Nye restriksjoner for treningssentrene: - Ikke noe kjekt

Publisert:25. mars 2021Oppdatert:26. mars 2021, 12:44
Regjeringens nye tiltak knyttet til trening tredde i kraft midnatt til torsdag. Foto: Maren Rønning Fjærli.

Treningssentrene i Bergen syntes det er tungt med regjeringens nye tiltak knyttet til trening. – Alternativet er å ikke ha åpent, og det er ikke et alternativ vi vil skal skje, sier senterleder Charlotte Wulf.

Tirsdag offentliggjorde regjeringen nye landsomfattende tiltak som tredde i kraft fra midnatt natt torsdag. Et av tiltakene som har skapt mest forvirring er tiltaket rundt treningssentrene:

  • Treningssentre stenges, men kan ha åpent for innbyggerne i kommunen, for rehabilitering, individuell trening og behandling.

Treningssentrene har brukt tiden på å tolke tiltaket og kommet frem til løsninger. Senterleder ved Family Sports Club på Danmarksplass, Charlotte Wulf (39) forklarer hvordan det vil foregå på deres senter.

– Det er kun de som er bosatt i Bergen kommune som får trene hos oss i denne perioden. Det vil si at om en ikke har adresse i Bergen, kan du ikke trene på senteret. Er du hjemme på påskeferie så får du ikke trene hos oss i år, ingen gjestetrening eller drop in.


Senterleder Charlotte Wulf ser frem til å kunne ha litt mer forutsigbarhet på treningssenteret. Foto: Privat.

Ansatte på treningssentre har levd med ulike tiltak og restriksjoner i godt over et år. Wulf, som flere andre, begynner å gå lei, men håper tiltakene vil bidra til å unngå smitte.

– Hvis dette hjelper for å unngå smitte så er det greit. Det er klart at det ikke er noe kjekt å ha ti stykker på en spinningtime når det egentlig er plass til 26 stykker, men hvis alternativet er å være stengt så kan jeg absolutt avfinne meg med de reglene som er nå, forteller hun. 

Senterlederen er bekymret for videre drift. Likevel forstår hun at tiltakene fattes og er takknemlig for at kunder og ansatte kan holdes trygge.

– Vi kan jo ikke slippe inn noen som ikke er medlem; ingen drop-in eller noe, så det vil jo være et stort tap. Samtidig gjelder det nå å holde kundene som er her trygge, sammen med de ansatte. Det er hovedprioritet.

Wulf forteller at året har vært vanskelig både for ansatte, for kunder og for økonomien. Det er likevel ikke bare elendighet som har kommet ut av koronaåret.

– Vi har lært mye. Vi er flinkere på renhold enn vi noen gang har vært. Folk er flinkere til å rydde etter seg og vaske etter seg, og det er helt fantastisk å se. Det håper jeg bare fortsetter inn i evigheten.

Reduserer tilbudet: – Trist

Sammen Trening, treningssentrene til studentsamskipnaden i Bergen, bruker i skrivende stund fortsatt tiden på å tolke reglene. Kommunikasjonssjef Marita Monsen kan likevel vise til en foreløpig plan for perioden fremover.

– Vi har halv kapasitet på sentrene og alle må holde to meters avstand på all aktivitet. Vi kommer også til å avvikle gruppetrening fra og med lørdag.

Ifølge regjeringens tiltak er det bare de med bostedsadresse i kommunen som får trene her i Bergen. Hos Sammen er svært mange av kundene studenter som har hjemstedsadresse andre steder, noe som kan gjøre det problematisk å kontrollere.

– Derfor jobber vi med å finne en løsning for sjekk av bostedsadresse, så her vil vi komme tilbake til hvordan vi løser det, forteller Monsen. 

Sammen vil innrette seg etter de nasjonale påleggene, men ser frem til lysere tider.

– Vi synes jo det er trist å måtte redusere tilbudet ytterligere, særlig fordi vi vet hvor viktig trening er for mange. For noen er treningen kanskje det eneste fysiske møtepunktet de har i løpet av en dag, når alt annet blir digitalt.  Men når det er sagt skjønner vi det nasjonale behovet for å stoppe smitte, så vi følger selvsagt de pålegg som kommer.

Skal trene i påska


Student Ingrid Lunde er fornøyd med regjeringens tiltak. Foto: Dina Nybø Olavsen.

Student Ingrid Lunde (23) har planer om å bli igjen i Bergen i påskeferien, og dermed også i perioden de nye tiltakene er satt for. Hun er fornøyd med tiltaket regjeringen har kommet frem til.

– Jeg tenker egentlig at det er veldig gode tiltak. Jeg tror det er veldig mange som ønsker å kunne trene, og nå som det ikke stenger helt får man til det, i tillegg til å ha noen restriksjoner rettet mot treningssentrene.

Lunde har planer om å tilbringe påsken her i Bergen. Det passer henne dermed ypperlig med et tiltak hvor man kan møtes på halvveien.

– Jeg tenkte at jeg skulle prøve å trene ganske mye egentlig, siden veldig mange drar hjem og jeg blir her i Bergen. Så jeg er glad jeg har gode muligheter til å kunne trene, avslutter hun fornøyd.