Økt omsetning i unntakstilstand

Publisert:28. april 2020Oppdatert:28. april 2020, 16:26
SLEMMESTAD: Café Plenum gjør det godt i koronatider. Foto: Synnøve Fonneland.

Til tross for koronakrisen har Café Plenum i Slemmestad økt omsetningen med 30 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. – Det har ikke vært et alternativ å stenge, forteller daglig leder, Mona Bergli.

I Asker kommune kan serveringssteder holde åpent i tråd med det nasjonale vedtaket. Likevel har flere kafeer valgt å stenge. For Café Plenum var det en selvfølge å fortsette driften. Nå går det bedre med den lokale kafeen enn det gjorde på samme tid i 2019. 

– Omsetningen har økt med 30 prosent, og det er ganske mye. Det er jo ikke så mange steder som holder åpent, så folk trekker hit. Det har nok vært litt av grunnen, i tillegg til det fine været, forteller Bergli.


SOM VARMT HVETEBRØD: Daglig leder og kaféeier, Mona Bergli, i full sving. Foto: Synnøve Fonneland.

En utfordrende tid for Askers kafeer 

Asbjørn Flo, næringssjef i Asker kommune, forteller at de fleste kafeer og serveringssteder driver så godt de kan i en vanskelig tid.

– De holder seg flytende, men med svært redusert omsetning, skriver Flo til Bymag. 

Han forteller derimot at noen spisesteder melder om en svak forbedring i omsetning. Oversikten over 25 spisesteder i Asker kommune, viser at kun syv har vært stengt eller er det fortsatt, og én kafé har gått konkurs.

– Her har bransjen stått på, vist evne til omstilling, kreativitet og finner nye løsninger for å holde hjulene i gang, skriver kommunedirektør, Lars Bjerke, til Bymag.

Det meldes derimot om nedsatt omsetning hos halvparten av de 25 spisestedene.    

Åpne dører i krisetider 

De to eierne av Café Plenum, Mona Bergli og Lise Dammann, var begge enige om at de ville holde åpent. 

– Vi tenkte at det er viktig å holde hjulene i gang noen steder, at ikke alt stopper opp, så lenge man har muligheten til det. Man kan ikke bare legge seg ned med en gang det er krise, man må prøve, forteller Bergli.

I tillegg er det nå flere kunder som kommer innom for å kjøpe kaffebønner til brygging hjemme. Kafeen selger også mer pakker med te og brød enn tidligere.

– En måned tapt i inntekt er veldig vanskelig å ta igjen, så det er egentlig bedre å prøve å få inn noe, enn å ikke få inn noe som helst. Resultatet har jo vært at det har gått bedre, forteller Dammann.  


CAFÉ PLENUM: Kaféeier, Lise Dammann. Foto: Synnøve Fonneland.

Uteservering  

Gjestene kan ikke lenger benytte seg av kafélokalet, men utenfor er bordene plassert med godt mellomrom. Hvert bord har maks fem sitteplasser. 

– Det har mye å si. Selv om de ikke prater med hverandre og sitter langt fra hverandre, så er det likevel sosialt å være ute blant folk, forteller Dammann.

Avstenging av lokalet har imidlertid ikke ført til mindre salg av bakervarer.

– Vi har bakt opp det vi har kapasitet til å bake, forteller Bergli.


TRYGT: Ragne Indresæter Gabrielsen og Eivind Sletta Ohren føler seg trygge på Café Plenum. Foto: Synnøve Fonneland.

Trygt besøk

I tillegg til å sperre av kafélokalet har kafeen også lagt til rette for et eget køsystem. 

– Når vi gikk inn i sted så vi at det var sperret av inne, vi skjønner jo hvorfor. Jeg har gått forbi andre kafeer som har åpent nesten som vanlig og der har jeg kjent at jeg holder meg unna, forteller kunde på kafeen, Ragne Indresæter Gabrielsen.


KAFÉLOKALET: Gulvet er markert med teip slik at kundene står i kø med to meters avstand. Foto: Synnøve Fonneland.

Gabrielsen og hennes kollega, Eivind Sletta Ohren, forteller at de har tatt smittevernsreglene seriøst og at dette er første gangen de er på kafé siden alt ble stengt i mars.

– Jeg ser at det er liv her hver dag når jeg går forbi. Og jeg merker jo at det er veldig lett å være her uten å måtte være redd for smitte, forteller Ohren.

Eierne Bergli og Dammann lager all mat i kafeen selv, og er dermed ikke avhengig av levering fra noen andre. Dette er en fordel med tanke på å forhindre smitte.

– Vi tenkte at her kommer jo maten rett fra ovnen og går rett ut, så egentlig er det ikke noe som er bedre enn det, forteller Dammann.


CAFÈ PLENUM: Inngangen og utgangen er på hver sin ende av kafeen. Foto: Synnøve Fonneland.

Leveranseordning

Kafeen tar også imot bestillinger over telefon.

– I starten var det en del som ringte inn eller sendte melding med bestillinger på brød og boller, som vi pakket ferdig og så kom de og hentet. Noen ganger satt vi bare maten utenfor bakdøra, så vippset de, forteller Bergli.  

– Vi kjørte også ut noen ganger. Det fungerte også, legger Dammann til.

Fornøyde kunder

Bergli forteller at de har mange stamgjester, men at hun også ser nye fjes hver dag.

– Så er det jo folk fra Asker, Oslo, Drammen, og fler som kommer langveisfra. Det er også syklister som stopper her, og folk som kommer for å gå tur, sier hun.


INSTAGRAM: Den gode kafédriften har også gjenspeilet seg på Instagram der Café Plenum har fått mange nye følgere den siste måneden. Skjermdump fra Instagram-profil, Foto: Synnøve Fonneland.

De to kundene, Gabrielsen og Ohren, synes det er fint at kafeen kan holde åpent.

– Vi ser jo at det er mange små lokale som faktisk må legge ned, det leser man jo om også. Så det er fint at man kan ha åpent, så lenge tiltakene er tilstede, forteller Gabrielsen.