Norge med Qatar-markering i første VM-kvalifiseringskamp

Publisert:24. mars 2021Oppdatert:25. mars 2021, 12:00

Norge vant uten problemer mot Gibraltar i første kvalifiseringskamp til VM, men det var markeringen før kampstart som stjal overskriftene.

Det var mange som så fram til Ståle Solbakkens første kamp som landslagstrener for Norge, men mot lilleputtnasjonen Gibraltar var det VM i Qatar som igjen ble satt i fokus.

Under nasjonalsangen stod de norske spillerne iført en hvit t-skjorte der det stod «HUMAN RIGHTS on and off the pitch». Det samme gjorde Solbakken. Dette var en varslet protest mot menneskerettighetsforholdene i Qatar, arrangøren til neste VM i 2022.

– Jeg har tro på at vi kan få til en bevegelse. Det er ikke lenge siden «Black lives matter» gikk som et tog gjennom idrettsverden, sa Solbakken under en paneldebatt tidligere i mars.

Amnesty : - Flere bør følge Norges eksempel

Menneskerettighetsorganiasjonen Amnesty var raskt ute i sosiale medier for å vise sin støtte til Norge.


Amnesty var raskt ute med å gi sin støtte til Norge. FOTO: Skjermdump fra Twitter.

“Godt å se Norge vise sin motstand mot menneskerettighetsbrudd i Qatar. Kvalifiseringen er en perfekt mulighet til å sette søkelys på problemet. Flere lag bør følge deres eksempel”, skriver .

Generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs er fornøyd over markeringen til Norge.

– Jeg må si at jeg er stolt akkurat nå av å være norsk, av at det norske landslaget tar en så klar stilling. Så viser det seg jo at kanskje Ståle Solbakken er en stor taktiker både «on and off the pitch», i den forstand at det var en slags dramaturgi her. I begynnelsen var jeg, må jeg innrømme, litt skuffet. «Respect on and off the pitch» er flott det, men da de kom ut til nasjonalsangen med «menneskerettigheter på og utenfor banen» følte jeg virkelig at det var et statement og et budskap som kommer til å bli lagt merke til, .

Markeringen satt også press på FIFA, som i en mail til NRK svarte: 

– Fifa tror på ytringsfrihet og at kraften i fotball kan føre til positive endringer.

En varslet markering

De siste ukene har det vært omdiskutert i Norge om en boikott er den rette løsning for å rette opp i problemene i Qatar. Blant annet har Solbakken og landslagskaptein Martin Ødegaard uttalt at en heller kan protestere på andre måter. 

Før dagens kamp varslet Solbakken en markering av det norske landslaget.

– Vi ønsker å presse FIFA (det internasjonale fotballforbundet) mot å være enda mer direkte og enda hardere mot myndighetene i Qatar. Stille enda større krav til dem. Det er de neste månedene det vil være enda hardere krav. Det er derfor diskusjonene kommer nå og med enda mer styrke. Det er for å sette enda hardere fokus sånn at FIFA kan være røffere og skarpere i kantene og stille enda større krav, sier

Norges fotballforbund har tidligere stilt seg kritisk til boikott, og president Terje Svendsen har i en kronikk tatt til orde for å heller legge press på myndighetene i Qatar.

– Vår strategi er å jobbe internt i FIFA for at internasjonal fotball skal heve stemmen mot brudd på menneskerettighetene i Qatar. Qatar har siden 2017 innført en rekke positive reformer. En ny lov regulerer arbeidstiden, med blant annet er det forbud mot å arbeide utendørs mellom klokken 11.30-15.00 i de varmeste månedene, skriver Svendsen. 

Les mer på dette i  på bymag.


President i NFF Terje Svendsen ønsker dialog framfor boikott. FOTO: NFF

Vant enkelt mot Gibraltar

Det var en tålmodighetsprøve for Norge før Alexander Sørloth steg i været og headet inn det første målet i det 43. minutt mot lilleputnasjonen Gibraltar. Norge hadde spilt rundt Gibraltars 16-meter helt fram til målet, men slet med å få hyll på byllen, mye grunnet imponerende redninger av Gibraltar-målvakten Dayle Coleing.

– Han var nesten banens beste i dag, sier .

Etter det første målet løsnet det for Norge, og kun to minutter senere scoret debutant Kristian Thorstvedt sitt første landslagsmål. 

I pausen måtte kaptein Martin Ødegaard ut med skade, men målene fortsatte etter pause. Jonas Svensson fikk sitt første landslagsmål med et skudd fra 16 meters hold.

Resten av kampen ble en transportetappe, og Norge fikk med seg en enkel 3-0 seier fra Gibraltar, som uten ett skudd mellom stengene aldri utgjorde en trussel. Videre venter Tyrkia, som overraskende slo Nederland 4-2. Kampen blir spilt i Spania på lørdag.