Fortsatt en sjanse for utveksling til høsten

Publisert:22. mai 2020Oppdatert:22. mai 2020, 17:44
Universitetet i Bergen: Universitetet holder fortsatt muligheten åpen for utveksling i noen land. Foto: arkivfoto

Universitetet i Bergen har avlyst all utveksling utenfor Europa, men holder fortsatt mulighetene åpne for utveksling innenfor kontinentet.

 –Det har vært en kjip situasjon for meg. Jeg er litt lei skole og gledet meg til å oppleve noe nytt, men dessverre blir ikke det noe av, sier Rudi Rimmereide (24) som skulle på utveksling til USA.  

Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved Universitetet i Bergen, forteller at universitetet venter til slutten av mai med å ta beslutningen om eventuelt å avlyse all utveksling. 

–Vi ser det at det kan bli krevende å tilrettelegge for utveksling til høsten, samtidig som vi ønsker å holde muligheten åpen om å få det til der det er mulig, sier hun. 


Viserektor for utdanning ved Universitetet i Bergen Oddrun Samdal. Foto: Eivind Senneset, UiB.

 –Ha et opplegg klart for å fortsette studiene i Bergen 

Samdal legger likevel til at ledelsen ser på utveksling til høsten som en plan B. Derfor oppfordrer hun studentene som er rammet til å planlegge studier i Bergen til høsten. –Det er plan A. 

Grunnen til at Universitetet i Bergen venter til slutten av måneden med å ta beslutningen, er fordi de venter på signaler fra myndighetene. Samtidig bestemte Universitetet i Oslo seg for å avlyse all fysisk utveksling til høsten allerede tidlig i mai.  

–Vi forholder oss til myndighetene sine rammer og anbefalinger, sier Samdal. 

Muligheten for utveksling kan åpnes for enkelte land i Europa, for eksempel land i Norden.   –Her vil vi følge de nasjonale reiserådene, legger hun til. 

 Utsetter utveksling til vårsemesteret 

I midten av mai avlyste Universitetet i Bergen all utveksling utenfor Europa. Samdal begrunner det blant annet med at dersom det blir nødvendig å hente studentene hjem igjen til Norge, lar det seg lettere gjøre fra Europa. 

–Rent praktisk er det ikke mulig å sende utvekslingsstudenter til land utenfor Europa til høsten da det ikke er mulig å søke om visum og dermed planlegge oppholdet, legger hun til. 

Rudi Rimmereide er en av studentene ved UiB som skulle på utveksling til høsten. Han studerer spesialpedagogikk og skulle ta et semester ved University of Minnesota i USA


Rudi Rimmereide studerer spesialpedagogikk og skulle dratt på utveksling til USA til høsten. Foto: privat.

Avlysningen betyr også praktiske problemer for 24-åringen, som må finne seg ny leilighet i Bergen og planlegge på nytt hvilke emner han skal ta.  

Viserektor Oddrun Samdal fastslår at dersom det ikke blir utveksling til høsten, kan de berørte studentene reise på utveksling neste vår. –De som har lenge igjen på studiet sitt kan også reise neste høst, legger hun til.  

–Problemet med å reise på utveksling neste semester, er at det er da jeg skal skrive bachelor. Dermed blir det vanskelig å få byttet, men om vi finner en løsning slik at jeg kan reise til våren, så gjør jeg med glede det, sier Rimmereide. 

Internasjonale studenter får likevel studere ved Universitetet i Bergen 

De nasjonale reiserådene i Norge bestemmer også om internasjonale utvekslingsstudenter får sitt studieopphold i Bergen. Foreløpig gjelder innreiseforbudet fram til 20. august. Likevel har Universitet i Bergen gitt studietilbud til de internasjonale studentene som skal ta en grad ved universitetet. 

–Hvis det ikke er mulig for dem å reise til Norge til høsten, starter vi med digitale tilbud, sier Samdal.