle var to av kundene som ventet i lang kø for å komme inn. De liker å kjøpe vintage grunnet både bærekraftigheten, og hvor unike de ulike plaggene er. 


Emilie og Maria Selle
Foto: Oda Marie Steensen

– Det at det er bærekraftig, og ikke masseprodusert spiller en stor rolle, sier jentene.

De synes at det er for lite vintage butikker i Bergen, og ønsker at det skal komme flere.

– Når jeg har snakket med en venn fra Berlin, forteller de meg det er vintage butikker rundt hvert hjørne, og jeg skulle ønske det kunne også komme noe lignende til Norge.

Større bevissthet for bærekraft, men tøft for flere lokale

– Det er blitt en større bevissthet rundt klesforbruk, og bærekraft. Motebildet går mer i retning av en vintage stil, der yngre generasjoner fokuserer på å gå imot fast fashion, og prøver å finne alternativer til det å kjøpe nytt, forteller byråd for kultur, mangfold og likestilling Katrine Nødtvedt (Miljøpartiet De Grønne).


Katrine Nødtvedt, Byråd for kultur, mangfold og likestilling
Foto: Privat

Hun legger vekt på at de små vintage, og bruktbutikkene, i Bergen sentrum er veldig viktige.

– De gir et særpreg som de store kleskjedene ikke kan gi, og gjør det spennende å gå i gatene, forteller Nødtvedt

Selv om det er en økning i etterspørsel etter vintage, påpeker Nødtvedt at koronatiden har gjort det tøff for flere små og lokale butikker, spesielt i sentrum. Nødtvedt forteller at hun ønsker at krisepakken, gitt til norske kommuner for å styrke lokalt næringsliv skal bidra til å støtte de små butikkene i Bergen kommune.