Plukker med hansker og hashtag

Publisert:29. april 2020Oppdatert:30. april 2020, 09:03
Illustrasjonsfoto: Åsalinn Arntzen Dale

Den nasjonale strandryddeuka er utsatt til høsten. Her er råd til de som likevel ønsker å rydde langs kysten.

Denne uka skulle frivillige fra hele landet delta på den nasjonale Strandryddeuka, i regi av foreningen Hold Norge Rent. Etter koronautbruddet så foreningen seg nødt til å utsette årets ryddeaksjonen for å forhindre smittespredning. Fanny Pindsle, ryddegeneral i Hold Norge Rent, forteller hvordan man kan bidra mot forsøpling, selv om de store aksjonene er avlyst.

– Det går fortsatt an å registrer rydding og melde fra om områder som er forsøpla på ryddenorge.no, slik at vi kan rydde målrettet når oppryddingen kommer i gang igjen. Vi setter også i gang noen koronavennlige aktiviteter, blant annet en konkurranse for barn, der man kan sende inn forslag til søppelvettregler for å minimere forsøpling.

Unngår store grupper

Strandryddeuka utgjør Norges største ryddeaksjon, med rundt 100 000 frivillige rundt om i landet. Store ryddeaksjoner er avhengige av et nært samarbeid med avfallsselskapene.


Fanny Pindsle, ryddegeneral i Hold Norge Rent. Foto: Privat

Hold Norge Rent ønsker ikke å belaste selskapene ytterligere i en tid hvor de har begrenset kapasitet. Dette er en av grunnene til at ryddeuka utsettes. Vel så viktig er det å overholde beskjeden fra myndighetene om å unngå å samles i grupper.

– Hvis man er alene eller innenfor de begrensningene som myndighetene har om å bare være fem personer sammen, så kan man rydde. Hvis man bruker hansker, bare rydder litt og rydder i en pose som man kaster hjemme, så er det greit, Pindsle.

Hun understreker at det er viktig å ta med seg søpla hjem, nå som det ikke er noe tilbud for at søppelet blir hentet. For at søppelet ikke skal komme på avveie igjen, må det lagres på en trygg måte.

Bidra i nærmiljøet

Det er ikke bare på strender man finner søppel på avveie. Marianne Heggenhougen er prosjektleder i LOOP, initiativtakerne til kampanjen . Hun forklarer hvor lett det kan være å bidra i nærmiljøet.

– Det eneste du trenger i disse dager for å ta er hansker! Gå deg en tur i nærmiljøet og plukk med deg søppel du ser langs veien. Jeg kan love deg at 5 fort blir 50 for hvalen. Jeg har enda til gode å møte noen som ikke har funnet søppel. Søppel hoper seg særlig opp der folk samles og ved knutepunkter.


Hvis én av fem nordmenn plukker 5 enheter søppel om dagen, fjerner vi 35 tonn søppel fra naturen, opplyser LOOP, initiativtaker til kampanjen . Her er et utvalg fra bidragsyterne. Foto: Skjermdump

Silje Østby Thune fra Bogerud i Oslo, har vært aktiv i plukkekampanjen . Gjennom Instagram-kontoen pickupsilje poster hun bilder av søppelet hun finner i skog og mark og til og fra daglige gjøremål. Siden hun begynte i 2018, har det blitt 385 plastposer.  

– Jeg håper jeg kan engasjere flere til å bare gjøre det daglig. Jeg starta jo på instagram for å dokumenter at det hjelper å plukke. Jeg tror ikke nødvendigvis den største gevinsten er selve søppelet jeg plukker, men at folk ser at jeg plukker når de går eller kjører forbi. Det handler om å være et godt eksempel, sier Thune.


Silje Østby Thune opprettet en Instagramkonto på oppfordring fra mannen. – Han syns det er fint at jeg plukker, men syns at det ble litt mye “søppelprat” hjemme. Foto: Privat

Hun synes det er leit at det ligger så mye søppel i naturen. 

– Jeg blir trist og sur av at det ikke er flere som tar ansvar. For det er jo flere som ser det. Det er ikke bare meg som går til butikken og ser at det slenger røyk og kaffekopper og ispapir overalt. 

Thune finner også mange bokser og brusflasker – og i disse tider, mye servietter og plasthansker. Hun påpeker at der søpla sier noe om hva vi legger fra oss når vi er på farta. Dessuten kommer søppelet på avveie fra overfylte søppeldunker. Thune mener at vi bør gjøre det til en vane å ta med oss søppel vi finner på veien.

– Mine beste ryddetips er å være flink til å vaske henda og å bruke hansker. Du kan jo fast ha med deg et par hagehansker når du skal ut i naturen. Så plukker du bare opp et par, tre, fire ting. Alt hjelper. Plukke søppel burde ikke være en event – det burde være noe du gjør hele tiden, avslutter hun.