Trondheimsrussen byr på "korona-knuter" og digital russedåp

Publisert:29. april 2020Oppdatert:29. april 2020, 13:00
TRONDHEIMSRUSSEN: Calientas 2020 er klar for en litt annerledes russefeiring. Foto: Privat

I Trondheim er russen fast bestemt på å gjøre det beste ut av russefeiringen, uten å bryte korona-reglene.

TRONDHEIM: Årets russ går en annerledes feiring i møte enn tidligere russekull har gjort. Korona-viruset har lagt en demper på mye den siste tiden, og gjort at flere russearrangementer har blitt avlyst. Russen må nå finne en alternativ måte å feire skolegangen sin på.

– Alle er innstilt på å gjøre det beste ut av situasjonen. Det var litt laber stemning i starten, men nå har vi omstilt oss, sier Stine Sæterhaug Hansen, som er avgangselev ved Heimdal videregående skole.


OPTIMISTISKE: Stine Sæterhaug Hansen og Janina Nilsen Ingebrigtsvoll er russ ved Heimdal Videregående skole. Foto: Privat

God stemning 

Solveig Fredriksen Johnsen er også russ i år, og elev ved Thora Storm videregående skole. Hun deler Hansens oppfatning av stemningen blant trondheimsrussen og melder om god energi.

– Det er mye moro man kan finne på med kun fem personer til stede, med eller uten alkohol, sier Johnsen. 


OVERTENNING 2020: Solveig Fredriksen Johnsen gleder seg til russefeiring. Foto: Privat.

Solveig forteller at Thora Storm skal ha russedåp natt til 1. mai, men at dette vil foregå digitalt. Skolen har også laget egne “korona-knuter”, altså korona-vennlige russeknuter, som russen selv har sett veldig frem til. 

Unngår smitte

Trondheimsrussen har i samråd med politiet og kommunen besluttet å utsette russefeiringen til 16. juni. Dette ble bestemt før Regjeringen presenterte de nye reglene for arrangementer i sommer. Begge jentene sier de fleste likevel kommer til å bruke russeklærne nå i mai, og møtes i mindre grupper. 

Heimdalsjenta forteller at russegruppen hennes, Calientas 2020, har klare retningslinjer og er nøye med å unngå smitte.

– Vi møtes ute, sitter med god avstand og er veldig strenge på å ikke dele drikke med hverandre, forteller hun.

Johnsens russegruppe, Overtenning 2020, har også iverksatt tiltak for å unngå smitte. De håper å etterhvert kunne møtes alle sammen. Jentene tror likevel ikke alle russ kommer til å følge korona-reglene. 

- Vi synes det er ekstremt egoistisk og barnslig. Det vil ødelegge for alle dersom ikke alle følger reglene. Tidligere år har det vært mye fokus på at russetiden skal være trygg for russen, nå skal den være trygg for alle, avslutter jentene i Overtenning 2020.

Russegruppen har fått med seg at politiet skal være ekstra “på”, og tror flere kan komme til å få bøter.

Politiet er rolige

I Trondheim har natt til 1. og 17. mai tidligere vært de mest hektiske  mai-dagene. Seksjonsleder Torkjel Rendal for forebyggende patrulje ved Trøndelag politidistrikt forteller at politiet fra mai av kommer til å sette inn flere folk. 

– Det er mulig vi må bryte inn i noen tilfeller, men vi prøver å forholde oss rolige. 


FORBEREDT: Politiet kommer til å sette inn flere folk fra mai av. Foto: Privat

Rendal er klar på at alle må gjøre sitt for å unngå smittespredning i samfunnet, og håper russen også følger reglene. Samtidig har han en oppfordring til russens foreldre:

– Følg oss på Facebook og Instagram. Der kan det komme viktig informasjon, og det er også en måte for politiet å gi beskjed i situasjoner det kan være nødvendig for foreldrene å komme å hente barna.

Unner russen en fin feiring

Kommuneoverlege Betty Pettersen synes det å utsette russetiden er veldig fornuftig. Hun mener den største utfordringen er ønsket om å være mange og tett sammen, og samtidig drikke alkohol. 

– Alkohol kan gjøre oss mindre kritisk til hvilken atferd man har og hvilke vaner man praktiserer.


KOMMUNEOVERLEGE: Betty Pettersen er kommuneoverlege i Trondheim. Foto: Privat

Pettersen legger til at kommunen tidligere også har hatt et mangfoldig og godt samarbeid med russen, og håper at dette kan videreføres også for årets kull og at kullet er med på å ta ansvaret de har i den situasjonen vi er i.

– Til slutt vil jeg si at jeg ønsker russen en hyggelig og meningsfull russetid selv om den må og vil bli annerledes, og at de får en fin avslutning på dette litt rare skoleåret. Det unner jeg dem virkelig, understreker Pettersen.

Seksjonsleder Rendal sier seg enig i kommuneoverlegen og legger til at det kreves felles innsats for at det skal være trygt for avgangselevene å være ute.

– Jeg håper ungdommene får en fin russefeiring, men at de opp i det hele forholder seg trygge og friske, og følger reglene, avslutter han.