– Liten risiko for smitte på fotballbanen

Publisert:30. april 2020Oppdatert:30. april 2020, 14:55

En studie fra Aarhus Universitet viser at i løpet av en fotballkamp er en spiller i nærheten av en annen i 1 minutt og 28 sekunder i snitt . Folkehelseinstituttet definerer nærkontakt med en koronasmittet som å ha hatt mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter sammenhengende. Derfor er trolig smittefaren mellom fotballspillere svært lav.

– Det viktigste for oss var å komme frem til et konkret tall. Så kan diskutere videre ut fra det, fremfor antagelser eller ut fra hvordan befolkningen beveger seg andre steder i samfunnet, sier Thomas Bull Andersen, forsker ved Aarhus Universitet, til .  

Undersøkelsen har sett på hvordan spillerne beveger seg på fotballbanen. Forskerne har gitt én spiller status som smittet og sett hvor ofte andre spillere er innenfor halvannen meters radius av den smittede eller i hans dragsug. 

En av begrensningene ved studiet er at de kun har sett på spillernes bevegelser. Fysisk kontakt mellom spillerne har ikke blitt vurdert. Dermed kan smitterisikoen være større enn den studiet beregner.