Gatekunsten blomstrer under Korona: - Det er mange nye signaturer på gaten

Publisert:25. mars 2021Oppdatert:26. mars 2021, 12:45
Dette verket av kunstneren K.B.R er et eksempel på hvordan gatekunsten vil kommentere på følelser i samfunnet

Pandemien har virket ødeleggende for store deler av kultursektoren, men i gatene ser kunsten en oppgang.

Sau med ansiktsmaske av artisten Bee. Foto: Eirik Eitrheim

Korona-pandemien har påvirket alle deler av samfunnet i større eller mindre grad. Kultursektoren er en av mange som har lidd under pandemien. Men mens galleriene, teatrene og kinoene trenger bistand fra staten er det en form for kunst som har blomstret kanskje nettopp på grunn av pandemien: gatekunst.

- Jeg ser jo at gatekunsten blomstrer. Og det handler vel litt om at også gatekunstnerne får mer tid til å bruke på kunstuttrykket sitt, forteller Henning Jensen som driver nettstedet .

- Og dette ser vi resultatet av på gaten, at det kommer masse gode piecer og det kommer flere nye kunstnere til. Det er mange nye signaturer på gaten på slutten av vinteren og begynnelsen av våren, fortsetter han.

Jensen startet nettstedet i April 2020 for å belyse gatekunst og temaene som blir tatt opp i kunst motivene. 

- Det er hevet over enhver tvil at kunsten er opptatt av samtiden sin og korona er en viktig del av den samtiden de lever i her og nå.


Dette bildet av Canevil dukket opp på gaten i oktober 2020. Foto: Eirik Eitrheim

I løpet av det siste året har det dukket opp flere gatekunstverk med korona som motiv som har tiltrukket seg mye oppmerksomhet. Verket “The Lovers” av artisten Pøbel tiltrakk seg mye oppmerksomhet da det først dukket opp på Bryne, og senere da verket ble

Flere Bergensbaserte artister har også latt seg inspirere av pandemien. Blant dem er K.B.R, som hun ønsker å bli kalt i denne artikkelen. 

- Gatekunstnere er veldig flinke generelt til å være opptatt av samfunnet. Man blir påvirket og det gjenskaper ofte kunsten og.

Mange nye signaturer

K.B.R er relativt ny i gatekunst miljøet og mener at pandemien spilte en stor rolle i få henne til å plukke opp sprayboksen. 

- Jeg har jo alltid drevet med kunst siden jeg var liten, men med hektisk hverdag så har det ikke alltid vært så lett å få til alt man vil.


K.B.R mener pandemien gir henne fritid til å være kreativ og planlegge prosjekter. Foto: Privat

Fritiden som pandemien har påtvunget mange av oss har altså spilt en viktig rolle for gatekunsten. K.B.R påpeker at denne fritiden har gitt henne lagt mer tid til å være kreativ og planlegge nye prosjekter.

Det at flere nye kunstnere prøver seg er noe Jensen også tror kan ha med korona å gjøre.

- Jeg lurer på om det er en liten korona effekt, at du rett og slett får flere folk som har lyst til å prøve seg fordi de har bedre tid og bedre anledning., sier han.

- Det er litt tidlig enda så det vil tiden vise. Hvor mange av de som etablerer seg, fortsetter han.

Lite fokus på pandemien

Til tross for de nye kunstverkene og kunstnerne som har dukket opp under pandemien, så er det ganske få av verkene som omhandler korona direkte. De fleste av de høyprofilerte korona kunstverkene i Bergen dukket opp i løpet av våren og sommeren i 2020. Ifølge Jensen har måten kunsten takler korona utviklet seg etterhvert som pandemien har fortsatt. 

- Så har man nå på en måte mer vendt seg til å leve oppi denne pandemien og da forandrer også uttrykket til kunstnerne seg litt. Det blir mindre direkte og mer undertoner som handler om de følelsene vi har nå med pandemi og nedstenging og alle disse tingene. 

K.B.R forklarer mangelen på korona motiver i kunsten på en litt annen måte:

- Det kan ha noe med å gjøre at folk er generelt drittlei korona. At det er “old news” og de vil lage noe annet.

Dette betyr ikke at gatekunstnerne er ferdig med pandemien. De nye reglene for smittevern og kraftige innstramminger rett før påske tenker Jensen kan føre til en ny bølge med korona-kunst.

- Nå som vi går inn i en ny periode med en veldig nedstengt påske så kan det hende vi får se en del mer direkte korona-relaterte piecer fordi at alvoret synker inn på folk.

Jensens siste oppfordring til dem som ønsker å oppleve god kunst er å rette blikket fra strenge arrangementer innendørs, til ut i gatene i Bergen.

- Jeg synes det er hyggelig at man husker på gatekunsten i disse tider. Det er en ypperlig anledning for å oppleve kunst uten å være redd for å bli smittet innendørs. Så virkelig kom dere ut i våren og opplev dette fantastiske gatekunst miljøet vi har i Bergen.