Jonas (19) innlosjeres med 900 ungdommer

Publisert:22. april 2020Oppdatert:28. april 2020, 11:34
SIVIL: Men snart er Jonas Halvorsen kledd i uniform. Onsdag drar han inn til kanskje Norges største forsamling. Foto: Mathias Brandt

Fra søndag kom tenåringer fra hele landet for å sette i gang med førstegangstjenesten på Madla. Alle blir testet for Korona-viruset med en gang de ankommer leiren. Deretter blir de værende der i 8 uker- isolert fra omverdenen.

På Madlaleiren i Stavanger forbereder helsepersonell og ansatte til den sannsynligvis største samlingen av mennesker i Norge for tiden. 900 gutter og jenter skal inn for å avtjene førstegangstjenesten.

Blant dem er 19 år gamle Jonas Halvorsen. Han er hjemme i Haugesund og forbereder seg på å dra til Stavanger om bare få dager. Han ser frem til å komme i gang.

– Jeg gleder meg egentlig. Det er jo litt usikkerhet om hvordan ting blir, så jeg er spent, sier Halvorsen.

Sen bekreftelse

Haugesunderen skal innrulleres i Luftforsvaret førstkommende onsdag. Da Norge stengte ned på grunn av koronaviruset Covid-19, fikk Halvorsen flere meldinger fra Forsvaret om hva som ville skje med innrykket. Likevel gikk det mange uker før den endelige bekreftelsen kom.

– Vi fikk først vite 2. april at innrykket ville gå som tilnærmet normalt. Frem til da kom det forskjellige meldinger om at vi måtte innstille oss på at det ville bli gjennomført.

Halvorsen forteller om usikre uker mens han ventet på svaret.

– Jeg tenkte at det ville bli avlyst, og stresset over det. Vi fikk aldri noe konkret svar på hva som skulle skje. Dermed måtte jeg begynne å tenke på en «plan B» på hva jeg skulle gjøre det neste året.

– Hva har de hjemme sagt om at du skal til Madla slik situasjonen er nå?

– De har tenkt en del på det, og var litt bekymret. Etter at vi har fått høre om tiltakene er de mer trygge på at dette skal gå bra, svarer han.


IKKE REDD: Selv om 900 stykker skal samles fra store deler av landet, er ikke Jonas Halvorsen redd fo rå bli smittet. Foto: Mathias Brandt

Få bekymringer fra foreldre

De som har ansvaret for å gjennomføre rekruttskolen har måttet endre mye av opplegget i forkant av innrykket.

– Vi har gjort en rekke tiltak. Lugarer og rom er separert og slik at de som bor sammen skal holde seg for seg selv. I prinsippet skal vi følge utdanningsprogrammet og gjøre ting mest mulig normalt, sier sjef KNM Harald Haarfagre kommandør Ronny Kristoffersen.

Opp i mot 1000 stykker på leiren er et stykke over mydnighetenes anbefaling på fem personer per gruppe. Likevel var det lite aktuelt å avlyse rekruttskolen.

– Forsvaret er avhengig av de som avtjener førstegangstjenesten. Hadde vi avlyst her hadde vi mistet 900 stillinger som skal fylles. Med tiltakene våre er mener vi det er forsvarlig å gjennomføre rekruttskolen, forteller Kristoffersen. 

Han understreker at de har informert ungdommene og familiene deres så godt de kan.

– Det har ikke vært så mange bekymra foreldre. Vi har ringt og sendt eposter til alle som skal inn. Noen foreldre har tatt kontakt, vårt inntrykk er at de stort sett er motiverte. De gleder seg til å komme, sier Kristoffersen.

Ikke redd for smitte

I Haugesund er Jonas Halvorsen midlertid klar til å ta fatt på førstegangstjenesten i Luftforsvaret.

– Rekrutten blir jo veldig annerledes enn jeg så for meg, og det blir nok en litt tøffere tjeneste på grunn av alle tiltakene. Jeg vil uansett gjøre det beste ut av det, sier han.

 Hva tenker du om at det skal være 900 rekrutter samlet på et relativt lite område som Madlaleiren hvis noen blir smittet?

– For min egen del så er jeg ikke så redd, for immunforsvaret mitt er godt. Men det vil jo være en enorm smittekilde hvis korona skulle bryte ut, sier Halvorsen.

Et av tiltakene Forsvaret nå gjør er å nekte rekruttene å forlate leiren i løpet av skolens åtte uker. Det betyr at ingen får dra hjem før rekrutten er over.

– Akkurat det er litt kjipt. Jeg er ganske sikker på at man får merke litt hjemlengsel etterhvert. Men jeg skjønner godt hvorfor de reglene er satt, forteller Jonas Halvorsen.


FEM TELT: På Madlaleiren er 4300 kvadrameter med telt satt opp for å gjennomføre rekruttskolen med smittevern. Foto: Mathias Brandt

I tillegg til portforbudet på leiren er velferdsbygget, som inneholder blant annet kantine, kino og bibliotek, stengt. Dermed har de måtte lage kreative løsninger for å underholde rekruttene på kveldstid og forhindre brakkesyke det fort kan bli på åtte uker.

– Vi skjønner veldig godt at det er utfordrende å være her inne så lenge. Dermed planlegger vi aktiviteter i undervisningssalen som bingo, kino, quizer og andre ting. Hver kaserne har sin egen velferdssoldat som skal lage et bra opplegg sier Kristoffersen, sjefen på KNM Harald Haarfagre, som Madlaleiren egentlig heter.


MADLA-SJEF: Kommandør Ronny Kristoffersen som er sjef på Madlaleiren har jobbet mye med å klargjøre leiren for 900 rekrutter de siste ukene. Foto: Mathias Brandt

Alle skal testes

Like ved er en gymsal gjort om til teststasjon av Covid-19. Her skal alle 900 rekrutter testes for viruset umiddelbart når de ankommer i busser til Madla.

Testingen vil på mange måter være et pilotprosjekt for Norge. Madlaleiren, Forsvarets sanitet, Folkehelseinstituttet og Stavanger kommune samarbeider for å kartlegge smitteandelen.

–  Er man smittet blir man isolert. Da blir resten av rommet til vedkommende satt i karantene, sier Stabslege i Sjøforsvarets sanitet, Thomas Waldow. Han legger til at mye av undervisningen er mulig å gjennomføre digitalt fra sykesengen.

– Hvordan løser dere det hvis smitten sprer seg raskt og mange blir syke på leiren?

– Hvis vi anser at smitten er ut av kontroll, så kan vi sette hele leiren i karantene. Det er et scenario. Da må vi vurdere om det kan legges til rette for videre tjeneste eller stenge det ned, sier han.


TEST: Inger Lise Kaupang viser hvordan testet vil foregå i gymsalen på Madla. Foto: Mathias Brandt