– Ikke en eneste dag stengt, og angrer ikke et sekund

Publisert:4. mai 2020Oppdatert:5. mai 2020, 14:25
ANDRE ETASJE: Den Lille Bokbutikken har gått overraskende bra i koronakrisen. FOTO: PRIVAT.

En klesbutikk konkurs. En generelt lav omsetning. De fleste butikkeiere i Haugesund sentrum er sterkt truffet av koronakrisen, men en klarte seg overraskende bra.

– Det har gått utrolig bra! Vi har ikke hatt stengt en eneste dag, forteller en ivrig Rune Vika, som driver Den Lille Bokbutikken.

– Blessing in disguise

Den Lille Bokbutikken er akkurat det, liten. Men den har en egen evne til å sjarmere kunder og har blitt ganske populær i Haugesund. I første etasje er konas barnebutikk og i andre etasje driver Vika, i samme hus som familien på fire også bor i.

– Egentlig så har det vært en «blessing in disguise» at jeg bor og jobber samme sted. Jeg kan på den måten ta bestillinger på telefon hele døgnet, også etter den reduserte åpningstiden, sier bokforhandleren videre.


KONSENTRERT: Rune Vika legger har jobbet hardt for å holde alt gående. FOTO: PRIVAT.

I tillegg til å ta bestillinger kan han også veldig lett komme med forslag når kundene spør. Vika kan ta bilder av bøkene og sende til kundene. En kunde kommer inn og bokforhandleren må ta seg en pause i intervjuet. Hvordan har det gått med de andre butikkene i byen?

En konkurs

Tidlig i denne krisen ble butikker truffet hardt. Flere måtte stenge og permittere ansatte. En butikk som etter flere uker med lav omsetning måtte legge ned var Grey by Mali.

I en Facebook-post meldte klesbutikken som åpnet i sommeren 2017 at det nå var slutt.

– Etter ukevis med minimal omsetning må vi dessverre takke for oss, sto det i meldingen.

Grey by Mali ville ikke kommentere saken til Bymag.

Klesbutikken er ikke den eneste som har slitt i den tøffe tiden. Også Ernst by Ernst har slitt. På grunn av stenging av produsentene fra Italia og Portugal til butikken måtte den flytte ut av lokalene sine i byen og det er fortsatt usikkert hvor og når den kommer tilbake. På Facebook annonserte Andre Ernst Grønås at butikken er blitt nødt til å flytte ut:

Styret i Ernst by Ernst har derfor bestemt at vi flytter ut av Haraldsgata 151. Dette til vi har fått mer oversikt over hvor lenge denne situasjonen vil vare, og til vi vet hva som skjer med våre produsenter og kollegaer.

Mer optimisme

Tidlig i koronakrisen fortalte leder for Haugesund Sentrum AS, Nils Konrad Bua, Haugesunds Avis om en frykt for at flere sentrumsbutikker ville følge Grey by Malis skjebne. Nå forteller han om optimisme i sentrum:

– Jeg merker en forsiktig optimisme. Det er flere mennesker i sentrum enn det var i mars, sier han til Bymag.

Likevel, forteller han at det fortsatt er en nedgang fra årene før.

– Sammenlignet med våren i fjor så er det selvfølgelig en nedgang og flere sliter med å holde omsetningen på normalt nivå. Men nå åpner samfunnet forsiktig opp igjen. Jeg håper at folk går mer tilbake til den normale vårhandelen i tiden framover.

Nils Konrad Bua driver selv klesbutikken Condor i sentrum og håper at folk kommer innom og kjøper den normalle finstasen til våren.

Bøker på hjemlevering

Kunden er ferdig-ekspedert og Rune Vika er klar på telefonen igjen.

– Som du ser så svinger det i butikken, ler han.

Det er ikke uten grunn at det svinger. Vika har jobbet på for at dette skal gå. 

– Jeg har tatt bestillinger og tatt ulike ruter for å kjøre bøkene hjem til folk. En dag til Avaldsnes en annen dag til Sveio, forteller han.

Da korona kom til Norge ble en hel del haugesundere satt i karantene på grunn av smitten ved haugalandskonferansen. Dette så Vika som en mulighet for kunder som trengte lesestoff og flere av dem han leverte til satt i karantene. 

– De ble fryktelig glade når de hørte at jeg kunne levere til dem.


OPPDRAG: Rune Vika og assistenten hans er klar til nok et utkjøringsoppdrag. FOTO: PRIVAT

Situasjonen har vist seg å være perfekt til relasjonsbygging og Vika har brukt mye tid på å prøve å skaffe seg stamkunder til etter korona.

– Vi har vært på sosiale medier mer eller mindre 24/7. Håpet med det og leveringen er jo at folk skal huske det å komme innom senere, sier han.

Stopp på leveransene

Uansett så er det ikke alt Vika har kontroll over. Korona har satt en stopper for leveransene han normalt får fra Storbritannia, til nå.

– Nå får jeg endelig bøker fra Storbritannia igjen og jeg kan begynne å jobbe meg nedover listen bestillinger jeg har fått, forteller en lettet bokforhandler.

Da kan endelig haugesundere igjen handle nye bøker i det som må være en av de mest tettpakkede bokbutikkene i Norge.