Streamer lokale artister til tusenvis av seere

Publisert:30. april 2020Oppdatert:30. april 2020, 15:42
MULIGHETER: Sildastream gir lokale artister muligheter de aldri før har hatt. Illustrasjon: Sildastream.

I disse tider er det nesten ikke mulig for lokale artister å fremføre foran publikum. Det ville kultur- og bydelshusene i Haugesund forandre på og dermed ble Sildastream til.

HAUGESUND: Sildastream er en videooverføring, startet for å gi lokale musikere en sjanse til å opptre under koronakrisen. Flere er unge talenter. Artistene har gjort opptak på forhånd, før det nå streames på Facebook. Noen av streamene har fått tusenvis av visninger.

– Nå kommer unge lokale artister ut til tusenvis av publikummere. Vi havnet på nasjonale lister over konserter som streames og det har bygget seg opp en haug med folk som ser på, sier Helge Toft.

Toft er prosjektleder for Sildastream og musiker selv. Han vet hvor viktig det er for artister å kunne holde konserter.


GIR HÅP: Helge Toft vil gi håp til lokale artister som føler seg litt glemt i koronakrisen. FOTO: Rogalyd.

– Normalt ville disse artistene hatt konserter i Gamle Slaktehuset, men når det avlyses så har ikke artistene noe sted å spille. Vi ville fortsette å ha konserter på scenen vår og slippe til de unge, forteller prosjektlederen.

Dryppe ned

Streamene, som sendes live på Facebook. Noen av artistene har aldri opplevd så høye publikumstall. 

– Denne effekten har noe med at vi havnet på en del streaminglister, både i innland og utland, hvor folk ble informert om prosjektet vårt. Spesielt konserten vi hadde med Bjørn Berge, som er et etablert navn. Da hadde vi seere fra Frankrike og Tyskland, og totalt over 36000 seere, sier en ivrig Toft.

– Nå som vi har spilt en del unge lokale talenter så er jo håpet at noen vil dryppe ned til artister de aldri hadde sett hvis ikke det var for korona, forklarer han videre.

For mange unge, lokale musikere er dette en mulighet de aldri før har hatt. 

Plystresolo

Et av de lokale bandene, Wholesome, har et opptak som skal sendes i Sildastream. Kvintetten spiller lett indie-pop musikk.  

– Når vi fikk denne muligheten så var det bare å gi bånn gass, sier vokalist Jørgen Johannessen og trommis Johan Nes.

Men det var visse utfordringer. På grunn av smittevern kunne bandet kun ha tre av fem medlemmer med på opptaket. Da måtte de ty til alternative løsninger.

– Vi spilte settet vårt akustisk og siden vi ikke kunne ha gitarsoloer lagde vi egne plystresoloer, ler de to bandkameratene.

Bandet synes det er kjekt å nå ut til så mange, men det er ikke hovedmålet deres med musikken.

– Jeg, personlig, har egentlig bare lyst å spille musikk i band. Respons og visninger er bare bonus, sier Johannessen.

– Å få respons i det hele tatt er kjekt, og jo bedre respons jo kjekkere blir det, men det er ikke slik at vi forventer å bli det neste store, legger Johan Nes til.


PLYSTRESOLO: Wholesome måtte ty til alternative måter å spille musikken sin på, men de storkoste seg på Sildastream. FOTO: privat

Aldri gått bedre

Det kan tenkes at det har vært vanskelig for band å jobbe under koronakrisen. Man kan ikke øve i lag, skrive i lag eller spille inn i lag. Wholesome derimot, samkjører bedre enn noen gang.

– Det har faktisk aldri gått bedre enn det gjør nå for å være ærlig. Nå er alle hjemme og samlet til en viss grad, ler trommis Nes.

Bandmedlemmene i Wholesome er vanligvis spredt i ulike hjørner av landet. Det er sjeldent de alle er samlet for opptredener.

– Det startet med den akustiske opptreden på Sildastream, og så ble vi litt inspirert og tenkte at vi kunne spille inn de gamle sangene våre akustisk. Vi begynte å skrive noen nye sanger, og håpet er nå å gi ut en EP med disse, i tillegg til gamle akustiske versjoner, forteller han.

– Hold ørene spisse, ler vokalist Johannesen.

Wholesome ble sendt live på Sildastream onsdag kveld. Videoen har til nå 2,5 tusen visninger.