Bør kvinnelig utholdenhetstrening endres?

Publisert:12. mars 2021Oppdatert:12. mars 2021, 14:09
Helene Martinsen. Foto: Martin Riseth

Kvinner og menn trener tilnærmet likt i utholdenhetsidretter. Nå håper FENDURA på å finne ut om forskjellen i kjønnshormoner krever ulik trening.

Tina Pettersen Engseth. Foto: Privat

Rundt 80 langrenns- og skiskytterjenter på nasjonalt eller internasjonalt nivå er med på FENDURAs (The Female Endurance Athlete) forskning på kvinners utholdenhetstrening i forbindelse med menssyklus. Tina Pettersen Engseth er doktorgradsstipendiat på prosjektet fra universitetet i Tromsø. 

Hvordan kartlegger jentene treningen sin og hva får dere ut av det?

– Prosjektet er designet med tre spørreskjemaer totalt; ett i starten, ett midtveis og ett ved prosjektslutt. Disse handler om erfaringer knyttet til hvordan menstruasjonssyklus og bruk av hormonelt prevensjonsmiddel påvirker trening og prestasjon, loggføring av treningsdagbok og parametere i forbindelse med menstruasjonssyklus. I tillegg beskriver de hvordan sin kommunikasjon med trenerne er, forteller Engseth.

 

Fana-jenta sliter med syklusen

Langrennsløper Helene Martinsen fra Fana IL går på NTG Geilo for å satse langrenn. Hun forteller at trening forbundet med menstruasjon har vært problematisk;

– Jeg har slitt masse med mensen. Helt siden jeg kom i puberteten har jeg merket stor forskjell på hvilken tid i syklusen jeg er i. Når jeg har mensen, stivner jeg raskere og blir tung i kroppen. For rundt ett år siden begynte jeg på p-piller for å kontrollere det, og hoppe over mensen om jeg har viktig trening eller konkurranse. 

Hva synes du om FENDURA-prosjektet?

– Jeg synes det er utrolig viktig. At det meste av forskning i utholdenhetsidretter er gjort på menn er forståelig, men samtidig dumt. Vi kvinner er mer komplekse og det er kjempeviktig med forskning på oss. 

NTG Geilo har fokusert mye på jenter og utholdenhetstrening;

– De ser at vi trenger annerledes trening og har lagt til rette av den grunn. Fra tidligere av har de sett at jenter presterer godt i konkurranser der det gjerne er tre renn på én helg, mens gutta blir slitne. Av det har de lært at vi jenter tåler mer intensive perioder, hvor vi for eksempel kjører fire til fem hardøkter på én uke. Det har vi fått veldig godt utbytte av. Over 90% av jentene som satser langrenn her har respondert veldig godt på treningen, forteller Martinsen.  

 

Vil forebygge negative helseeffekter

FENDURA er et forskningsprosjekt som ønsker å bidra med vitenskapelig kunnskap for å forbedre trenings- og prestasjonsutviklingen hos kvinnelige utholdenhetsutøvere. I tillegg ønsker de å forebygge negative helseeffekter forbundet med omfattende utholdenhetstrening.  

– Målet er å hjelpe nåværende, men hovedsakelig de neste generasjonenes jenter med å optimalisere deres treninger, prestasjoner og helsestatus. Mange av dagens utøvere ønsker å være med på prosjektet og forskningen nettopp for å hjelpe kommende generasjoner. Det er fint å se.

Videre forteller hun at det er for tidlig å si noe om resultatene. Noe av forskningen som er gjort på trening, og da spesielt styrketrening som det er forsket mest på, viser best resultater i lutealfasen, som er tiden mellom eggløsning og neste menstruasjon. Andre mener follikulærfasen, altså tiden etter menstruasjonen nettopp er begynt og frem til eggløsning, er den beste å trene i. I tillegg er menstruasjonssyklus og hormonelle svingninger svært individuelt. Forskerne passer derfor på å ikke male bildet for svart/hvitt, men heller gi anbefalinger etter hva de har funnet ut. Derfor krever det flere år med kartlegging og videre forskning på dette. FENDURA har foreløpig en fireårsplan.

 

Krevende situasjoner forbundet med mensen

Langrennsløper Hedda Østberg Amundsen (22) fra Asker skiklubb har blant annet tatt gull i mix-stafett og individuell bronse i U23 VM


Hedda Østberg Amundsen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt

i Vuokatti i år. I perioden FENDURA lette etter utøvere var Østberg Amundsen blant dem, men i dag er hun ikke med.

– På gitte tidspunkt var jeg med på andre prosjekter som tok mye tid, og kunne derfor ikke gi FENDURA all data de trengte. Men jeg synes de gjør en utrolig viktig jobb. De fleste studier innen utholdenhetstrening er gjort på menn, fordi damer er mer uforutsigbare grunnet menssyklus og hormoner, hevder Amundsen.  

Østberg Amundsen har ikke merket noe markant forskjell på respons på fysisk trening mellom kvinner og menn. Hun tror det er veldig individuelt, og at treningsgrunnlaget har mye å si. Likevel har hun opplevd krevende situasjoner i forbindelse med mensen;

– Jeg har opplevd å kjenne meg litt ekstra tung på trening de siste dagene før mensen, mens jeg kjenner meg veldig bra dag to og tre. Det er derfor viktig å drive videre forskning på dette feltet, for at vi kvinner kan optimalisere treningen vår.

Det er nettopp dette FENDURA og Tina Pettersen Engseth forsker på. Når kan man pushe seg mer i syklusen og når bør man holde tilbake? Alle tre jentene er skjønt enige om én ting; trenere og støtteapparat er åpne for mer info, og de ønsker å lære mer om hvordan man bør tilrettelegge treningen for jenter. De opplever at de fleste trenere hadde lagt til rette om det var nødvendig.