Flere ønsker musikkterapi

Publisert:25. mars 2021Oppdatert:7. april 2021, 12:45
Elin Sofye Rabbevåg er musikkterapeut ved Åsane kulturhus. Foto: Hedwig Follestad Johansen

Stadig flere unge voksne ønsker å benytte seg av musikkterapi. I covid-19 har etterspørselen økt, men har vi nok musikkterapeuter?

– Før pandemien hadde jeg rundt 30-40 deltakere i uken, men nå har påmeldingene økt. Problemet nå er at jeg ikke kan ha gruppetimer, kun én til én, så flere er på venteliste. Hadde det ikke vært for tiltakene, kunne vi nok hatt dobbelt så mange deltakere i dag. Det er et behov for flere musikkterapeuter rundt i bydelene, forteller musikkterapeut Elin Sofye Rabbevåg.

For få musikkterapeuter

I Bergen kommune finnes det per nå 34 utdannede musikkterapeuter, men alle er ikke ansatt som det. Spesialrådgiver i byrådsavdelingen for arbeid, sosial og bolig Rune Tjøsvold mener det er for få musikkterapeuter i Bergen;

– Vi har mange brukere som kunne hatt behov for musikkterapi, men som ikke får det grunnet for få terapeuter. Det er synd. 

I Åsane kulturhus jobber Elin Sofye Rabbevåg som musikkterapeut med 90% stilling. I tillegg jobber det en annen med 50% stilling, og de får hjelp fra tre erfaringskonsulenter som har 20% stilling. Hun har brukt musikk som terapi hele livet, derfor var det naturlig for henne å studere nettopp dette;

– Tidlig i livet gikk jeg gjennom mye tøft, blant annet å miste familiemedlemmer. Da brukte jeg musikken som terapi, og det funket utrolig bra for meg. Jeg skrev tekster og spilte diverse instrumenter. Det var veldig fint å kunne få ut følelsene mine av noe annet enn å bare prate. Det ble derfor et veldig naturlig valg for meg å prøve å hjelpe andre mennesker på den måten.

Hvordan fungerer timene dine?

– Det varierer veldig avhengig hvem som kommer. Noen har mye musikkerfaring og spiller gjerne et instrument, andre er låtskrivere og vil formidle følelsene sine gjennom dette. Andre ganger har jeg folk innom som kun ønsker å høre på musikk i fellesskap, forteller Rabbevåg.

Befriende med musikkterapi

Kaja Malena Håvik, eller Kalena, er artist og låtskriver. Hun har sett at det er en krevende bransje, og ønsker derfor å studere ved siden av. Hun er nå student ved masterprogrammet for musikkterapeuter ved Universitetet i Bergen, og ønsker å hjelpe andre med sin erfaring.

– Jeg er veldig opptatt av helse og omsorg, har jobbet i hjemmesykepleien og på sykehjem og har alltid tenkt at jeg har villet jobbe tett med mennesker. Så da var musikkterapi en veldig naturlig vei for meg å gå, da det flettet sammen min største lidenskap og arbeid med mennesker og mental helse.


Artisten Kalena har brukt sin erfaring fra musikkterapien. Foto: Embla Ryan

Kalena forteller videre om den gangen hun fikk hjelp selv med musikkterapi;

– Da jeg var 11 år ble jeg innlagt på Haukeland sykehus med diagnosen diabetes type 1. Der ble jeg tilbudt musikkterapi, noe jeg ikke visste helt hva var. Jeg kan huske det som ekstremt befriende å komme meg ut av rommet og se noen andre enn sykepleiere og leger, og få spille musikk som er det beste jeg vet. Jeg følte meg plutselig ikke så syk lenger, forteller Kalena smilende.

Det er nettopp dette Elin Sofye Rabbevåg ønsker å oppnå med musikkterapien;

– Sykdom og psykiske utfordringer blir så fort en identitet, men dette ønsker jeg å endre på. Man har mange andre, fine sider og gjennom musikken kan man oppnå mestring, sier Rabbevåg.

Lavterskeltilbud

For Rabbevåg er det viktig at folk vet at man ikke må være musikalsk eller ha alvorlige psykiske lidelser for å benytte seg av musikkterapi; 

– Litt av grunnen til at dette tilbudet er gjennom kommunen og ikke en institusjon er at dette skal være et lavterskeltilbud. Her kan alle som har det litt tøft, eller veldig tøft, komme og få ut sine følelser og tanker gjennom musikk. Man synger med den stemmen man har, her er alle velkomne.