Høytid for hårklipp

Publisert:5. mai 2020Oppdatert:5. mai 2020, 11:58
Foto: Åsalinn Arntzen Dale

Frisørsalongene har åpnet igjen. Viktig for hverdagspsyken, mener psykologspesialist.


Anders Tvedt er i sving med saksen igjen. Foto: Åsalinn Arntzen Dale

Mandag 27. april kunne frisørsalonger over hele landet endelig åpne dørene, etter å ha vært stengt i over seks uker. I den lokale frisørsalongen Pels i Øvregaten er de ansatte lettet for å ha fått tilbake fast inntekt. 

– Jeg trodde det skulle vare mye lenger, så jeg ble overrasket av at vi fikk åpnet såpass tidlig, sier frisør Trond Oppedal.

Tiden Pels har hatt stengt brukte de til å shaine opp salongen og klargjøre til åpning. Det stilfulle interiøret lokker kundene inn, men foreløpig er det kun et fåtall som får oppholde seg i salongen. De tre frisørene i Pels kan kun ha én kunde hver inne av gangen. Den gule divanen der kundene pleier å sitte og vente står tom. Magasinene er fjernet.

– Vi skal ha en meters avstand og kundene får ikke bruke telefonen sin. Vi spriter ned stolene og vasker kappene mellom hver kunde. Så det er bare veldig mye større fokus på hygiene. Det har egentlig fungert kjempefint, forteller frisør Anders Tvedt.


Hunden Ulrik er tilbake i vindusposten til Pels Frisør. Foto: Åsalinn Arntzen Dale

Etterlengtet

Pels har til vanlig mange faste kunder, men det er sjelden bestillingene har hopet seg opp som nå. Siden mandag har det vært stor pågang i salongen og boka for bestillinger er full tre til fire uker fram i tid. Tvedt forteller at de har hatt mange morsomme opplevelser med kundene som har vært innom. 

– Det har vært mye ettervekst og folk som har kommet inn med luggen langt ned i øynene så de ikke kan se. Folk har vært i veldig godt humør for å komme og fikse seg. Det har vært utrolig kjekt, sier Tvedt

Praten går lett når Trond Oppedal steller håret til Hilde Rosvold. Hun er fast kunde og storfornøyd med å endelig kunne stripe og klippe håret sitt.

– Det er helt fantastisk å få fikset håret igjen, men mest av alt å møte folk.


Hilde Rosvold har ikke vært hos frisøren på to måneder. – Det er én måned for lenge, sier Trond Oppedal.Foto: Åsalinn Arntzen Dale

Rosvold mener det er lav terskel for selvironi i disse tider. Hun jobber på et kontor for næringseiendom og forteller at de har tullet mer med utseende enn til vanlig. Folk syns ikke det er flaut å kommentere utseende til hverandre når man selv har ettervekst. Nå som frisørene har vært stengt er det mange som har lengtet etter en hårklipp og ny farge. 

– De som har vært perfekte er ikke så perfekte lenger, sier Rosvold og får frisøren til å smile bredt. 

Tilbake til flokken

Psykologspesialist Sondre Risholm Liverød tror det kan være en fin ting å ha et litt lekent og avslappa forhold til vanskelige situasjoner. Han mener at vi bør møte enhver krise med en viss humoristisk buffer til virkeligheten. 

– Jeg tror ikke det er en unnvikelse av virkeligheten, men heller en måte vi kan møte den. En viss grad av selvironi og humor tror jeg er kjempeviktig.


Psykologspesialist Sondre Risholm Liverød. Foto: Tom Knudsen

Liverød tror dessuten at «bad hairday» snarere er et psykologisk fenomen enn noe fysisk. Selv om håret kan påvirkes av fuktigheten i lufta eller egne fettlagre tror han ikke håret kan forandre seg bemerkelig fra dag til dag. 

– Håret vårt spiller ikke så stor rolle når det kommer til stykke, men det er hvordan vi har det på innsiden. Den psykologiske dagsformen blir bedre av at vi går til frisør og slår av en prat, og sier hei til noen på veien ned. Så uansett hva frisøren gjør så blir det bedre.

Liverød er derfor positiv til at samfunnet begynner å gå tilbake til normalen, bare vi overholder reglene til smittevern. Han understreker hvor viktig kontakten med mennesker utenfor vår nærmeste krets eller kjernefamilie kan være for at vi skal føle oss bra. Å si hei til fremmede og møte folk på turstien med blikkontakt og smil. Til og med tilsynelatende overfladisk smalltalk kan være sunt, mener Liverød.

– Vi trenger å ha en innerste kjerne av fortrolige mennesker rundt oss, men vi trenger også en sosial ring av den større flokken. Det er det vi nå åpner opp for litt og litt. At vi får det behovet dekket igjen er ganske viktig for oss.