Denne sporten må forholde seg ikke til ett, men to virusutbrudd

Publisert:25. mars 2021Oppdatert:25. mars 2021, 13:20
Vilde Endresen (20) har trent riding i sju år. Her er hun sammen med hesten sin Daydream, en dansk varmblodshest. Foto: Guste Gecaite

Alle ridestevner blir avlyst frem til 11. april. Koronaviruset er ikke den eneste grunnen for dette. Norges Rytterforbund melder om et utbrudd av farlig virus blant hester i Europa.

– Hver enkel ekvipasje, som består av en rytter og en hest, får ikke stevnetrening som er verdifullt, sier nestleder i Åsane Rideklubb, Nina Dalen Seime. 


Nina Dalen Seime er nestleder i Åsane Rideklubb. Her sitter hun på tribunen og ser på sprangtrening. Foto: Guste Gecaite

Hun forklarer at det er helt annerledes stemning når ekvipasjene drar til et fremmed sted med høyttalere og publikum, noe de nå går glipp av grunnet avlysningen og utsettelsen av alle ridestevner fram til 11. april. 

Likevel ser trener Hanna Kraus, som har jobbet i Åsane Rideklubb de siste to årene, en positiv side ved utsettelsen av stevnene. 

– Vi har mer tid til å trene da vi er ikke under press til å dra til ulike steder hver helg. Jeg setter pris på at treningene er roligere og vi kan fokusere på å finpusse alt og være klare for stevnene når det blir åpent for de igjen, sier Kraus. 

Nesten som koronavirus for hester

meldte 15. mars om at alle stevner blir stoppet på grunn av utbruddet av herpesvirus EHV-1. Dette er et resultat av Fédération équestre internationale, internasjonalt idrettsforbund for hestesport, sin anbefaling etter et utbrudd av viruset i Europa.


Gro Johannessen er kretslederen i Hordaland Rytterkrets. Foto: Privat

Ifølge kretslederen i Hordaland Rytterkrets Gro Johannessen har enda viruset ikke blitt påvist i Norge. 

– Det er nasjonale bestemmelser som vi måtte slenge oss på. Jeg tenker at det er veldig lurt å utsette stevnene, fordi at vi hadde sykdommen i Norge for to år siden og sykdommen kan få alvorlige konsekvenser for hester, sier Johannessen til Bymag. 

Ifølge  blir herpesviruset EHV-1 spredd gjennom dråpesmitte, for eksempel når hestene nyser eller hoster. Konsekvensene av viruset kan føre til abort, at hesten blir ustø og/eller får en luftveisinfeksjon. 

Derfor må alle hester som blir hentet inn fra utlandet være isolerte i 14 dager. 

Trening under korona

Seime forteller at Åsane Rideklubb har klart å holde treningen gående nok så bra på tross av avlyste stevner og koronarestriksjoner, som er like for deres sport som for annet idrett. 

Hun sier at fra 25. mars er det kommet regler om at organisert trening for ryttere over 20 år må foregå utendørs.

– Dette synes vi er litt tullete. Det er store forskjeller mellom de ulike sportsgrenene. Når man rir ut på banen har man flere meters avstand fra andre folk, sier hun. 

Vilde Endresen (20) er en av de som blir påvirket av reglene. 

– Det er mindre trening med instruktør på grunn av korona, men systemet på treningen er mye av det samme, sier hun. 

Saken fortsetter under bildet. 


Her er Vilde Endresen (20) på sprangtrening tirsdag, før de nye reglene kom om at trening for alle over 20 år skal foregå ute. Foto: Guste Gecaite

Kan ikke risikere smitte

Rideklubben har, ifølge Seime, ikke hatt koronautbrudd. Slik ønsker klubben at det skal fortsette, derfor må alle som skal komme for å se på trening ha på seg munnbind. I tillegg må alle holde avstand. 

– Vi har vært heldige, men flinke og jeg setter pris på at alle er medhjelpende til å overholde reglene. Hvis det blir koronasmitte her, er vi dårlig ute. Vi har 39 hester som skal trenes hver dag og hvis folk her blir syke, kan dette bli veldig vanskelig, avslutter hun.