Bergen sjømatfestival: – Viktig for oss å støtte opp om næringene

Publisert:12. mars 2021Oppdatert:14. april 2021, 15:01

Bergens første sjømatfestival startet på torsdag. Prosjektleder Amanda Bahl mener festivalen er viktig for å hjelpe næringene som har hatt det vanskelig under koronapandemien.

Torsdag var det avspark for Bergen sjømatfestival, den første av sitt slag for byen. I spissen for arrangementet er Matarena AS, og en som har jobbet masse med forberedelsene til denne festivalen er prosjektleder Amanda Bahl. Ønsket for en sjømatfestival nå kommer av at sjømaten er på sitt beste når det er kaldt i havet, med andre ord er det perfekt tid å ha det på akkurat nå.

– Bergen er havby nummer én, og vi har en helt unik tilgang på slike råvarer. Derfor syntes vi det var helt naturlig at Bergen måtte ha en sjømatfestival, forteller Bahl. 

– Vi har råvarer i verdensklasse som blir sendt ut i de flotteste restaurantene over hele verden, og det er jo viktig at vi kan feire dette i vår egen by også.

Etter suksessen med matfestivalen som ble arrangert i høst, begynte Bahl og hennes kollegaer i Matarena å planlegge sjømatfestivalen i januar, med ønske om at den skulle starte i februar. Dette ble derimot utsatt med en måned på grunn av nye koronarestriksjoner som kom for restaurantnæringen. Nå når den endelig er i gang, gleder hun seg til å se hvordan de nye konseptene av festivalen blir tatt imot.

– Bergen sjømatfestival skiller seg fra Bergen matfestival ved at den utelukkende fokuserer på sjømat, og at alle aktivitetene foregår inne på restaurantene. Restaurantene har virkelig lagt sjel og hardt arbeid ned i utviklingen av mange spennende festivalkonsepter, forklarer hun.

– Vi har ting som skalldyrparade og iskrem med tare, samt flere konkurranser som vi har fått veldig god respons på. Rekepillingskonkurransen er fullbooket, vi har bergensmesterskap i østersåpning og vi kickstartet selve festivalen på onsdag med et verdensmesterskap i bergensk fiskesuppe. Dette er jo kanskje den mest erkebergenske retten vi har. Der fikk både publikum og profesjonelle kokker konkurrere mot hverandre i å lage den beste bergenske fiskesuppen.


GOD SJØMAT: Dette er noe som kan vente deg i restaurantene som er en del av Bergen Sjømatfestival. Foto: Tove Lise Mossestad

Viktig av flere grunner

Det å arrangere sjømatfestivalen er ikke bare viktig for å vise frem våre stolte mattradisjoner. Mye av det handler også om den pågående koronapandemien, som har hatt en stor effekt på lokalmatprodusentene og restaurantnæringen.

– Det var viktig for oss å støtte opp om lokalmatprodusentene og restaurantene som har blitt hardt rammet av pandemien med restriksjoner og nedstengninger. Det å kunne jobbe med og fremheve de i denne perioden synes vi var viktig, forteller Bahl.

– Jeg tenker samtidig at det er utrolig fint at mange har funnet tilbake til måltidet i denne perioden og blitt mer opptatt av hvor råvarene kommer fra. Oppmerksomheten og interessen blant publikum har vært utrolig bra. Vi synes det er veldig gledelig at det er økt interesse for lokal mat og drikke.

Det er ikke bare de tidligere nevnte næringene som har godt av en ny festival. Bahl mener også at innbyggerne i byen kan få mye ut av å besøke festivalen i løpet av de tre dagene den foregår.

– Jeg tror det er veldig mange som er ekstra sultne på opplevelser i denne perioden. I festivalprogrammet i år synes jeg restaurantene har vært veldig flinke til å tenke bredde og komme opp med ulike konsept som treffer veldig mange. Det er mange som har sittet mye hjemme siden det er lite som skjer for tiden, og jeg opplever at det er veldig stor interesse for å gå ut med venner og familie, og gjøre noe sammen uten å måtte være bekymret for smittevern. Dette er restaurantene drillet på. Vi håper festivalen vil bidra til å skape enda større glede og stolthet for den lokale mattradisjonen som vi har her.


VIKTIG FOR RESTAURANTNÆRINGEN: Restaurantene og lokalmatprodusentene har slitt under koronapandemien. Derfor synes Bahl og kollegaene at det var viktig å kunne jobbe med dem og fremheve dem. Foto: Tove Lise Mossestad

Har lært av fjoråret

Den nevnte matfestivalen i fjor høst pågikk også under koronapandemien. Utfordringene arrangørene fikk i sammenheng med dette var det flere av, men det gjorde også at de lærte mye som blir nyttig for årets festival.

– Det var veldig mye vi måtte endre på i år på grunn av at situasjonen er som den er. Vi lærte å være veldig fleksible og hive rundt på planene på kort tid, men også hvordan vi kunne ta dette ut i en større del av byen og spre det ut over sentrum uten å samle for mye mennesker på ett sted, sier Bahl.

– Under Bergen matfestival i høst hadde vi et marked på Festplassen i tillegg å spre festivalen rundt ute på restaurantene. Slik fant vi en trygg ramme å ta ut disse fantastiske matopplevelsene i. Dette har vi videreført med sjømatfestivalen der alt av aktiviteter skjer inne på de unike bergensrestaurantene.