Kåre Ingebrigtsen: - Vi skal bli bedre enn i fjor

Publisert:22. mars 2021Oppdatert:25. mars 2021, 08:49
Brann er godt i gang med oppkjøringen til årets Eliteserie. FOTO: Mikael Takle

Eliteserien nærmer seg med stormskritt, og flere Brann-eksperter er spente over hvordan Brann kommer til å prestere.


Eduardo “Doddo” Andersen har tro på at årets Brann-lag kan hevde seg. FOTO: Fransisco Munoz

To dager før julaften var siste runde av Eliteserien spilt for Sportsklubben Brann. Laget endte på en 10. plass, et skuffende resultat for mange.

–  Blant mange forferdelige Brann sesonger, så var denne en av de verste. For de stod i reell fare for å rykke ned, sier Eduardo Andersen, bedre kjent som “Doddo”.

Doddo er fast skribent i Bergens Tidende, der skriver han om alt vedrørende Brann. Han var langt ifra fornøyd med hvordan laget presterte i fjor, selv etter at Kåre Ingebrigtsen tok over.

–  Det var fortvilende å følge Brann da LAN [tidligere Brann-trener Lars Arne Nilsen] var en synkende skute, og det var fortvilende å følge Brann når Kåre kom inn og ikke klarte å gjøre store endringer resultatmessig.

Årets utgave av Brann er preget av flere forandringer, deriblant en mye yngre stall enn i fjor, og flere er spente på hvilke resultater dette kan gi.

Mener nedrykk er urealistisk

I fjor snakket flere om et , men Brann-trener Kåre Ingebrigtsen har troen på at laget løfter seg etter en skuffende sesong.

– Målsettingen er å bli bedre enn vi var i fjor, og jeg tror det er viktig for oss nå å utvikle oss. Skal du bli et topplag, så må du ta steg for steg, Det er viktig at vi får lagt det grunnlaget vi gjør nå. Oppkjøringen har gått bra, men den har vært lang. Vi har trent godt og vi har trent mye, så nå mangler vi bare å få spilt treningskamper. Det er litt stusselig å ha en så lang treningsperiode, forteller han til Bymag.

Sportsjournalist i Bergens Tidende Mads Bøyum tror ikke nedturen fra i fjor gjentar seg.

– Mye må gå galt om nedrykk skal skje. Det handler mye om flyt og uflyt i fotball. På papiret har de en tøff start med både Bodø Glimt og Rosenborg tidlig, men nedrykk vil være en enda større underprestasjon enn det Brann gjorde i fjor og året før der. 


Mads Bøyum tror ikke på nedrykk. FOTO: Privat

Brann har en planlagt treningskamp mot Åsane den 28. mars, men det er usikkert om den er gjennomførbar grunnet korona. I tillegg til dette har Eliteserien blitt utsatt til første helgen i mai, noe som har ført til en svært lang treningsperiode. Ingebrigtsen syns likevel det er greit med en lengre oppkjøring, til tross for at den har vært preget av restriksjoner.

– Vi er bortimot en helt ny gruppe, så for oss er det ålreit. Vi får jobbet med det vi skal jobbe med, men mentalt er det slitsomt å ikke ha noen kamper å se fram til. Det hadde vært greit å få hatt på oss drakten snart. 2. mai er seriestart, men spørsmålet er hvor mange kamper vi får spilt før det, forteller Ingebrigtsen.

I vinter har Brann gått gjennom store forandringer i spillergruppen, med nøkkelspillere som Fredrik Haugen og Bismar Acosta som har forlatt klubben. Ingebrigtsen er likevel glad for den gruppen han har nå.

– Nå har vi en gruppe som har lyst å være her, og lyst til å gjøre det som kreves for å bli et topplag i Norge. Det er det viktigste. Gruppen har blitt atskillig yngre, og har vi stort potensiale. Så det er veldig ålreit å jobbe med den gjengen her, det er en god gjeng med masse gode fotballspillere.

Et lag i framgang

Doddo har vært på flere av treningene til Brann i år, og sier at treningsregimet til trenerne Kåre Ingebrigtsen og Eirik Horneland har gitt han grunn til optimisme.

– Jeg er en forsiktig optimist, og det er tidlig å si siden det ikke har vært mange treningskamper, men Brann er så godt trent. Når Kåre tok over ble det sagt at det var et råttent lag, de var rett og slett utrent. Det har tatt tid å snu den skuten. Jeg har troen på Brann fordi de nå har to dyktige trenere, forteller Doddo.

Videre trekker Doddo frem tidligere utenlandsproff Vegard Forren som et eksempel på progresjonen

– På starten i fjor var han helt utrent, han slet mer enn halve sesongen. Når er han blodtrent og har gått ned 8kg. Han er symbolet på framgangen.

Doddo har troen på at spillergruppen til Brann nå er mer tilpasset spillestilen til Ingebrigtsen.

– Kåre er en 4-3-3 mann og nå har han endret spillergruppen slik at han har langt flere spillere som passer inn i hans system. Når han kom i fjor, innførte han 4-3-3 uten å ha de rette spillerne til det. Det begynner han å få nå.

På bakgrunn av dette tror Doddo at Brann får bedre resultater enn i fjor, likevel innrømmer han at det er lag som er et hakk over.

– Det er noen lag som skiller seg veldig ut i år, og bak de lagene kan mye skje. Per dags dato, med lite grunnlag for å uttale meg, så tipper jeg Brann på rundt 6-7 plass.

De viktigste forandringene 

I vinter har Brann vært svært aktiv på overgangsmarkedet. En av nykommerne er den gjenvendte Kasper Skaanes. Han forlot klubben seks år etter sin debut for Brann  grunnet manglende spilletid.

Doddo ser fram til hvordan Skaanes vil passe inn i laget, men er usikker over hvor god han er.

– Det er et lite spørsmåltegn rundt Skaanes, det må jeg si. Han har svingt veldig i prestasjoner, men i systemet til Kåre så er han en perfekt mann som indreløper. Så forutsetningene for å lykkes er absolutt til stede. Om han skal få sitt endelige gjennombrudd må det nesten skje i år.

Skaanes var en av mange overganger Brann gjennomførte i vinter. Blant de nyinnkjøpte er : Filip Delaveris (Vitesse), Aune Selland Heggebø (tilbake fra Øygarden etter lån), Niklas Jensen Wassberg (Fyllingsdalen) og Moonga Simba (Västerås SK, Sverige). Blant de solgte er: Fredrik Haugen (AEK Larnaca, Kypros), Gilli Rolantsson (kontrakt utgått), Taijo Teniste (kontrakt terminert), Bismar Acosta (Cartaginés, Costa Rica) og Sander Svendsen (tilbake til Odense, Danmark etter lån).

Et yngre, mer uerfarent lag

Roger Lillebøe Hansen mener Branns klareste svakhet er bredden. FOTO: André Granli.

Brann-laget har, sammenlignet med forrige sesong, fått en mye yngre stall. Med blant annet nysigneringen Niklas Wassberg (16), barnebarnet til Brann-legenden Roald «Kniksen» Jensen. Avtroppende leder i Branns supporterklubb Bataljonen Roger Lillebøe Hansen, peker på at bredden sammen med alderen er lagets klareste svakhet.

– Vi har få spillere, og vi har få etablerte spillere. Unge, uetablerte spillere er ustabile, og det er helt klart den største svakheten vi har, sier Hansen til Bymag.

Han mener likevel at det er grunn til optimisme.

– Det er klart at det blir mer ustabilt når en tar bort en del kjente navn og erstatter de med unge spillere, veldig unge spillere til dels. Vi hadde et uerfarent lag i 2014 og det gikk jo galt, men samtidig tror jeg at med spillemønstrene til trenerne nå, med entusiasmen, given og troen på det de holder på med, så tror jeg at det kan bli bra.

Hansen sier videre at det kan bli spennende med et Brannlag i en underdogposisjon. Likevel har han ingen klar forventning til plassering, annet enn at de er i stand til å kjempe om medaljene.

Også Mads Bøyum peker på at bredden kan bli et problem.

– Laget er veldig sårbare. På keeperplass er det flere som har slitt mye med skader, og de er avhengig av Håkon Oppdal. På stopperplass er de avhengig av at Forren holder. På midtbanen har de mistet flere. Bak Bamba er det bare en ung spiss i Heggebø. De er liksom sårbare hele veien. Så mer enn andre store klubber i Norge, er Brann avhengig av å holde folk friske og i form, sier Bøyum.

Overgangsryktene rundt Bamba

En av spillerne som mange tror vil dra i løpet av sesongen, er angriper Daouda Bamba.

– Jeg føler meg klar til å ta det neste steget, sa  forrige uke. 

Bamba er en av de dyreste signeringene til Brann, og på grunn av kontrakten risikerer klubben å tjene ingenting på en mulig overgang. Bøyum tror ikke dette er et problem Brann er uforberedt på. 

– Salget av Bamba kan være et tap på kort sikt, og det går på den balansen mellom hva de får av penger til hva de bruker de på. Det kan bli en utfordring, men det er en utfordring Brann er veldig klar over.

Doddo ser derimot lysere på en eventuell overgang, og mener at Bamba uansett ikke har vært en særlig suksess i Brann.

– Jeg vil ikke si det er noe stort tap, for jeg føler at han sliter med de samme problemene som alltid. Han vandrer mye på banen og er lite foran mål, også har han fortsatt et problem med temperamentet sitt. Han er en god fotballspiller, men fotballen er på et så høyt nivå nå at du må ha de rette spillerne til de rette posisjonene, sier Doddo.

Bamba har siden overgangen i 2018 skåret 22 mål. Han forlot Kristiansund for rundt 9 millioner kroner, som gjorde han til den dyreste overgangen til Brann på 12 år. 

Det er planlagt at Eliteserien skal starte første helgen i mai, en utsettelse fra den planlagte starten den 5. april. På Østlandet er det flere steder treningsforbud, og nasjonalt er det også forbud mot treningskamper. Branns treningskamp mot Bodø-Glimt i februar ble regnet som

Brann møter fjorårets serievinnere Bodø-Glimt borte i første runde. Første kamp på Brann Stadion er i andre runde mot Rosenborg.