Koronavettreglene gjør fotballtrening mulig

Publisert:23. april 2020Oppdatert:28. april 2020, 14:35
Foto: Åsalinn Arntzen Dale

Ligaen er utsatt på ubestemt tid, men med NFFs retningslinjer til smittevern kan fotballtreningene fortsette.

BERGEN:


Foto: Åsalinn Arntzen Dale

– To uker etter at landet stengte ned skulle vi delta på NM i fusal i Oslo. Vi hadde brukt hele vinteren på å forberede oss, sier Odd Ragnar Øhlen, fotballtrener for Lyngbø damelag i tredjedivisjon. 

Nå som alle arrangementer for kultur og idrett er stengt fram til 15. juni er kampene for sesongen utsatt på ubestemt tid. Fotballspillerne på Lyngbø vil likevel holde treningen i hevd. Det er de ikke alene om. Etter at Helsedirektoratet 1. april tydeliggjorde regelverket for organisert idrett, ble fotballbaner landet over åpnet for bruk igjen.

Koronavettregler 

Sola ligger lavt over kunstgresset på Lyngbø og laget er godt i gang med oppvarmingen. Fotballtreneren gjør seg klar til kveldens trening. Med såpevann og klut setter han i gang å vaske samtlige kjegler og baller som skal brukes til ulike øvelser. Han forklarer at de gjør en rekke tiltak for å kunne møtes til trening igjen. 


FORBEREDT: Fotballtrener Odd Ragnar Øhlen planlegger de alternative treningene gjennom en app. Foto: Åsalinn Arntzen Dale

– Vi trener ikke så mye – kun tirsdag og torsdag. Spillerne må bruke hansker og holde avstand. NFF har gitt oss en plakat med smittevernregler, sier Øhlen mens han dypper de gule ballene ned i vaskebøtta.  

Da Helsedirektoratet åpnet for organisert idrett etter koronautbruddet, lanserte NFF fotballens koronavettregler – et sett med retningslinjer som tar utgangspunkt i gjeldende smittevernfaglige vedtak og anbefalinger fra Norges idrettsforbund. Øhlen forteller at treningene blir annerledes. Nå er det for eksempel ikke lov med aktivitet der spillerne kjemper om ballen eller på annen måte er i fysisk nærkontakt med hverandre.  

Annerledes trening 

Vanligvis får damelaget mye tid til å spille kamp, men for kveldens treningsøkt har Øhlen forberedt et treningsopplegg der spillerne blir delt i tre grupper med ulike treningsaktiviteter. Slik har de gjort det siden de startet opp for to uker siden.

– Det er fortsatt mange som velger å komme på trening, rundt 12 til 16 stykker. Enkelte velger å vente, ettersom de syns det er litt for tidlig å sette i gang med trening, men det har egentlig vært et fordelaktig antall med tanke på smittevern, sier Øhlen, som vanligvis trener et lag på 16 til 20 spillere. 

Fotballspiller Trude Johannessen synes det er kjekt å være tilbake og mener det er mye god trening laget kan gjøre med de restriksjonene som nå må følges. Hun er ikke noe mer redd for smitte på fotballtrening enn ellers i hverdagen. 

– Jeg vil ikke si det at jeg eksponerer meg så mye mer enn hvis jeg går på butikken for å handle. Vi er nøye med bruk av hansker og er delt opp i mindre grupper. Treningene er lagt opp på en så god måte innenfor regelverket for korona at det kjennes trygt, sier Johannessen.


REGLER: I koronavettreglene til NFF inngår det at spillerne må bruke hansker. Foto: Åsalinn Arntzen Dale

Avventer oppstart 

Fotballspillerne på Lyngbø er ikke alene om å ha startet forsiktig opp med treningen. Likevel har ikke alle idrettslag valgt å starte opp igjen. Idrettslaget Greist er blant de som har avventet oppstart etter at idrettsanleggene ble stengt 24. Mars. Ingolf Stenevik, sportslig leder ved fotball i Greist forteller at de ikke hadde noen hast med å åpne opp etter de nye retningslinjene. 

– Det er klart at vi har lyst til å starte opp, men vi er et av de største i idrettslagene i landet og må sikre at når vi nå gjenåpner så gjør vi det på en trygg  måte Det er mange ting vi må tenke igjennom, som hva vi gjør hvis vi får smitte. Vi må legge en plan der smittevernet står i sentrum. 

Stenevik forteller at de allerede neste uke starter opp for fullt med seniorlagene. Senere vil ungdomslagene kunne løpe på banen igjen, og til slutt barnelagene.  

– Vi håper på at alle lagene har kommet i gang innen rimelig kort tid. Det viktigste for oss er jo at vi har friske og raske barn og unge, og at vi får i gang aktivitet så fort som mulig sånn at folk kan komme sammen og være ute i frisk luft og ha det kjekt. 


KORONAVETTREGLER: NFF lanserte fotballens koronavettregler da Helsedirektoratet åpnet for organisert idrett etter koronautbruddet. Foto: NFF