Live-streaming gir økt tilgjengelighet

Publisert:24. april 2020Oppdatert:24. april 2020, 15:29

– Det er jo bare å klikke seg inn på en link, sier leder i Norges handikapforbunds ungdom Sørvest

BERGEN. Live-streaming av kulturarrangement er i vinden som aldri før etter at det ble forbudt med fysiske samlinger. For mange kan det virke rart å ikke skulle møtes fysisk, men det finnes også dem som har fått oppleve de positive effektene.

– Nå er jeg jo på en måte likestilt med alle, sier Alexander Petersen. Han er leder for Norges handikapforbunds ungdom Sørvest, og har vært bevegelseshemmet hele livet. Til vanlig må han ha avtale med assistent når han skal delta på kulturarrangement, men det må han ikke nå.

– Vanligvis er det store forskjeller fra arrangør til arrangør med hensyn til hvilke ledsagerordninger de har, forklarer Petersen. – Nå avhenger det bare av hvilke arrangementer jeg selv ønsker å sjekke ut.

Vil fortsette med live-streaming

«Vi er live» er blant dem som har oppnådd suksess med live-streaming i kjølvannet av myndighetenes smitteverntiltak. Kristoffer Lo er daglig leder, og har tro på at den alternative konsertformen er kommet for å bli.

– Den gjengen som startet «Vi er live» så med en gang at live-konserter foran publikum kom til å ta slutt en stund. Da var det bare å hive seg rundt og finne et alternativ som var levedyktig selv etter at publikum var tilbake på konsertene, sier han.

Når han får høre at live-streaming også kan gavne bevegelseshemmede, er entusiasmen tydelig.

– Det er jo bare kjempekult, sier han spontant. – Selv om jeg skulle ønske at handikappede hadde fri tilgang til konserter, er jo det selvfølgelig ikke situasjonen. Om live-streaming kan fungere som et supplement, så er det veldig bra, utdyper han.

Fortsatt viktig med universell utforming

For Alexander Petersen er likevel det fysiske samværet en viktig ingrediens for å nyte et kulturarrangement. På store arrangement er ikke den universelle utformingen bestandig optimal.

– På små og mellomstore kulturarrangementer kan jeg vanligvis stå hvor jeg vil, og det er større sannsynlighet for at jeg både ser scenen og får være en integrert del av publikum samtidig. På større arrangementer må jeg ofte velge mellom sikt og integrering, og av og til får jeg ikke noe valg, og må sitte på en rampe over publikum, sier Petersen.

Selv om live-streaming har åpnet nye dører, fremhever Petersen viktigheten av også i fremtiden å satse på universell utforming.

– Det kan jo tenkes, dersom vippsemodellen eller andre betalingsmodeller er lønnsomme, at strømming av konserter kan være en mulighet i fremtiden, Men det skal ikke frita kulturarrangører ansvaret for fysisk universell utforming, konkluderer han.