Opptur for strikkebutikkene

Publisert:30. april 2020Oppdatert:1. juni 2020, 18:55
GARN OG STRIKK: Strikkebutikkene i Kristiansund er populære om dagen. Foto: Frida Malm.

– Dagen de stengte skolene var det helt vilt. Folk hamstret garn på samme måte som de handlet mat, forteller Bodil Haavin, daglig leder og eier av butikken Drømmestrikk.

KRISTIANSUND: Strikkebutikkene i Kristiansund har nytt godt av koronakrisen, til tross for at flere butikker holder stengt grunnet frykt for Covid-19-smittespredning. De gode resultatene har ført til at strikkebutikkene har holdt åpent hele veien. 

– Vi har holdt åpent hver dag til vanlig tid. Det går i ett fra vi åpner til vi stenger, sier Ida Kristine Ingebrigtsen, daglig leder og medeier av strikkebutikken Knittre. 

Drømmestrikk nærmet seg 40 prosent i økt omsetning for mars, og Knittre har hatt mellom 20 og 30 prosent i økning i koronatiden. 


TRAVEL: Det er hektisk for Bodil Haavin på Drømmestrikk om dagen. Foto: Privat.

God tid til å lære

Strikkebutikkene i Kristiansund tror den store interessen nå skyldes at folk har mye bedre tid. Ingebrigtsen fra Knittre sier mange bruker det som tidsfordriv. Enten finner de tilbake til en gammel hobby, eller så oppdager de det for første gang. 

– Mange ønsker å dyrke hobbyen sin nå. Om man sitter på hjemmekontor eller er i karantene, har man fortsatt timer å slå ihjel. Nå er sjansen her, og du har tid til å lære deg det, sier Ingebrigtsen. 

Haavin fra Drømmestrikk sier at folk har mistet de sosiale aktivitetene som gjøres til vanlig.  

– Treningssentrene er stengt og mange er permitterte. Du kan ikke besøke folk lenger, og du får mye tid til overs fordi du må være mest mulig hjemme. Da sitter noen og pusler mens andre strikker, forteller Haavin. 


ÅPENT: Drømmestrikk på Alti Futura følger senterets innskrenkinger av åpningstider, og får daglig inn mange kunder. Foto: Frida Malm.

Populært på Instagram

Strikkebutikkene sier interessen for håndarbeid har økt de siste årene. Garnutvalget og strikkedesign har blitt mer variert og ungdommelig.

– Det er mange ungdommer som holder på nå. Det er de som til vanlig har det ganske hektisk, men som nå har mye bedre tid, forteller Haavin.

Videre sier de daglige lederne fra strikkebutikkene at sosiale medier bidrar til å spre hobbyen til flere. 

– Det finnes et helt univers på Instagram som folk ikke vet noe om. Går du inn der og ser, så skjønner du hvorfor strikking er blitt så stort, sier Ingebrigtsen.


#KORONASTRIKK: Flere ønsker å dele strikkeinteressen sin på sosiale medier. Foto: Skjermdump fra #koronastrikk på Instagram.

Pia M. Øye Amundsen er en av de som sprer strikkeinspirasjon på Instagram. Gjennom instagram-kontoen guttenogstrikkemor, viser hun fram strikkeklær for de yngre og eldre. 

– Via sosiale medier får man mye digg inspirasjon, og slik får folk ekstra lyst til å strikke når man ser noe fint, forteller Amundsen.

I likhet med Haavin og Ingebrigtsen, tror Amundsen også at strikkeinteressen får en boost når folk har mindre å gjøre - både gjennom selve håndarbeidet og sosiale medier. 


GUTTENOGSTRIKKEMOR: Pia M. Øye Amundsen inspirerer strikkeglade mennesker på instagram. Foto: Privat.

Tilgjengelighet er viktig nå


MEDEIER: Ida Kristine Ingebrigtsen er medeier av strikkebutikken Knittre. Foto: Privat.

Antall henvendelser fra kundene har økt den siste tiden, og mange er fortsatt skeptiske for å oppholde seg lenge i butikk. Regjeringen og helsemyndighetene har anbefalt strenge tiltak. Folk skal holde avstand fra hverandre og passe på god håndhygiene. Butikkene prioriterer tilgjengeligheten til kundene. 

– Det er veldig mange som er skeptiske til både å komme på senteret og i butikk nå. Vi får mange henvendelser om å gjøre varene klare, slik at kundene oppholder seg kortere tid i butikken. Det gjenstår bare for kunden å hente posen sin da, forteller Haavin. 

Ingebrigtsen håper de gode resultatene ikke vil avta når ting går mer mot det normale.

– Jeg håper det fortsetter etter koronatiden. At folk setter pris på de nærbutikkene de har, sier Ingebrigtsen. 


ÅPENT: Knittre i sentrum holder åpent hver dag til vanlig tid. Foto: Frida Malm.