Fant kjærligheten under pandemien: – Vi giftet oss nå i mars

Publisert:26. mars 2021Oppdatert:26. mars 2021, 16:29
Emilia Jimenez Aldana og Gunnar Sognefest giftet seg i mars 2021, etter å ha møttes når landet stengte ned for et år siden. Foto: Privat

Helseminister Bent Høie sa under en pressekonferanse i august, at dersom man skulle date, måtte man vite at man er så forelska at man tror at det er den personen du skal satse på gjennom hele pandemien. For noen har pandemien ført til at kjærligheten har blomstret.

Pandemien har satt en stopper for mye av dating, men ikke for alle. For enkelte førte pandemien til at kjærligheten kunne blomstre.

Emilia Jimenez Aldana, en masterstudent ved UiB, er en av disse. Hun møtte Gunnar Sognefest på datingnettsiden Sukker rett etter Norge stengte ned. Ett år senere, ser vi at det har gått fra dating til noe mer seriøst.

– Vi giftet oss nå i mars.

Hun forteller at å date under pandemien har vært veldig spesielt.

– Jeg tror vi på en måte fikk mulighet til å åpne oss mer til hverandre, enn hvis vi hadde gått på en vanlig date på café eller restaurant.

Mye av utviklingen i forholdet takker hun pandemien for.

– Jeg og han snakker mye om det. Pandemi er ikke bra, men hadde det ikke vært for den, tror jeg at det hadde tatt lenger tid for oss å få den nærheten.

Dating-arenaen flyttes

Aldana forteller at datingen forandret seg under korona. Det var ikke lenger mulighet til å møtes på café eller restaurant i mars 2020. 

– Jeg hadde ikke tenkt å dra hjem til han på første date, men vi hadde ingen andre steder å være.

Hun sier at de kom nærmere hverandre fortere i forhold til det hun opplevde med andre før pandemien. 


Per Einar Binder, professor og visedekan for profesjons- og masterutdanning i psykologi ved UiB. Foto: Privat

– Det hadde nok tatt lenger tid for oss å bli kjent, tenker jeg. Jeg har jo datet før. Da dro man kanskje på en restaurant og brukte lenger tid før man dro hjem til den andre personen. 

Per Einar Binder, professor og visedekan for profesjons- og masterutdanning i psykologi ved UiB, forklarer hvorfor det kan føles mer intimt og nærmere å møtes hjemme hos hverandre. 

– Du får en mer ro når du møtes hjemme. Du må også gjøre et mer aktivt valg om å møtes, sier han, og fortsetter: 

– Korona er noe vi ikke ønsker oss, men i enkelte prosesser er det på godt og vondt. Begrensninger kan også gi noen muligheter, og slik tenker jeg det kan være med romantisk kontakt i koronatider.

Både heldig og uheldig

Judith Bauer, en utvekslingsstudent fra Østerrike, sier at hun både har mistet kjærlighet, men også funnet kjærlighet under pandemien.

– Når pandemien startet, flyttet jeg og min daværende kjæreste inn sammen.


Judith Bauer og hennes nåværende kjæreste. Foto: Privat

I starten av pandemien var mye stengt. Paret prøvde i tillegg å ikke møte så mange venner, slik at det ble mye tid hvor det kun var de to. Bauer forteller at de fikk lite alenetid og pusterom.

– Det fikk han til å føle seg låst inne, tror jeg. Så slo vi opp.

Bauer benyttet Tinder for å klare å håndtere det knuste hjertet. Der fant hun kjærligheten. 

– Jeg hadde møtt han et par ganger, og så gikk det ganske fort. Han flyttet inn med meg, og slik har det vært siden.