Lukkede dører, men fortsatt i drift

Publisert:24. april 2020Oppdatert:24. april 2020, 16:24
STENGT: Kristiansund Folkebibliotek må holde stengt på grunn av corona-smittefare. Foto: Frida Malm.

Alle biblioteker i Norge må holde stengt som følge av koronakrisen. Kristiansund Folkebibliotek tyr nå til «take away»-bibliotek og digitale alternativer. Det har imidlertid ikke alle fått med seg.

KRISTIANSUND: og Nasjonalbiblioteket har satt inn ekstraordinære tiltak, som skal styre det digitale tilbudet til publikum når bibliotekene er stengt. Møre og Romsdal har fått inn over 900 000 til innkjøp av e-bøker og e-lydbøker, samt til den digitale formidlingen. Folkebiblioteket i Kristiansund tror dette kan hjelpe mange.

– Vi har veldig mange digitale ressurser. Jeg tror det vil hjelpe mange studenter og voksne, samt de i karantene og de på hjemmekontor, forteller biblioteksjef Elisabeth Soleim.

 “Take away”-bibliotek og digitale løsninger

Biblioteket har begynt med noe Soleim kaller for «take away»-bibliotek.

– Folk kan bestille bøker hos oss, også pakker vi det for dem. Deretter kan de enten komme å hente selv, eller vi kjører bøkene hjem til dem, forteller biblioteksjefen.

Videre forteller Soleim at de nå har et stort fokus på de digitale alternativene. Folk kan bestille bøker og dokumenter på bibliotekets , samt se filmer og dokumentarer på .

Folkebiblioteket i Kristiansund holder leserne oppdaterte på sosiale medier. Her publiserer de tips til lesing og leseglede. Blant annet har de innført et nytt konsept kalt «Boksnakk». Her filmer de ansatte seg selv, mens de snakker om bøker og legger det ut på

– Det tror jeg vi må fortsette å gjøre, nå når vi ikke kan ha arrangementer på biblioteket, sier Soleim.


BOKPAKKER: De ansatte pakker inn bøkene, før de enten hentes eller kjøres hjem til leserne. Foto: Elisabeth Soleim.

– Jeg visste ikke at biblioteket fortsatt er i drift

Mulue Berhane er student på Høgskolen i Kristiansund. Til tross for bibliotekets alternative løsninger, forteller Berhane at han ikke visste at biblioteket fortsatt er tilgjengelig.

– Jeg bruker ikke tilbudene til biblioteket nå når det er stengt, fordi jeg ikke visste at det fortsatt er tilgjengelig og at de leverer bøker hjem til folk, sier Berhane.

Til vanlig bruker Berhane hovedbiblioteket ofte, og forteller at han blir veldig påvirket av stengingen.

– Jeg bruker biblioteket mye til lesing av faglitteratur. Jeg blir mer engasjert og motivert av å lese der, forteller studenten.

Ifølge biblioteksjef Elisabeth Soleim når dessverre ikke all digital informasjon ut til alle bibliotekets brukergrupper.

– Å ha fokus på å få ut relevant informasjon til brukerne våre er noe vi må arbeide enda mer med framover, sier Soleim.

Tror enkelte mennesker påvirkes mer enn andre

Til vanlig kan biblioteket ha fra 200 til 600 besøkende daglig. Torsdag 12. mars måtte Folkebiblioteket stenge dørene for de besøkende. Biblioteksjef Soleim skjønner at stengingen er krevende for alle. Hun tror enkelte mennesker likevel påvirkes mer enn andre.

– Flere kommer innom oss for å benytte seg av datamaskinene våre og de digitale tjenestene. Noen har kanskje ikke samme tilgang til det hjemmefra, sier Soleim.

Videre forteller Soleim at hun bekymrer seg for de som også bruker biblioteket som en sosial arena.

– Jeg tror det er ekstra vanskelig for dem. Folk kommer innom og snakker med andre. Biblioteket i Kristiansund er ikke bare en plass for å låne, men en plass som fyller andre behov, forteller Soleim.


HOVEDBIBLIOTEK: Dørene er kanskje stengt, men driften holdes i gang med alternative tiltak. Foto: Frida Malm.