Fridde over internett - Slik svarer ekspertene

Publisert:26. mars 2021Oppdatert:6. april 2021, 12:00

Bjørn Skalle (36) fridde til Jasmin Cayanan (32) over internett den 19. mars. Det er langt færre skilsmisser i 2020 enn i 2019. Nå svarer ekspertene.

Se filmsnutt av frieriet nederst i artikkelen. 

Skalle bor i Lærdal kommune, Jasmin Cayanan på Filippinene. Sommeren 2020 var Cayanan på besøk i Norge. Da møtte hun Bjørn. Den 8. september måtte Cayanan tilbake til hjemlandet grunnet utgått visum. Kjærligheten lot seg dog ikke stoppe av det. 

– Det var meningen at Jasmin skulle komme til Norge i Februar 2021, men så lot det seg ikke gjøre på grunn av nedstigningen og strengere koronatiltak. Flybilletten hennes ble kansellert.  Jeg tenkte at når hun kommer til Norge, så skal jeg gå ned på knær på Gardermoen og spørre om hun vil forlove seg med meg, men det så ut som at hun ikke kunne komme på en stund, så da fant jeg ut at jeg måtte ta det digitalt, forteller Bjørn Skalle, kjæresten til Jasmin Cayanan. 

– Vi holdt kontakten via Skype, FaceTime og Messenger. Vi snakker flere ganger om dagen. Det er litt tidsforskjell, men vi klarer å tilpasse oss, sier han. 

Planla frieri i hemmelighet 

– Det var fredag 19. mars klokken 12:00. Jeg lagde til en gruppe på messenger. Jasmin har en søster nede på Filippinene, så hun var også med. Hun gjorde opptak av hele seansen. Så kom dagen. Da ventet de spent alle sammen. 

Bjørn spurte Jasmin om hun skulle noe spesielt denne dagen. Det skulle hun ikke. –Da klokken var 12 i Norge, var klokken 19:00 på Filippinene. Jeg la henne til i gruppen, og så gikk jeg ned på knær, forteller Skalle. 

– Vi har ikke fått kjøpt forlovelsesring enda, med det tar vi når hun kommer hit. Vi har begynt å snakke litt om bryllup og sånn. Når det åpner opp igjen vil hun være her en stund, og så reiser vi ned til Filippinene for å gifte oss. Da blir det lettere for henne å få et permanent opphold i Norge. 

Nærhet på avstand  

Anne Kristin Schønning jobber som par, familie- og individualtrapeut ved Samtalepartner Bergen. Schønning forteller at hun stadig hjelper par med relasjonelle utfordringer, som sliter med å bli møtt og forstått av den de bor sammen med. –De vil ha hjelp til å kommunisere bedre. De vil bli sett og hørt av de menneskene de har rundt seg, forteller hun. 


NÆRHET AVSTAND: Foto: privat

Schønning informerer om at flere uttrykker problemer med å date, samt det å leve sånn som de levde før koronapandemien. Til tross for dette har hun merket at nærhet er viktigere. –Jeg tenker at mennesker har blitt flinkere til å ta vare på hverandre, folk må være mer kreativ nå for hå holde kontakten, i form av Messenger, FaceTime og zoom.  Jeg tenker at de som er i avstandsforhold må bli kjent på en annen måte, og utvikle kjærligheten og parforholdet sitt annerledes, forteller Schønning. 

har antall skilsmisser og seperasjoner i 2020 gått ned fra 2019. 

Anne Kristin Schønning, par, familie-og individualterapeut, trodde hun skulle få flere henvendelser av par som kranglet under pandemien, men det fikk hun ikke. 

– Jeg tenker det at vi lever i en sårbar tid, som vi aldri trodde vi ville oppleve. Kanskje det har gått litt mer opp for folk hva de har, hva de ønsker å ivareta og hvem de ønsker å være sammen med, fortsetter Schønning.  

Kjærligheten vil blomstre  

– Vi føler litt på avstanden, men sånn sett er det greit å ha FaceTime og Messenger. Vi savner hverandre begge to, og lengter etter hverandre. Det hender ofte at det er litt dårlig nett. Det hakker ofte, og vi har mye lydproblemer. Men stort sett går det ganske fint, forteller Bjørn Skalle. 

– Når koronaen stopper fysisk sosial kontakt, så finner man andre måter å være sosial på, som for eksempel via nettet, fortsetter han. 

Skalle synes det er dumt at koronaen setter en stopper for fysisk kontakt. Men når de fleste har blitt vaksinert, tror han at det kommer til å blomstre opp masse kjærlighet blant folk. 

– Jeg har sendt noen mailer til den Filippinske ambassade, men de slipper ikke inn turister på vanlig turistvisum selv om man er forlovet. For å reise inn på Filipinene så må man være gift eller ha barn med den man skal besøke. 

Møttes på Happn

– Dagen vi hadde vår første date var den 9. juli. Vi var sammen hele sommeren, helt til hun reiste tilbake til Filippinene den 8. september. Vi har ikke møtt hverandre fysisk siden den dagen. 

Bjørn benyttet seg av datingappene happn og tinder, og forsøkte å finne kjærligheten lenge. Så lyktes han sommeren 2020. 

– Vi møttes her i Lærdal. Hun hadde sommerjobb på en kafé, og jeg hadde en app som heter happn, en datingapp. Det var der jeg fant henne, og så begynte vi å skrive litt. Vi møtte hverandre nede i gamle Lærdalsøyri, tok en kaffekopp og fant tonen. Så begynte vi å tilbringe mer og mer til sammen. Men oppholdet hennes gikk mot slutten i september. Vi fant ut at vi ville holde kontakten videre, så var vi etterhvert kjærester, fant vi ut, forteller Bjørn Skalle, som nå er forlovet med Jasmin Cayanan.

Bjørn fridde til Jasmin over Internett. Se hele videoen her: