Flere blir proffe e-sportsutøvere: – Nåløyet er svært trangt

Publisert:23. mars 2021Oppdatert:23. mars 2021, 15:31
FLERE BLIR PROFFE. Olav Handeland drifter e-sporttilbudet i Fantofthallen. Han merker at e-sporten vokser i popularitet. Foto: Halvor Dahle Uggerud.

Profesjonalisering av e-sport øker, og enkelte universiteter tilbyr nå akademisk e-sport. Samtidig advares det mot en usikker og utrygg bransje.

På Fantoft har Studentskipnaden i Bergen (Sammen) etablert Norges første e-sport- og spill-rom på et treningssenter. Olav Handeland er involvert i Norges e-sportforbund, og er en av dem som drifter Sammen e-sport på Fantoft. Han forteller om økt interesse for e-sport i Norge. En trend han tror vil fortsette å vokse.

– Skal vi få flere profesjonelle e-sport utøvere i Norge, så må man satse på det. Det er kjempepositivt. Jeg elsker spill og e-sport. Så det er en en riktig og spennende utvikling. Pengene er der, så det kan jo sammenlignes med toppidrett av hvilken som helst type, sier Handeland.

Erik Fossum fra dataspillnettstedet pressfire.no sier derimot at risikoen for å satse profesjonelt på et spill innen e-sport, er at spillet plutselig kan legges ned av utviklerne

Økt satsing på e-sport

Handeland forteller at regjeringen har satt av ekstra midler til utvikling av e-sport og spill i Norge, noe han tror kan føre til en økning av antall norske proffspillere.

– Bredden skal komme først, så kommer toppene etterpå. Det er som all annen sport. Er det mange som driver med det, vil det alltid være noen som blir kjempegode. Satser vi på å bygge ut bredde i Norge, så kommer vi langt, forteller han.


E-SPORTEN VOKSER. Olav Handeland viser frem flere PCer og spillkonsoller som kan leies av spillentusiaster og e-sportsutøvere i Fantofthallen. Foto: Halvor Dahle Uggerud.

På senteret får spillerne tilbud om treningsprogrammer, og tilgang til personlig trener. 

– Man skal ikke sette likhetstegn mellom spill og inaktivitet. Det er jo en stereotyp at man sitter i ro for mye når man spiller spill. Det skal vi sannelig ikke bidra til. På samme måte som fysisk form betyr noe for sjakk. Gjelder dette også for e-sport, sier Handeland.

Samtidig som Handeland beskriver seg selv som optimistisk for e-sportens fremtid, er han tydelig på at det kan være et risikabelt karrierevalg for de kompetitive utøverne. 

– Risikoen med å satse på e-sport er at spillet man satser på kan forsvinne over natten. Det må man tenke på, sier han.

Risikabelt karrierevalg

Erik Fossum er daglig leder og redaksjonssjef i pressfire.no, en redaksjonell nettside som dekker dataspill. Han advarer mot å satse på en karriere innenfor e-sport.

– Det er vanskelig å anbefale noen å bli utøver i en så utrygg sport. Når folk snakker om e-sport, snakker de om det som en stor greie. E-sport er jo ikke én sport, det er mange sporter. Hvert spill er én sport. Hvis du skal bli best, må du fokusere på kun ett spill, forteller han.


USIKKERT YRKE. Nåløyet for å slå gjennom i e-sport er trangt. Olav Handeland er tydelig på at man må satse i bredden. Foto: Halvor Dahle Uggerud.

Han fortsetter: 

– Du kan dedikere fem år av livet ditt til å bli best i et spill, og så blir det lagt ned. Jeg tror e-sport som konsept har kommet for å bli og vil leve lenge. Enkelte e-sporter er derimot mer sårbare og ustabile enn andre. 

Fossum beskriver nåløyet som svært trangt for e-sportsutøvere. 

– Det er et sykt hardt løp for å bli faktisk best. Det er veldig få som når toppen og faktisk tjener noe på dette som profesjonelle utøvere. Man kan få inntrykk i media av at det er lett å komme seg til toppen. At her er det millioner å hente. I Norge vil jeg anslå at det er under hundre som kan kalles proffe e-sportspillere. Det er utrygt, sier han.

E-sport i arbeidslivet

Rune Andersen er førstelektor og fagansvarlig for akademisk e-sport ved Universitetet i Agder. Han mener en karriere innen e-sport er et trygt yrkesvalg fordi det det gir bred kunnskap og kompetanse som kan brukes til andre yrkesgrupper.


Rune Andersen skal undervise i akademisk e-sport til høsten. Foto: Privat.

– Det er uten tvil et godt karrierevalg å satse på e-sport. Evnene e-sport gir, kan samfunnet utnytte på en god måte. Med erfaring fra e-sport kan man jobbe med utrolig mye. Man kan for eksempel bruke kunnskaper og erfaringer til å programmere og kode i forsvaret. Man kan også bli trener, manager, idéutvikler, filmskaper, analytiker, innholdsskaper og lærer, forteller Andersen.

Andersen forteller at arbeidsmarkedet for dem som velger e-sport som karriervei, er stort. 

– For dem som satser på e-sport vil jeg si at mulighetene er endeløse. Man utvikler kjennskap til treningsfaglige basisevner, treningsprogrammer, ernæring, restitusjon, og en forståelse av strategisk tenking. 

Han tror kompetanse knyttet til e-sport vil få større aksept i utdanningssystemet, og at e-sport gjør seg særlig relevant som et pedagogisk verktøy. 

– Jeg har møtt kirurger som bruker e-sport for å trene opp hånd- og øyemotorikken sin. Når man finner bruksområdene for et felt som e-sport, så vil feltet vokse.

Han legger til:

– Vi har mange unge og interesserte gamere, må man finne en måte å utnytte den ressursen de utgjør i samfunnet. De kan drive samfunnsnyttig næring på sikt. De har et talent. Det handler om å nyttiggjøre talentet deres et annet sted enn i kjelleren deres.

  – Du må ha en plan b

Handeland fra Sammen e-sport er klar over at det er risikabelt å bli profesjonell e-sportssutøver, en risiko han mener de fleste toppidrettsutøvere må leve med.

 – Hvis du blir en veldig god håndballspiller, men plutselig ikke kan drive med den sporten lenger, må du ha en plan b. Det gjelder for e-sport også. Skal man velge ett spill som utøver, må man være smart og vite hva man går til, sier han.


VIKTIG Å HA EN PLAN B. Selv om e-sporten er i vekst, mener Olav Handeland at det er viktig for utøverne å tenke langsiktig. Foto: Halvor Dahle Uggerud.

Han avslutter:

– Det er noen spill som ikke blir borte med det første. Noen spill er døgnfluer, sånn vil det alltid være, men andre har vært der lenge. Vi nevner det til de som snakker med oss, og vi oppfordrer alle til å fullføre utdanningen sin først og fremst. Og ha spillingen som hobby.