Fornøyd med smittesituasjonen i Bergen: - Det er ikke nødvendig med strenge tiltak nå

Publisert:12. mars 2021Oppdatert:12. mars 2021, 15:30
Beate Husa (KrF) sier at det ikke er nødvendig med strenge tiltak nå. FOTO: Bergen kommune

Akkurat nå har Bergen en oversiktlig smittesituasjon, sier helsebyråd Beate Husa (KrF). Andelen smittede med den Sør-Afrikanske virusvarianten er også synkende.

De siste dagene har smittetallene vært lave. Torsdag og fredag ble det meldt om henholdsvis fire og åtte nye smittetilfeller siden forrige oppdatering. Disse tallene gjør at Bergen har en oversiktlig smittesituasjon.

– Vi har over tid hatt relativt lave smittetall og få utbrudd. Vi er også godt fornøyd med at andelen smittet med sør-afrikansk virusmutant er synkende, sier helsebyråd Husa.

Helsebyråden legger til at det akkurat nå ikke er nødvendig med lokale tiltak i Bergen.

– Helhetsvurderingen tilsier at det ikke er nødvendig med strenge lokale tiltak i Bergen nå. Dette kan imidlertid endre seg raskt, og vi følger situasjonen nøye, sier hun.

Når smittesituasjonen vurderes ser de blant annet på smittetall, andel med ukjent smittevei, hvor mange pågående utbrudd de har og hvilket smittepotensiale disse utbruddene har. I tillegg ser de også på hvor stor andel av smittetilfellene som er mutert virus.

Høye smittetall nasjonalt

Den siste uken har smittetrykket nasjonalt vært høyt. Natt til fredag ble det registrert 872 nye smittetilfeller. Det er 265 tilfeller flere enn gjennomsnittet de foregående syv dagene, som er på 607, melder

Regjeringen varslet tirsdag nasjonale tiltak, dersom smittetallene fortsetter å øke. 

– Hvis det kommer nasjonale tiltak, hva tenker dere hvis Bergen blir omfattet av disse tiltakene, selv om smittesituasjonen ikke skulle tilsi det?

– De strenge nasjonale tiltakene som gjelder nå har med stor sannsynlighet bidratt til den lave smittespredningen vi ser i Bergen. Hvis det kommer strengere nasjonale tiltak så vil de gjelde hele landet, uavhengig av smittesituasjon, men vår smittesituasjon i Bergen krever ikke strengere tiltak akkurat nå, sier Husa.

Brasiliansk variant oppdaget for første gang

Fredag ble den brasilianske virusmutasjonen for første gang oppdaget i Norge. Det er Årdal kommune i Vestland som har fått viruset, skriver

Kommuneoverlege i Årdal kommune, Frode Myklebust, forteller til BT at smitten i kommunen er under kontroll.

– Dette er under kontroll. Vi tror vi har ringet dette inn, og at det ikke blir mer enn dette, sier Myklebust.

Denne varianten antas å være mer smittsom og motstandsdyktig mot vaksiner.