NHH og BI løper mot hverandre - i hver sin by

Publisert:22. mars 2021Oppdatert:23. mars 2021, 10:00
Distansen løperne i BBL skal løpe tilsvarer distansen mellom Bergen og Oslo. Foto: NHHI

Det prestisjefylte Bergensbaneløpet nærmer seg med stormskritt. I år vil den tradisjonsrike stafetten mellom NHH i Bergen og BI i Oslo gjennomføres på en litt annen måte.

Kaja Nordheim Morken (25) er leder for stafettkomiteen som arrangerer Bergensbaneløpet på Norges Handelshøyskole den 8.-10. april i år. Dette skulle opprinnelig vært hennes fjerde år med Bergensbaneløpet, men grunnet pandemien måtte løpet avlyses i fjor. Dette blir derfor hennes tredje løp. Hun forteller hva en seier vil bety for dem. 

– Det er veldig viktig, det er jo ingen som vil være det første styret som bryter seiersrekka. Det er klart at det ligger en del stolthet i det, forteller Morken.

NHH har vunnet de siste 18 løpene som har blitt avholdt, og de har ingen planer om at dette året skal være et unntak. Morken tror seiersrekken skyldes et godt samhold på skolen og en sterk studentforening.

– Vi kan ikke ta seieren på forskudd, men vi er optimistiske.

Etter en skuffende avlysning i fjor, satser Morken og resten av komiteen for fullt på dette løpet. Stafetten vil i år arrangeres i henhold til restriksjoner og smittevern, noe som fører til et litt annet opplegg en normalt.

– I år vil skolene løpe sine etapper i hver sin by på en egen friidrettsbane. BI stiller med 105 løpere på Sognsvann i Oslo, samtidig som 105 løpere løper sine etapper på Skansemyren i Bergen. Løpet holdes over 3 dager.

Det er knyttet mye historie rundt løpet. På 70-tallet var det stor strid innad på NHH i forbindelse med avgjørelsen om Norge skulle være med i EU. Dette skapte en stor splid på skolen.

– Da fant man ut at man skulle prøve å finne noe som kunne forene skolen, nemlig en felles rival. Da kunne man heller konkurrere mot BI for å skape samhold innad på NHH, forklarer Morken og legger til:

– Selv om det er et rivaleri, så er det jo også et samarbeid. Det er jo veldig hyggelig å kunne bli kjent på tvers av skoler, så jeg vil si at det er et sunt rivaleri. 

Utfordrende planlegging

Mari Kveine-Strand (22) er leder for Bergensbaneløpet på Handelshøyskolen BI i Oslo. Hun er fornøyd med løsningen som har blitt arbeidet frem.

– Det er selvfølgelig kjipt å ikke få ha det tradisjonelle og originale løpet, men jeg er veldig fornøyd med at vi klarer å samarbeide såpass bra og klarer å tilby noe til studentene.


Leder Mari Kveine-Strand (22) syntes det var bittert å bli fratatt stafetten to uker før start i fjor. Foto: BISO Media.

Hun legger ikke skjul på at nedstengingen i Oslo har gjort rekrutteringsperioden i forkant av løpet utfordrende.

– Vi har ikke hatt skikkelige treninger siden oktober. Vi har ikke møtt løperne våre. Vi har hatt stengte skoler og har derfor ikke nådd ut på samme måte som vi pleier å gjøre. Det har vært veldig mye logistikk og det har tatt veldig mye tid, sier Kveine-Strand

For BI har vanskelighetene i forbindelse med pandemien gjort at konkurransepreget ved arrangementet har blitt satt litt til side, og revansjen på NHH er ikke lenger et hovedfokus.

– Fokuset har ikke akkurat vært på å vinne i år, det største fokuset har gått til planlegging for å faktisk kunne ha et løp.

Troen på en seier er likevel ikke borte.

– Hvert eneste styre har selvfølgelig tro på seier og troen på sine løpere, så det har vi uten tvil i år også! Sier en håpefull leder.  

Seier i år også

Førsteårsstudenten Adrian Flote (19) løper i år sitt første løp for NHH. Han har full tiltro til styret og deres håndtering av situasjonen.

– Jeg tenker løsningen høres veldig bra ut med tanke på situasjonen. Det er jo selvfølgelig synd at man ikke får den fellesskapsfølelsen, men når ting er som de er, så er jo dette bare noe man må ta i betraktning.

Flote gleder seg til løpet og syntes det er stas å være med. Når det kommer til spørsmål rundt å opprettholde seiersrekka er han ganske bestemt på utfallet.

– Det skal bare bli enda flere år!