- I verste fall er Fisketorget stengt i sommer

Publisert:28. april 2020Oppdatert:29. april 2020, 11:49
FISKETORGET: Torghandel før korona. Foto: Ann Kristin Loodtz

I sommer blir det kanskje ikke mulig å få til den vanlige torghandelen. Det har ikke skjedd på fire hundre år.

På denne tiden ville torghandlere allerede vært på plass og i gang med sommersesongen på Fisketorget. Grunnet korona-restriksjonene har ikke torget åpnet.


Åge Sørensen, en av torghandlerne, er redd for at de kanskje ikke får satt opp torget i det hele tatt. 

– I verste fall er Fisketorget stengt i sommer. Det har ikke skjedd på fire hundre år, sier Sørensen.
 


BYMILJØETATEN: Avdelingsleder Tord Honne Holgernes. Foto: Tord Honne Holgernes


Han krysser fingrene for at de snart får kommet i gang med torghandelen, selv om den kanskje ikke blir som normal. 

– Byen Bergen blir jo fattigere uten et torg som fungerer. Det er helt klart. Men per i dag er det ingen grunn til å sette opp torget. Vi snur oss derimot fort rundt, hvis ting forandrer seg til det bedre, forteller torghandleren.
 
Tord Honne Holgernes, avdelingsleder i Bymiljøetaten, tror Fisketorget vil åpnes delvis  under pandemien, men ikke som før.

–Med tanke på å få tilbake Fisketorgt i full blomst, så er det naturlig å tenke at dette først vil være sannsynlig i 2021. 
 

Turisme

Fisketorget har alltid vært en stor og viktig turistattraksjon i Bergen. Koronaviruset har fått store konsekvenser for reisenæringen og flere land har stengt grensen for turister. Norge er en av de. Dette påvirker små og store aktører som er avhengig av tilreisende. 

– Vi tror at turistene i stor grad vil utebli fra Torget denne sommeren, og turismen står for en stor del av omsetningen til de fleste torghandlerne. Vi håper derfor at bergensere som er glad i gode råvarer og byliv tar turen innom, forteller Holgernes.


FISKETORGET: Barnas Sjømatdag. Foto: Nina Blågestad

Vet ikke hva de skal gjøre 

Åge Sørensen og de andre torghandlerne ser nå på hva de kan få til denne sesongen, forutsett at smittevernsreglene overholdes. Men akkurat nå ser det mørkt ut. 

– Vi vet rett og slett ikke hva vi skal gjøre, sier Sørensen. 

 Fisketorget i Bergen har siden 1200-tallet vært et spesielt møtested for folk i byen. Det at det kanskje ikke blir noe torghandel denne sommeren vil påvirke byens atmosfære. 

– Bergen uten Fisketorget er fremdeles en fantastisk by, men det er klart vi vil savne livet på Torget hvis det ikke blir mulig å få til torghandel der denne sesongen, sier Tord Honne Holgernes.