Kårer Eurovision-vinner tross avlysningen

Publisert:28. april 2020Oppdatert:30. april 2020, 13:32
FINALE: Ulrikke Brandstorp gikk av med seieren under årets Melodi Grand Prix. Foto: EscNorge

Den norske Eurovisionfansen har kommet med flere alternativer til årets finale i Eurovision Song Contest. Selv om finalen i år er avlyst, blir det likevel kåret en moralsk vinner.

Avlyst Eurovision er ingen stopper for fansen som vil oppleve Eurovision-gleden. Fanklubbene escNorge og Grand Prix-klubben har begge kommet med sine alternativer.  

– Vi har jo litt kontakter i Grand prix-miljøet, så vi gikk forsiktig ut og spurte om noen ville bidra med å spre litt glede. Mange artister og folk i miljøet ville det og omsider har det blitt større enn vi turte å håpe på, sier leder for escNorge Mandy Pettersen. 

Fanklubb tar over juryfunksjonen

I en forhåndsinnspilt sending, samler fanklubben EscNorge tilhengere for å finne ut hvilket av bidragene som hadde fått 12 poeng fra Norge. Dette er høyest mulig poengsum i låtskriverkonkurransen. Poengene deles ut i en forhåndsinnspilt sending i tre deler. 


FESTKLAR: Mandy Pettersen og Endre Fagervold fra team escNorge klare for alternativ sending. Foto: escNorge

Den norske Grand Prix-klubben har derimot arrangert at folk fra hele Europa skal kunne stemme på låtene.

Medlemmene i fanklubben tar over juryfunksjonen og alle andre som vil stemme blir folkets stemme. Dette har vært et samarbeid mellom alle de internasjonale Grand Prix-klubbene og selskapet MI-voice, som er en elektronisk stemmeplattform. 

 –​ Det ser ut som det blir en skikkelig fest, sier Pettersen lattermildt.

 

– Akkurat nå er det ting som er viktigere i verden

Finalen i Eurovision Song Contest 2020, som skulle avholdes i Rotterdam 16. mai, har blitt avlyst på grunn av koronapandemien.  

– Det er fullt forståelig at man måtte avlyse årets Eurovision. Akkurat nå er det ting som er viktigere i verden, sier MGP-sjef Stig Karlsen.

Eurovision selv, og flere fangrupper har alle kommet med sine alternativer for årets finale. Alle de norske gruppene ønsker å kåre en moralsk vinner. 

– Selv om årets internasjonale finale er avlyst så virker det som om at i alle fall fansen har lyst til å kåre, om ikke annet, en moralsk vinner i år, sier Morten Thomassen leder for Grand prix-klubben.

Alternativ “julaften”

Ifølge Eurovision ble andre alternativer til finalen vurdert, men på tross av at det ikke blir noen ekte sending, står Eurovision-gleden står likevel sterkt i norske fangrupper. 

– Det er jo noe med at vi Eurovision-fans bygger opp året rundt denne høytiden som Eurovision er. Det blir som en familie som treffes en gang i året, litt sånn som jul, forteller Pettersen.

Pettersen forteller videre at det var følelsen av tap og tomhet, som førte til den alternative sendingen i Norge. Hun og et team fra escNorge ønsket å hylle de 41 bidragene vi skulle ha sett i Rotterdam. 

MGP-sjef Stig Karlsen er veldig positiv til de norske fangruppenes arrangementer, og synes det er veldig moro at de lager sine alternative finaler.

–​ Selv om vi aldri får vite hvem som vinner Eurovision 2020, så er det fint å se at man hedrer årets artister og låter på denne måten, og at fanklubbene kårer sin egen vinner, sier Karlsen

Europe Shine A Light 

Karlsen forteller at i likhet med kringkastere og fanklubber i hele Europa lager også NRK en alternativ Eurovisionfinale 15. mai. Det blir en del av deres Eurovisionhelg 15. og 16. mai. Sendingen ledes av Marte Stokstad og Ronny Brede Aase.

Eurovision selv (EBU) inviterer også til en samsending med NRK og 45 andre land. Dette blir en visning av de 41 bidragene som skulle ha stilt dette året, som de har kalt “Eurovision: Europe Shine A Light”. 


KLAR FOR SHOW: Marte Stokstad og Ronny Brede Aase er klare som programledere under NRKs Eurovisionhelg. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Showet er satt opp som et ikke-konkurrerende format og vil gi overraskelser til seerne hjemme underveis. De vil også samle alle artistene som skulle vært med i årets sending fra deres hjemsted over hele Europa. 

– Her hedres artistene og låtene som skulle deltatt i Eurovision. MGP og Eurovision engasjerer som aldri før, og er god underholdning som fin avveksling i en tid der alvorlige nyheter preger mediebilde, sier Karlsen.