Turistnæringene i Briksdalen snur krisen til det positive

Publisert:27. april 2020Oppdatert:28. april 2020, 11:47
VEDLIKEHOLD: Rune Myklebust og Steinar Kvamme forsterker nederste bro i Briksdalen. Foto: Johanne Hoel

Koronakrisen har gått hardt utover turistnæringene i Briksdalen, men de ser likevel positivt på fremtiden. Nå satser de millioner på å forbedre vei og broer inn til breen.

2020 så ut til å bli en rekordsesong for Oldedalen Skysslag, en av de to turistnæringene i Briksdalen. De første turene var booket allerede i begynnelsen av april, og de siste var satt til november. Men så kom koronakrisen. 

– Alle bookinger fra april til mai er avbestilt. Juni måned ser også tynt ut, sier Rogeir Haugen, daglig leder i Oldedalen Skysslag.  

Sesongen ser usikker ut for skysslaget, samt Briksdal Fjellstove som ligger ved siden av. Usikkerheten stopper likevel ikke de to turistnæringene i Briksdalen fra å jobbe mot fremtidige mål. 

Ny vei inn til breen 

Oldedalen Skysslag og Briksdal Fjellstove samarbeider nå om å bygge en bedre vei til breen. Dette gjør de først og fremst for å forbedre turistopplevelsen. På denne måten er de enda bedre forberedt når turistene er tilbake. 

– Nå bygger vi ny gangvei med bro inn mot breen, forteller Rune Myklebust, formann i Oldedalen skysslag. 


SAMARBEID: Per Briksdal og Rune Myklebust på den nye gangveien inn til breen. Foto: Johanne Hoel

Per Briksdal, eier av Briksdal Fjellstove, sier at denne veien har koster Skysslaget og ham selv over èn million kroner. 

– Dette er en investering vi gjør fordi vi har troa på fremtiden til turistnæringene her i Briksdalen. 

Forsterker nåværende bro 

Videre forklarer Myklebust at de også forsterker den nåværende broen ved fossen i Briksdalen, for å kunne tilby enda bedre sikkerhet for turistene.

– Broen har ikke vært oppdatert siden 1993, så det var på tide med en oppgradering, sier han. 

Byggingen av både vei og broer har vært planlagt i lang tid, og blir ikke gjort på grunn av koronakrisen. Men ettersom de lokale bøndene er eiere av Oldedalen Skysslag, gjør de mesteparten av arbeidet selv. Dette arbeidet blir gjort ved siden av gårdsdriften, som en ekstrajobb for bøndene. Myklebust synes derfor det er positivt at de har fått litt bedre tid på seg denne våren. 

– Koronakrisen har gitt oss bedre tid til å gjøre en grundig jobb, samtidig som bøndene i Skysslaget også kan fokusere på gårdsdriften, forteller Myklebust. 

Våren pleier å være svært hektisk, så det ville blitt mer arbeid på kveldstid og et større tidspress på bøndene dersom sesongen hadde fortsatt som vanlig. 


ARBEID: De lokale bøndene stiller med egne traktorer til arbeidet som gjøres. Foto: Johanne Hoel

Rogeir Haugen, daglig leder i skysslaget, ser frem mot at veien og de to broene skal ferdigstilles i løpet av mai. 

– Med en egen gangvei for turistene vil vi kunne unngå kødannelser når turistbransjen går som vanlig igjen. Da vil turistene få en enda bedre naturopplevelse, sier han. 

Reiselivssjef i Visit Nordjord, Marita Lindvik, sier det er viktig at turistbransjen jobber med å forbedre tilbudene til markedet reiser seg igjen. 

– Nå gjelder det å snu seg mot det norske markedet. Vi må jobbe med hva vi kan tilby de norske turistene i år, ettersom det er de som vil reise først, sier Lindvik. 

Samtidig understreker Lindvik at det er viktig å tenke langsiktig, og dermed fortsette med markedsføring i andre land. 

 – Norske turister vil ikke kunne fylle tomrommet fra utenlandske reisebyråer, sier hun. 

Hun mener at innenlandsreiser kan være et kortsiktig mål, men dersom turistbransjen skal overleve denne perioden må de også gjøre flere utenlandsavtaler til kommende sesonger. 

Positive til tross for usikker sesong  

Det har vært en utfordrende start på sesongen, men Haugen ser likevel lyst på fremtiden. Det gjør også samarbeidspartner Per Briksdal. 

– Vi satser på innenlandsreiser, og håper flest mulig vil stoppe innom oss på norgesferien sin i sommer, sier Briksdal. 


SAMARBEID: Rogeir Haugen og Per Briksdal utenfor restauranten i Briksdalen. Foto: Johanne Hoel

Videre trekker Briksdal frem reisebehovet for neste sesong. 

– Ettersom det ser mørkt ut for utenlandsreiser i år, regner vi med at flere vil ha et ønske om å reise neste år. Vi håper derfor på god sesong med mange utenlandske gjester neste år. 

De to kollegene jobber allerede med å forberede sesongen for 2021, både med markedsføring og bookinger.