– Man kjenner godt følelsen over at det er mange man skuffer

Publisert:12. mars 2021Oppdatert:26. april 2021, 19:38
BSI damefotball på trening.

Under koronapandemien har studentidretten opplevd mye motgang. Bergen Studentidrettslag og dens studentlag har blant annet opplevd å måtte avlyse sine treninger eller avvise nye medlemmer. Flere er bekymret for effekten dette har på studenter i Bergen.

Steinar Timernes, leder av Bergen Studentidrettslag. Foto: Privat

Negativ effekt for studentmiljøet

Lederen for Bergen Studentidrettslag Steinar Timenes forteller at det er flere av BSI sine studentlag som nå sliter under korona. Muligheten for å trene varierer etter hvor mye nærkontakt sporten er avhengig av å ha. Noen klubber får ikke mulighet til å arrangere treninger i det hele tatt, og må muligens legges ned.

Timenes er redd dette kan ha en negativ effekt for studentmiljøet i Bergen. Man mister mangfoldet, og en møteplass som er viktig for mange studenter.  

Timenes, og flere ledere for studentlagene, finner det drepende for motivasjonen å legge ned så mye tid i opplegg, og arrangement for studentlagene, for dermed å måtte avlyse grunnet nye tiltak og mye usikkerhet.

– Man kjenner godt følelsen over at det er mange man skuffer.

Måtte avvise mulige medlemmer


Nestleder for BSI damefotball, Elise Mangersnes. Foto: Privat

BSI damefotball har etter en lang pause siden november, startet opp trening igjen. Istedenfor å spille fotball, og forberede seg til serier, er det nå jogging, pasning og skuddøvelser som står i fokus. Dette for å kunne holde en meter avstand.

Nestleder for BSI damefotball Elise Mangersnes forteller at de har hatt problemer med å begrense antall som får bli med på trening. De har for første gang utført uttak, ettersom det ikke var mulig å tilby alle som søkte minst en trening i uken. Dette førte til at flere ble avvist, og mistet muligheten til et sosialt miljø.

– Vi får mailer av studenter som ikke har nettverk i byen og ønsker å bli med, men vi har ikke plass til dem på laget, fortviler Mangersnes.

Marie Victoria Björk Iversen er en av medlemmene på BSI damefotball. Iversen har også opplevd det som trist at det har vært nødvendig å kutte ned på medlemmer. Det er et ønske om at flest mulig kan bli med på laget.

– Idrett, og det å ha mulighet til å møtes ute, er så viktig for folkehelse og nye studenter. Det er synd om det forsvinner.


Medlem av BSI damefotball, Maria Victoria Björk Iversen. Foto: Privat

Stor forandring i treninger

Iversen forteller også at ettersom de ikke spiller kamper eller fotball på treningene, er det ikke i like stor grad selve fotballen som er fokuset. Det er muligheten for å være sosial med sine lagkamerater.

Hun mener at det er viktig for alle å opprettholde smittevernreglene, men om det igjen kommer strengere smitteverntiltak grunnet den økende smitten i Norge, håper hun studentidretten prioriteres.

Variasjon i muligheter for trening

BSI volleyball er også en studentorganisasjon som har hatt vanskeligheter på grunn av korona. Det har vært stor variasjon i deres mulighet til å trene.


Leder av BSI volleyball, Irene Vassdal. Foto: Privat

Leder for BSI volleyball Irene Vassdal forklarer at ett lag regnes som toppidrett, og får derfor drive noe med treninger.  Alle andre regnes som breddeidrett, og ettersom volleyball spilles innendørs har det dessverre vært vanskelig for disse lagene å trene. Treningene har vært mye nedstengt, og det har vært vanskelig for medlemmene å møtes.

Vassdal sier også at koronatiden har hatt en effekt på det sosiale miljøet i BSI volleyball.

– Klubben pleier å ha kickoff og velkomstfester, for det sosiale miljøet, men dette har ikke vært mulig nå.